Esports

Esports ook wel bekend als elektronische sport is een vorm van competitie die plaats vind in video games. Het meest bekende vorm van eSports is multiplayer competities tussen professionele spelers. De meest bekende spellen hiervan zijn League of Legends, Starcraft en Counter-strike: Global Offensive. De competities tussen spelers is al lang gaande in de gaming scene maar is sinds het jaar 2000 meer gericht geweest op professionele spelers die net wat beter zijn dan de amateurs. In 2013 waren er ongeveer 72 miljoen wereldwijd die keken naar eSports en werd voornamelijk gestreamed op een platform genaamd Twitch.tv. De interesse in eSports wordt steeds groter en dat is ook terug te zien aan de aantal kekers dat in 2016 boven de 300 miljoen kijkers lag.

Classificatie als sport

Velen zullen discussieren dat eSports niet gelabeld moet worden als een sport. Echter krijgt de “sport” steeds meer aandacht en vinden de meeste het wel een “echte” sport omdat er zorgvuldig gepland moet worden, nauwkeurige timing en een goede executie nodig is om winst te behalen. Er worden in ieder geval al dingen weg gegeven zoals een P-1A visa die ontvangen werd door de eerste speler die internationaal erkennen werd als een eSport speler. Deze persoon was Danny Le een League of Legends pro speler. Ook is er een committee bezig met het uitvoeren van een internationaal olympische spelen in 2024 maar dat is nog onbekend wat de uitkomst daarvan zal zijn.

Games

De games die momenteel veel kijkers en bezoekers heeft is League of legends, Counter-strike:Global Offensive en Hearthstone. Dit zijn ook de spellen waar de meeste competities en zelfs kampioenreeksen voor zijn. De meest bekeken daarvan is League of Legends die zijn kapioenreeks ook wel League championship series(LCS) noemt. League of Legends is ook het meest aantrekkelijk voor de spelers omdat het spel in principe gratis is en je niet hele goede specs op je pc nodig hebt wat het toegankelijk maakt voor een grotere spelerbase. Het spel houdt ook al sinds 2012 wereldkampioenschappen in verschillende plekken over de hele wereld. De Zuid-Koreaanse spelers domineren in de meeste gevallen de de League of Legends scene met 4 overwinningen van koreaanse teams op het wereldkampioenschap. Dit kan komen doordat zij een van de eerste waren waar de real-time strategy spellen overweldigend populair aan het worden was in de 21e eeuw.

Spel ontwerp

Vroeger werden de spellen vooral gemaakt om de ervaring van de speler op nummer 1 prioriteit te stellen, maar tegenwoordig is dat wel anders. Tegenwoordig worden sommige spellen gemaakt met de intentie om gelijk professioneel gespeeld te worden en soms zelfs eSports functies toevoegt bij het spel. Dingen zoals toeschouwer modus zorgen er voor dat het spel gebroadcast kan worden en zo ook competities uitgezonden kunnen worden. Meestal worden de competities gehouden op een lokaal netwerk wat er voor zorgt dat het lastiger is om vals te kunnen spelen tijdens een competitie. In sommige gevallen worden de competities online ook gespeeld op het internet dat gebeurd meestal bij spellen zoals Hearthstone waar het bijna onmogelijk is om vals te spelen.

Vergelijkbare artikelen

Pokeren

6 jaar geleden 0

Ronaldo

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.