Het verhaal achter de Congolese vlag

De vlag die op 18 Februari 2006 door Congo-Kinshasa de nationale vlag van het land werd bestaat uit een licht-blauw canvas, op het canvas is links boven een gele ster te zien onder de ster loopt een diagonale band opgemaakt uit 2 kleuren, geel en rood. De vlag is door de jaren heen iets veranderd maar is altijd bijna identiek gebleven aan het origineel.

HET WAPEN

Congo-Kinshasa heeft een wapen en is sinds het jaar 1997 meerdere keren veranderd. Het hedendaagse wapen is net zoals de Congolese vlag in gebruik en dit sind het jaartal 2006. Op het wapen staat een luipaard en daarvan de kop met aan de linkerkant een olifant en daarvan een slagtand en aan de rechterkant is er een speer afgebeeld. Onder de kop van de luipaard staat het motto van het land en dit is “Justice, Paix, Travail” Dit betekent; vrede, rechtvaardigheid, en arbeid. Het motto werd aangeboden op 18 februari 2006 door president Joseph Kabila. Het vorige wapen had drie handen en een luipaardkop in het midden en twee plantentakken. Het eerste wapen van Congolese of Zaírese werd gebruikt en dit was tussen het jaar 1964 op 1 augustus en 1997. Dit liet een luipaard met daarvan de kop zien en boven twee speren die gekruist waren en in het midden staat er de vredestak en de slagtand op het witte lint stond het hedendaagse en toenmalige motto.

INWONERS CONGO

In Congo wonen 77.433.744 mensen (2014) . de bevolkingsdichtheid is ongeveer 3o inwoners per vierkante kilometer de bevolkingsgroei is 2,5% Geboortecijfer per 1000 inwoners is 35.62 Sterftecijfer per 1000 inwoners is 10.30 De levensverwachting is 56,5 jaar voor mannen 55 en vrouwen 58,1 jaar

STAMMEN

Er zijn ongeveer 250 stammen in de Democratische republiek Congo. Die je weer kan verdelen in 5 hoofdgroepen. Achtereenvolgens de Bantoe stammen die in de meerderheid zijn. De Soedannegers, de Niloten, de pygmeeën en de vluchtelingen. De pygmeeën zijn de oorspronkelijk volk van de Democratische Republiek Congo maar ze zijn tegenwoordigheid in de minderheid.

RONDREIS CONGO

Hier is een voorbeeld van een 10-daagse rondreis die je kan maken in Congo.

DAG 1

Vertrek van je vlucht Brussel-Kigali: daarna ga je door naar het hotel. Het beste hotel die daar te vinden is is, is het hôtel des Mille Collines.

DAG 2

In de ochtend vetrek je met een 4×4 jeep naar Bukavu. De reis duurt ongeveer 7 uur. Onderweg kan je je benen strekken op het schitterende natuurreservaat Nyunge waar je de oostelijke Franjeaap kan spotten als je geluk hebt. Soms kan je ook een paar chimpansees zien!

DAG 3

Met de 4×4 jeep rijd je naar Kahuzie Biega en ga je op zoek naar de oostelijke laaglandgorilla’s.

DAG 4

In de ochtend om 6 uur neem je de Le Bateau Lente en ga je drijven in het schitterende Kivumeer. In Goma kan je het Ecomakala project bezoeken.

DAG 5

Na het ontbijt aan het Kivumeer rijd je naar het Virunga National Park: vroeger heette dit park het Albertpark. Je huurt een paar dragers en je word begeleid door enkele rangers van het ICN. Later kan je de Nyiarango vulkaan beklimmen. De vulkaan is een actieve vulkaan en is 3.470 m hoog! Je kan op de vulkaan overnachten in tenten aan de kratermond.

DAG 6

’s morgens vroeg rijd je naar het Rumangabo hoofdkwartier van het Virunga National Park. Het park is 800.000 hectare groot en is omringd door regenwoud, savanne, vulkanen en bergketens. Het is het leefgebied van de berggorilla’s. De directeur zal je persoonlijk verwelkomen en je een korte inleiding geven van het park.

DAG 7

Onder begeleiding van enkele parkwachters bezoek je een groepje berggorilla’s. Je begint op de plaats waar ze voorheenn gespot worden. Daarna ga je de sporen volgen en ga je ze in hun natuurlijke omgeving observeren.

DAG 8

Je gaat opnieuw vroeg op stap en je gaat de chimpansees bewonderen.

DAG 9

Je gaat terugrijden naar Goma. Tijdens de terugreis kan je leuke hutjes bezoeken waar je kan eten, gezellig kan dansen, bij kan praten met lokale bewoners en dan rij je weer terug naar Kigali.

DAG 10

En als laatste is er de terugreis naar Brussel. Je komt de volgende dag weer aan in Nederland.

Vergelijkbare artikelen

ALLES OVER ENGELAND

2 jaar geleden

DE IRAANSE VLAG

1 jaar geleden

Alles over Kenia

2 jaar geleden