HET VERHAAL ACHTER DE ZUID-AFRIKAANSE VLAG

Zuid Afrika ligt op het meest zuiderlijke punt van het continent Afrika en grenst aan de Inische en Atlantische oceaan, ook grenst Zuid Afrika aan een paar andere landen, deze landen zijn. Namibië, Mozambique, Swaziland, Zimbabwe en Botswana. Het aantal inwoners ligt rond de 50 miljoen en de totale oppervlakte van het land is ongeveer 1,2 miljoen km². De vlag zoals we deze nu kennen is ontstaan in 1994. Het is een vrij drukke vlag die gebruik maakt van veel verschillende kleuren. De kleuren die te vinden zijn op de vlag zijn:

  • Blauw
  • Rood
  • Geel
  • Groen
  • Wit
  • Zwart

Het canvas van de vlag van Zuid Afrika is opgebouwd uit veel verschillende delen en vormen. De meest opvallende vorm is de horizontale Y die over de complete breedte van de vlag rijkt. De Y is voornamelijk groen maar word gedocreerd met lijnen van andere kleuren (wit en geel). De vlag heeft ook nog 3 egale vakken met de kleuren: zwart, rood en blauw.

HOOFDSTAD?

Er bestaat een groot onduidelijkheid over de precieze hoofdstad die Zuid-Afrika zou hebben. Het antwoord hierop is namelijk moeilijk te bevestigen. Dit komt dan ook omdat Zuid-Afrika niet één hoofdstad heeft, maar zelfs drie. Deze hoofdsteden zijn Kaapstad, Bloemfontein en Pretoria. En hoe komt het dan dat dit land 3 hoofdsteden kent? Dit komt door de staatsinrichting van het land, die is namelijk gebaseerd op de Trias Politica, de driemachtenleer. Dit houdt in dat de bestuurlijke, rechterlijke en wetgevende macht verdeeld zijn over Zuid-Afrika.

INWONERS ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika is vroeger heel vaak veroverd en was dus vaak een kolonie. Hierdoor kregen ze heel veel verschillende talen waarmee ze in aanraking kwamen. Mensen noemen inwoners in Zuid-Afrika ook wel de Rainbow Nation. Want ongeveer driekwart van de mensen zijn inheems een aantal van tien procent blank en negen procent kleurlingen, de minste zijn de Aziaten met drie procent. Vergeleken derde wereldlanden functioneert Zuid-Afrika heel goed. Hun economie is ook heel goed.

AANTAL INWONERS

In 2001 kwamen uit de cijfers van het aantal inwoners van Zuid-Afrika 44,8 miljoen mensen uit, dit is enorm veel. Want aan het begin van de 20ste eeuw was het aantal inwoners in Zuid-Afrika zeven keer kleiner vergeleken het begin van 2001. Op dit moment zit het aantal inwoners in Zuid-Afrika op 55,9 miljoen mensen. Waarvan ongeveer 80 procent getinte Zuid-Afrikanen zijn, ongeveer 10 procent blank, 7 procent een kleurling is en de resterende 2 procent is waarschijnlijk afkomstig van mensen uit India.

TAAL

In Zuid-Afrika worden veel verschillende talen gesproken. In totaal zijn dat er 11. Die bestaan uit Xhosa, Noord-Sotho, Swazi, Venda, Zulu, Zuid-Sotho, Tsonga, Ndebele, Tswana en Zuid-Sotho. De Engelse taal wordt ook gesproken maar echter is deze taal niet de officiële taal van Zuid-Afrika want dat zijn ze alle 11. De Engelse taal wordt wel gesproken op commerciële en officiële evenementen. Door inwoners van Zuid-Afrika wordt het meest de Zulu taal gesproken. Door de getinte bevolking is dit ongeveer 24 procent. De taal Xhosa wordt maar door 17 procent gesproken in Zuid-Afrika. Deze taal hoort niet bij de officiële talen maar de taal wordt wel door veel Indiërs in Zuid-Afrika gesproken. De taal Tamil wordt door de mensen die afkomstig zijn van Aziatische achtergrond die taal wordt door 25 procent van die bevolking gesproken. Ook heb je de talen Gujarati, Urdu en Hindi die worden gesproken in Zuid-Afrika maar die zijn niet officieel aanvaard als taal.

RELIGIE

In Zuid-Afrika is religie een hele energieke ontdekking. In de meeste kleine dorpen worden zelf door de meest gemengde religies kerken gebouwd wat daar heel normaal is. Uit de laatste uitslagen van het aantal inwoners die bij een religie hoorden zijn de volgende uitslagen bekend: Ruim 80 procent van de mensen is christen, ongeveer 10 procent hoort bij de religie Zion Christian kerk, 8 procent bij de Pinkstergemeente, 7 procent gelooft in de Rooms-Katholieke kerk, 6 procent ongeveer volgt de Methodistenkerk, ook 6 procent van de bevolking hoort bij de Nederduitse Gereformeerde kerk. Ruim 3 procent hoort bij de Anglicaanse kerk. De Nederduitse kerk gaat wel de juiste tijd steeds meer de kant op van de Afrikaanse Protestantse kerk. Ook doet een groot deel van de bevolking die bij het christendom horen die samenvoegen met een natuurgodsdienst. De islam, hindoeïsme beschikken ongeveer 2 procent van de bevolking in Zuid-Afrika. 15 procent van de bevolking is Atheïst en bij ongeveer 1 procent is het geloof niet duidelijk.

TAAL ZUID-AFRIKA

De ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck maakte een reis toen hij Zuid-Afrika ontdekte. Dat was in 1652 toen hij gelijk in Kaap de Goede Hoop (schiereiland) een kolonie oprichtte. Op dat moment schreven ze de geschiedenis ook op want voor die tijd is er nog niks bekend. Op de kolonie gaan al snel ook Vlamingen, Fransen en Duitsers wonen want die waren door de VOC in opdracht gekomen om op de Kaapse kolonie te wonen. Zij gingen als snel de Nederlandse taal aanleren. Maar toen veranderde het ook omdat er meerdere talen worden samengevoegd. Toen werd die taal een soort scheiding tussen Nederlands en Kaaps ook wel Kaaps-Nederlands genoemd. Daarna namen de Britten de Kaapse kolonie over. Hun officiële taal is Engels en dat werd hier ook toegepast. De boeren gingen juist het binnenland in trekken. Zij richtte daar 3 staten op: De Transvaal, Republiek Natalia en de Oranje Vrijstaat. In deze drie staten werd de Nederlandse taal gesproken dat ook officieel werd. Uiteindelijk ontstonden er conflicten met de Britten waarmee ze twee oorlogen hadden gevochten maar helaas verliezen de Boeren van de Britten. De boeren geloofden intensief dat hun tradities en taal werd behouden. Daarom werd in 1854 de Nederlandse taal de officiële taal in het Oranje Vrijstaat. Uiteindelijk werd in 1888 het Nederlands een officiële taal in het Republiek van Zuid-Afrika. Wat later het Transvaal werd. Later in de periode tussen 1910 en 1961 werden de twee talen het Engels en Nederlands de formele talen van Zuid-Afrika. Maar in 1925 kreeg het Afrikaans een voorsprong op het Nederlands. Tijdens het inhuldigen van de republiek werd in 1961 de talen Engels en Afrikaans samengevoegd tot één officiële taal in Zuid-Afrika. In 1983 bleef het Nederlands gelukkig nog wel bestaan. Want wetteksten werden gewoon nog in het Nederlands gesproken en inwoners konden ook nog Afrikaans lezen en ook het Nederland. Aan het einde van het jaar 1983 werd de Nederlandse taal toch permanent verwijderd vanuit de grondwet van Zuid-Afrika.

ZUID-AFRIKAANSE TAAL

De taal die in Zuid-Afrika is ontstaan komt door meerdere talen het Nederlands en Vlaams en Het Afrikaans. In de 17e eeuw werd het Nederlands gevestigd in een nieuw gebied waar ook veel verschillende groepen die ook een taal of dialect spraken waardoor het Zuid-Afrikaans nog meer werd ontwikkeld. Je kan ook wel zeggen dat het Afrikaans een dochtertaal is van het Nederlands. En ook een aantal worden zijn afkomstig van de creooltaal beweren onderzoekers. Ook denken de onderzoekers dat er Maleis-Portugees ook is verwerkt in de Zuid-Afrikaanse taal. De standaard taal die ontwikkeld werd in Zuid-Afrika leid dus enorm af op het Nederlands. Want dat werd gebruikt als er in de kerk werd gesproken of als er dingen werden opgeschreven. Nu is het Nederlands geen officiële taal meer in Zuid-Afrika maar er zijn nog steeds veel woorden die heel erg op het Nederlands lijkt. Aan het begin van de 20e eeuw bestond de woordenschat van het Afrikaans uit 50.000 woorden maar nu zijn dat zelfs 750.000 woorden dus deze taal is heel uitgebreid. Eerst werd de taal alleen op zakelijk gebied gebruikt maar later werd het ook gesproken in de literatuur, onderwijs, kunt en het bestuur. Ook werd de taal later ook permanent in de wetenschap en de kunt.

STEDEN ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika is een land in Afrika wat helemaal in het zuiden ligt. Het grenst met landen als: Botswana, Mozambique, Namibië, Zimbabwe, Swaziland. Zuid-Afrika is een land met verschillende bevolkingsgroepen en elf verschillende talen. De talen daar zijn het Nederlands verwante Afrikaans, Engels, Afrikaans, Xhosa, Tswana, Zoeloe, Venda, Zuid- en Noord Sotho, Tsonga, Swazi en Zuid-n’debele.

KAAPSTAD

Kaapstad is de hoofdstad van Zuid-Afrika en het is het wetgevende centrum van Zuid-Afrika. Kaapstad heeft ongeveer 3,500,000 inwoners. Het is na Johannesburg de grootste van Zuid-Afrika. Het is erg populair door de natuur die er te zien is. Wat erg mooi is om te zien in de omgeving van Kaapstad zijn de walvissen. Van juli tot aan november zwemmen er honderden walvissen daar rond. De tafelberg is een van de mooiste natuur wereldwonderen in het zuiden van Afrika. De bergen kan je zien van 200 kilometer afstand. Robbeneiland daar heeft Nelson Mandela vroeger gevangen gezeten en vele andere mensen die door de apartheid werd opgesloten. Na de jaren 80 werd het eiland voor de kust van Kaapstad omgetoverd tot een geweldig natuurgebied. En als je een echte wijn liefhebber bent dan raad ik je ook aan om naar de wijnindustrie te gaan.

JOHANNESBURG

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika met de meeste inwoners het zit op een totaal van ongeveer 5,226,000 inwoners. Je hebt in Johannesburg heel veel te zien zoals bijv. de apartheid museum. Dit is echt iets wat je moet zien voor hoe het er vroeger aan toe ging voor de donkere mensen. Je moet hier echt even voor de tijd nemen om alles te zien. Een andere aanrader is Soweto dat staat voor South western Townships en is de grootste Township van Zuid-Afrika. Dit was de oude woonplaats van Nelson Mandela. Je hebt hier dingen te zien zoals het huis van Nelson Mandela, de Orlando Towers waar je ook kan bungeejumpen.

BLOEMFONTEIN

Bloemfontein is een stad met ongeveer 250.000 inwoners. En is een van de drie officiële hoofdsteden. Het is een echte aanrader als je het echte cultuur van Zuid-Afrika wilt zien. Wat echt leuk is om te zien in Bloemfontein is de markt daar. De markt in bloemfontein is elke zaterdag, boeren verkopen dan hun sierraden of wat ze hebben gemaakt. En wat ook erg leuk is, is de cheetah experience daar word je drie uur rondgeleid en mag je dieren als cheeta’s, wolven en leeuwen voeren en van dichtbij meemaken.

KLIMAAT ZUID-AFRIKA

In Zuid-Afrika heb je verschillende klimaatzones. Het noorden en westen hebben grote stukken warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat dat is vooral in het noordwesten. Warm steppeklimaat, koud woestijnklimaat en een koud steppeklimaat. In het oosten vind je vooral een land- en zeeklimaat. Zuid-Afrika wordt als een subtropische land maar dat klopt niet helemaal want in het binnenland is het in de winter daar nog te koud voor.

Vergelijkbare artikelen

Deense cultuur

6 jaar geleden 0

Het Louvre

6 jaar geleden 0