Recepten tomatensoep

Recept Tomatensoep

Tomatensoep is eigenlijk een heel eenvoudig recept, je hoeft niet eens zoveel te doen om deze soep een heerlijke smaak mee te geven. Het is belangrijk dat je verse tomaten gebruikt en niet teveel ingrediënten toevoegt om de soep zo puur mogelijk te houden. De soep is vrij gezond, want de soep bevat voor het grootste deel tomaat en nauwelijks vet. De soep is niet heel vullend, als voorgerecht of tijdens de lunch is deze soep dan ook het meest geschikt. Fruit de ui met een klein beetje boter om tomatensoep smaak mee te geven.

Gebruik bouillon die je lekker vindt, de smaak van bouillon zal naast de smaak van de tomaten gaan overheersen. Je kunt kippen- of groentebouillon gebruiken en eventueel kun je zelf bouillon maken, maar uit ervaring blijkt dat dit aardig wat tijd kost en het verre van eenvoudig is. In dit recept wordt de basis van een normale tomatensoep gegeven, je kunt eventueel toevoegingen maken als je niet tevreden bent. Kleine gehaktballetjes of verschillende soorten groenten kun je prima toevoegen. Gebruik verse basilicum als je de soep een Italiaans tintje wilt geven en een klein beetje kerrie of andere ingrediënten om de soep anders dan anders te maken.

Ingrediënten

  • 750 gram verse tomaten
  • Ui
  • 1 teentje knoflook
  • Boter om in te bakken
  • 1500 ml groente- of kippenbouillon

Bereidingswijze

  1. Start met 750 gram verse tomaten. Het is noodzakelijk om de tomaten eerst de ontvellen, anders vind je deze velletjes later terug in de soep. Snijd een kruis aan de onderkant van de tomaten.
  2. Breng een pan water aan de kook en laat de tomaten één minuut koken.
  3. Haal de tomaten uit het kokende water en laat deze direct afkoelen met koud water.
  4. De tomaten zijn op dit moment klaar om ontveld te worden. Snijd de velletjes met een scherp mesje weg.
  5. Snijd de ontvelde tomaten in kleine stukjes, verwijder nu ook de groene stukken en de pitjes uit de tomaat.
  6. Verwijder de schil van een ui en versnipper de ui tot deze fijn is.
  7. Plaats een grote pan op het vuur een laat een klein beetje boter smelten om de ui en een klein beetje geperste knoflook in te fruiten.
  8. Wacht tot de ui glazig wordt en voeg de ontvelde tomaten toe om het voor een minuut of vijf te laten pruttelen.
  9. Voeg nu alle bouillon in één keer aan het geheel toe en laat de soep twintig minuten koken.
  10. Voeg zout, peper en eventueel andere kruiden toe. Proef of het sap op smaak is en voeg eventueel nog meer kruiden toe.
  11. Nu het tijd om de soep te pureren! Gebruik een staafmixer om de tomaten te pureren, eventueel kun je ook een blender of keukenmachine gebruiken.
  12. Schenk de soep in kommen en voeg op het laatst blaadjes basilicum of andere verse kruiden toe. Wil je de soep een iets romigere smaak geven? Voeg dan slagroom of crème fraîche toe.

Chinese tomatensoep

chinese-tomatensoep

Ben je laatst naar de Chinees geweest en heb je genoten van de heerlijke zoete tomatensoep? Chinese tomatensoep is anders dan de Nederlandse tomatensoep met balletjes. Volg dit recept stap-voor-stap om tomatensoep te eten zoals je deze bij de Chinees zal eten. De soep wordt bereid met onder andere kipfilet, suiker, ketjap, sambal, citroengras en gemberpoeder. De meeste ingrediënten kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt komen, voor sommige ingrediënten moet je echter uitwijken naar een toko. Volg het recept op zoals het beschreven is, zo weet je zeker dat je dezelfde smaak als bij de Chinees bereikt. Een handje eiernoedels maakt de soep helemaal af!

De soep kun je het best eten wanneer deze een dag bewaard wordt. De smaken zullen op dit moment beter vermengen, waardoor er een verbeterde smaakbeleving is. Kun je echt niet wachten? Eet de Chinese tomatensoep dan direct na bereiding op. De soep is zeer geschikt als voorgerecht tijdens een Aziatisch diner, maar uiteraard kun je de soep ook tijdens de lunch of gewoon tussendoor eten. Vries de soep in als je er later nog eens van wilt genieten. De soep blijft ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.

Ingrediënten

  • 1 liter gezeefde tomaten
  • 2 kipfilets
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • Een blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels ketjap
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 lepel sambal
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 lepel gemberpoeder
  • 1 leper citroengras
  • Een flinke hand eiernoedels

De meeste ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Lukt het je niet om alle benodigde ingrediënten te kopen, laat deze dan niet weg uit het recept. Wijk bij voorkeur uit naar een markt of toko in de buurt om de resterende ingrediënten te kopen. De Chinese keuken is erg specifiek in de bereiding van gerechten, je kunt het je dan ook eigenlijk niet veroorloven om iets uit dit recept weg te laten.

Bereidingswijze

  1. Begin met de kipfilet. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze aan met een versnipperd uitje.
  2. Voeg geperste knoflook toe en een blikje tomatenpuree.
  3. Voeg een liter water toe en de bijbehorende bouillonblokjes voor de smaak.
  4. Haal de stukjes kip weer uit de soep en leg de stukjes kip apart om later weer aan de Chinese tomatensoep toe te voegen.
  5. Zet de soep op een laag vuur en voeg een liter gezeefde tomaten toe om de soep vervolgens aan de kook te brengen.
  6. Pak een schaaltje en vul dit met ketjap, azijn, gemberpoeder, citroengras, suiker en sambal.
  7. Vul een ander schaaltje met maïzena en koud water tot er een egale massa ontstaat.
  8. Voeg allebei de mengsels aan de soep toe en roer goed.
  9. Voeg ook de hand met eiernoedels aan de soep toe en laat de soep vanaf dat moment voor 20 minuten garen.
  10. Voeg de stukjes kip weer aan de soep toe en vervolgens is de Chinese tomatensoep klaar om geserveerd te waren.

Italiaanse tomatensoep met bleekselderij

italiaanse-tomatensoep-met-bleekselderij

De Italiaanse keuken kenmerkt zich door verse kruiden en het gebruik van veel tomaat. Tomatensoep past helemaal thuis binnen de Italiaanse keuken. Ben je fan van zomerse Italiaanse smaken? Dan is deze soep een absolute aanrader.

Verzamel van tevoren zoveel mogelijk van de kruiden die in dit recept gebruikt worden. Het zal je verrassen wat voor bijzondere smaak de tomatensoep door deze kruiden zal krijgen. Om de Italiaanse tomatensoep echt Italiaans te maken mag je op het eind een klein beetje Parmezaanse kaas toevoegen. De zoute smaak van de kaas gaat goed samen met het zoutzure van de tomaat. Wees niet te gretig met de Parmezaanse kaas, een klein schepje van deze kaas geeft al heel veel smaak!

Het recept is heerlijk voor bij de lunch, als voorgerecht of als tussengerecht tijdens een diner. Het creëren van smaak is bij deze soep heel erg belangrijk. Tomatensoep zuigt de gebruikte kruiden als een soort spons op, wees daarom niet te gretig en doseer het gebruik van kruiden. Een volle en kruidige smaak is eenvoudig tot stand te brengen, maar het kan ook te kruidig zijn. Is je tomatensoep te kruidig? Dan kun je eventueel extra water toevoegen of een klein beetje room om de soep te neutraliseren.

Je kunt de soep eventueel ook als spaghettisaus gebruiken, laat de soep dan verder inkoken en voeg rundergehakt toe.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • Verse rozemarijn
  • Verse tijm
  • Een blaadje laurier
  • 1 kilo gepelde tomaten in blik
  • 3 teentjes knoflook
  • Een scheutje olijfolie
  • 50 gram pancetta
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum

Varieer eventueel met de kruiden die gebruikt worden. Er is in dit recept gekozen voor specifiek Italiaanse kruiden, maar uiteraard kun je hier alle kanten mee op! Vind je een kruidige soep niet zo lekker? Dan kun je de kruiden ook weglaten, op deze manier ontstaat er een pure soep en speelt tomaat de duidelijk hoofdrol.

Bereidingswijze

  1. Vul een pan met een klein beetje olijfolie en bak stukjes pancetta tot het krokant wordt.
  2. Voeg bleekselderij, knoflook en wortel toe.
  3. Laat het geheel voor een minuut of vier bakken en wacht tot alle groenten gekookt zijn.
  4. Voeg de gepelde tomaten aan de groente toe en daarbij een halve liter water. Bind alle kruiden aan elkaar en hang het bosje kruiden in de soep.
  5. Laat de soep een half uurtje koken.
  6. Haal de kruiden weer uit de soep en pureer het geheel met een staafmixer, blender of in een keukenmachine.
  7. Breng de soep verder op smaak met een klein beetje peper en zout. Voeg eventueel balsamicoazijn aan de soep toe om het iets zuurder te maken.
  8. Schenk de soep in kommen en voeg tot slot basilicum en Parmezaanse kaas toe om het helemaal af te maken.