Heckler & Koch

Heckler & Koch is een fabrikant van wapens, gevestigd in Duitsland. Wereldwijd worden hun wapens gebruikt door defensie en politie. De ontwikkeling van wapens voor de civiele markt is inmiddels ook een grote tak binnen het bedrijf. Hoe is dit bedrijf in de positie gekomen die ze nu hebben?

Mauser

Mauser, ook een wapenfabrikant, werd in 1940 gevraagd om wapens te fabriceren voor het Duitse leger. Mauser was het bedrijf opgericht door de broers Peter en Wilhelm Mauser, wiens vader ook wapensmid was. Al eerder werden vuurwapens gefabriceerd en toen de Duitse regering een verzoek had ingediend om een vuurwapen te ontwikkelen voor het nationale leger, werd daar aan gewerkt. Na enkele mislukte projecten bleek het Gewehr 43 geschikt.

Richting het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek van Mauser in Oberndorf onklaar gemaakt door Franse troepen. Alex Seidel, Edmund Heckler en Theodor Koch waren wapensmeden in de fabriek. Zij probeerden van de fabriek te redden wat er te redden viel en namen daartoe zoveel mogelijk machines mee. Later werd de fabriek overigens nog even gebruikt om het Franse leger opnieuw te bewapenen.

Het begin van Heckler & Koch

De drie voormalige wapensmeden van Mauser hadden inmiddels zelf een bedrijfje opgezet, met behulp van de geredde machines uit de onklaar gemaakte Mauser fabriek. Het bedrijf dankt zijn naam aan twee van de drie oprichters. H & K werkte aan de productie van allerlei metalen onderdelen die nodig waren in een huishouden, alsook onderdelen van fietsen en dergelijke. Heckler & Koch was wel een van de weinige bedrijven die nog onderdelen mochten produceren van wapens voor de politie. De geallieerden hadden namelijk de productie van wapens in Duitsland aan banden gelegd na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1955 was het produceren van wapens echter weer toegestaan voor de wederopbouw van het Duitse leger. Vanaf toen werd de focus binnen het bedrijf weer volledig gelegd op het ontwikkelen van vuurwapens.

Wapen voor de Bundeswehr

In 1959 reikte de overheid uit naar wapenfabrikanten om een geschikt geweer te produceren voor het leger. Heckler & Koch ging in op de vraag en ontwikkelde de G3. De ontwikkeling van dit wapen is voorgekomen uit de samenwerking tussen H & K en CETME; eens Spaans technisch instituut. Het bod bleek succesvol en de keuze voor het bewapenen van het Duitse leger viel dan ook op de G3. Sinds dat moment speelt Heckler & Koch een belangrijke rol in de bewapening en beveiliging van Duitsland.

Variatie van wapens

Het G3 ontwerp werd tijdens het gebruik door het leger verfijnd. Meerdere variatie van het wapen ontstonden. Deze variatie waren onder andere verschillend op het gebied van materiaal, vorm of het type kaliber dat kon worden afgevuurd.

Door het succes van dit wapen werden ook andere, nieuwe vuurwapens ontwikkeld, voor specialisatie. Deze wapens werden ontwikkeld volgens hetzelfde werkingsprincipe en dezelfde lay-out als de G3. Een van deze wapens was de MP5.

Bekendheid

De MP5 is op zeer grote schaal geproduceerd. Het wapen is in gebruik bij honderden politie en defensie divisies wereldwijd. Het is een erg iconisch wapen geworden. Dit kwam door een terroristische gijzelneming in 1980. Gewapende mannen uit Khuzestan, een regio in Iran, eisten soevereiniteit van het gebied en hielden gijzelaars in de ambassade van Iran -in het midden van Londen. Deze acties werden live op televisie uitgezonden. Zo ook de interventie van de SAS, een Britse speciale eenheid, die op de zesde dag van de gijzeling plaatsvond.

De gijzelnemers waren gefrustreerd door het gebrek aan voortgang en hebben toen een gijzelaar gedood en het lichaam uit het raam geworpen. De interventie die daarop volgde was live te zien. Het wapen waarmee de elite eenheid bewapend was, was de MP5. Het resultaat van de interventie waren 5 gedode terroristen, 1 gevangen genomen terrorist en op 1 gijzelaar na werd de rest gered. Dit succes betekende niet alleen een flinke stijging van de status en reputatie van de SAS, maar ook reclame voor het wapen wat zij gebruikten; de MP5.

Het resultaat is dat het wapen van H & K niet meer weg te denken is uit films en videogames. Het is bijvoorbeeld gebruikt door “John McClane”, de hoofdrolspeler in de klassieke film “Die Hard”; en het wapen komt ook meerdere keren voor in de Modern Warfare spellen reeks.

Verbeteringen

Natuurlijk gaat de ontwikkeling van wapens steeds door. Er is inmiddels zelfs een pistool van H & K wat onder water afgevuurd kan worden. Niet elke verbetering of nieuw ontwerp was echter een succes. Het ontwikkelen van het G36 geweer is bijvoorbeeld niet zonder slag of stoot gegaan. De ontwikkeling van de G11 was bezig toen de hereniging van Oost- en West-Duitsland plaatsvond. Dit had vele gevolgen voor heel Duitsland. Een gevolg waar Heckler & Koch mee te maken kreeg was dat het budget van defensie werd gekort. Dit resulteerde in de stop van het project rond de G11.

Het project rond het moderniseren van het dienst geweer werd hervat; maar er werd weer vanaf het begin gestart. Dit omdat een ander ontwerp, de G41, na testen werd afgewezen. Gezocht werd naar een licht geweer wat de 5.56 × 45 mm kogel kon afvuren, het standaard NAVO kaliber van aanvalsgeweren. Hieruit kwam de G36 voor. Dit bleek een beter geweer te zijn dan de Steyr AUG, een geweer van Oostenrijkse makelij wat ook de aandacht had voor het bewapenen van het Duitse leger. Maar de keuze viel op de G36 en sinds 1996 is dit nog steeds het gebruikelijke dienstwapen van het Duitse leger. Ook heeft een plaats gekregen in het leger van Spanje; alsook Saudi Arabië.

Selecteren van een wapen

Hoe legers hun wapens selecteren is belangrijk voor wapenfabrikanten. Dit proces was goed weergegeven tijdens het vinden van een nieuw automatisch wapen voor groepen soldaten in de VS. De M249 SAW, squad automatic weapon, moest worden vervangen. Eerst werd een internationaal statement gemaakt over de noodzaak van een nieuw wapen. Een verzoek om te informeren naar de mogelijkheden werd ingediend door de VS bij meerdere wapenfabrikanten. Het Infantry Automatic Rifle programma was gestart. Er zijn meerdere fabrikanten die een prototype ontwikkelden en leverden om het contract voor de productie van die wapens binnen te halen. De VS had eisen gesteld aan de eigenschappen van het wapen. Fabrique Nationale d’Herstal, Heckler & Koch, Colt Defense, Patriot Ordnance Factory en ‘General Dynamics Armament and Technical Products’ hadden allemaal een prototype wapen geleverd. Maar vooral de wapens van de eerste drie bedrijven werden overwogen. De wapens werden vervolgens getest door een divisie mariniers van het leger van de Verenigde Staten. De keuze uiteindelijk op het wapen van Heckler & Koch; een variant van de HK416. Het contract was binnen en de productie kon worden gestart. Het wapen is nu ook daadwerkelijk in dienst onder de benaming M27: vernoemd naar de ‘1st Marine Division’s 2nd Battalion, 7th Marines Regiment’ -de mariniers die betrokken waren bij het testen van het wapen.

Het kan echter ook minder goed gaan. Zo was Heckler & Koch ook betrokken bij het ontwikkelen van een wapen wat de M16A2 en M4A1 moest kunnen vervangen. Gezocht werd naar een lichter aanvalsgeweer. Er werd een wapen ontwikkeld, de XM8. Het project wat het onderzoek naar het gebruik van zo’n lichtgewicht wapen door soldaten omvatte, werd echter stopgezet. De onderzoekskosten en ontwikkelingskosten zouden niet de voordelen van zo’n wapen ten opzichte van de bestaande geweren waard zijn. Het project om de M16A2 en M4A1 te vervangen is tot op heden nog niet hervat. Uiteindelijk is een kleine hoeveelheid van de XM8 geweren toch in gebruik genomen, onder andere door het Maleisische leger.

Bronnen:

http://www.heckler-koch.com/de.html
http://www.militaryfactory.com/smallarms/detail.asp?smallarms_id=184
http://www.eliteukforces.info/special-air-service/sas-operations/iranian-embassy/

Vergelijkbare artikelen

Draaiduizeligheid

6 jaar geleden 0

Alles over Thailand

4 maanden geleden

Only registered users can comment.