Informatie over vanille extract

Vanille extract is afkomstig van vanille die weer van de vruchten klimorchidee komen. Aan die vruchten groeit vanille. Wat later word verkocht als vanille stokjes. Oorspronkelijk komt de klimorchidee uit Midden-Amerika waar ze vooral groeien in Mexico. Maar op dit moment word de plant op nog veel meer plekken gekweekt. Op het eiland Madagaskar worden het grootste aantal productie van vanille geproduceerd. Na de specerij saffraan is vanille een van de duurste specerijen om te kopen.

Productie van vanille

Bijna altijd word de vanille plant geteeld met de hand. De vanille is ook zo duur omdat er maar een bloem van een vanilleplant maar 1x per dag ontplooit. Ook worden de bloemen van zo’n vanilleplant niet door insecten bestoven, maar met de hand zorgvuldig gedaan.

De bloemen die bevrucht worden, die krijgen een soort van bonen aan hun plant. Als die bonen lichtgelig kleuren aan de bovenkant betekend het dat ze geoogst kunnen worden. Wat je bij deze bonen nog niet kan ruiken is de vanillegeur.

Nadat de bonen zijn verwijderd van de plant, dan worden ze in warm water gedompeld totdat ze helemaal nat zijn overal. Daarna worden ze voor een tijd van 3 tot 6 maanden elke dag in de ochtend in de opkomende zon gelegd tot het einde van de middag. Daarna worden ze in dekens gelegd die gemaakt zijn van wol waar de bonen in worden verpakt. In de avond worden de bonen in vaten bewaard die er voor zorgen dat de geur bewaard word. Doordat dit proces voor een lange tijd gedaan word, krijgen de bonen een zwarte kleur wat ook heel glimmend is. Het vanillestokje heeft na dit verloop ook een hele fijne smaak en geur. Omdat de vanillestokjes op verschillende plekken worden gemaakt op verschillende manieren, dan hebben de vanillestokjes ook elk een andere kwaliteit en aroma.

Het verschil tussen Vanille Essence en Vanille extract

Vanille essence

In de meeste supermarkten word het vaakst vanille essence verkocht. Deze versie is vaak niet gemaakt van de werkelijke vanille plant. Vaak is dit een chemisch product dat heel erg lijkt op vanille. Dit product is een stof die synthetisch is die je herkent aan de sterke geur en vooral smaak die van vanille is. Terwijl als je het ruikt en vergelijkt met echte vanille dan ruik je duidelijk het verschil. Vaak verkopen supermarkten vanille essence omdat het een stuk goedkoper is dan echte vanille.

Vanille extract

Het extract van vanille is komt voort uit de vrucht van de klimorchidee die uit de natuur komt. Vanille extract word gemaakt door een oplossing van alcohol die ervoor zorgt dat het getrokken word van vanillestokjes. Vaak word het in glazenpotjes verkocht die de smaak en geur van vanille vast houden.

Vanille extract met merg

Je kan ook vanille extract kopen dat pure merg bevat. Dit goedje is een stuk dikker dan vanille extract zonder merg. Dit doen ze door niet de vanillestokjes onder te dompelen in alcohol, maar word er juist stukken vanille van het merg afgesneden die in stukken word verwerkt in de substantie. Hierdoor krijg je de echte vanille aroma nog meer. Daarom past vanille extract met merg het beste in gerechten waarbij er vanille smaak bij hoort zoals crème brûlée. Ook kan je je niet zorgen maken dat je beslag dunner word door dit goedje want dat gebeurt in elk geval niet. Alleen word de smaak van vanille nog beter. 1 vanillestokje staat gelijk aan 2 theelepeltjes vanille extract dat merg bevat.

Vergelijkbare artikelen

Fondue

6 jaar geleden 0

Roti

6 jaar geleden 0

Wat is alcohol?

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.