Race spelletjes

Race game is een grote categorie bordspellen, waarbij het doel is om als eerste alle stukken naar het einde van een nummer te verplaatsen. Dit is het vroegste type bordspel dat bekend is, met werktuigen en afbeeldingen die dateren uit minstens het 3e millennium voor Christus in Egypte, Irak en Iran; en ook de meest verspreide: “alle culturen die spellen hebben, hebben allemaal racegames.”Racegames gebruiken vaak dobbelstenen om spelopties te bepalen en hoe ver je stukken moet verplaatsen. Pas later kwamen de echte race games die op een console werden gespeeld zoals playstation of xbox.

Soorten racegames

Ze kunnen worden ingedeeld op basis van hun verhouding tussen geluk en vaardigheden. Andere classificaties omvatten geografische distributie of afleiding; en de vorm van het spoor (inclusief spiraal, kruis en cirkel, en vierkant – ofwel boustrophedon zoals in Snakes and Ladders of “labyrinthine” zoals in Thaayam).

Simple

Simpele racegames houden puur geluk in. Elke speler heeft maar één stuk te verplaatsen en de uitkomst van het spel is dus volledig afhankelijk van het toeval. The Game of the Goose is de stamvader van de meeste eenvoudige westerse racegames, hoewel Snakes and Ladders afstamt van spellen uit India, Nepal en Tibet. Het oude Egyptische spel Mehen was waarschijnlijk een eenvoudig racespel.

Complexe

Complexe racegames combineren geluk en vaardigheden. Spelers hebben meer dan één te verplaatsen stuk (meestal vier), en dus kunnen er keuzes worden gemaakt om een speler in een voordelige positie te plaatsen. Veel moderne complexe racegames waaronder Ludo, Parcheesi, Trouble en Sorry! uiteindelijk afgeleid van India’s Pachisi en Chaupar.

Multiplex

Multiplex racegames vergroten de rol van strategie enorm, terwijl het toevalselement behouden blijft. Backgammon, de meest bekende vertegenwoordiger van deze categorie, is een lid van de Tables-gamesgamma, die ook Trictrac, Nard en Acey-deucey omvat. Het oude Egyptische spel Senet en het oude Mesopotamische koninklijke wild van Ur waren bijna zeker racegames en behoren mogelijk tot deze categorie.

Niet-racegames

Veel bordspellen delen enkele kenmerken met deze spellen, maar zijn niet gecategoriseerd als racegames. Bijvoorbeeld, het karakteristieke roll-and-move mechanisme van racegames is ook te vinden in hardloopgevechten (zoals Coppit), maar hier is het doel van het spel niet om als eerste te eindigen, het is om vijandige stukken te vangen en te verwijderen van het bord. Evenzo in games die uiteenlopen als Monopoly en Trivial Pursuit, rollen en verplaatsen spelers naar spaties die hun vooruitgang kunnen helpen of belemmeren, maar er is geen fysieke “finishlijn”: een overwinning wordt niet positioneel bereikt, maar eerder door de verzameling van activa.

Het is mogelijk om de definitie van de term “racegames” uit te breiden naar alle bordspellen waarbij de winnaar de eerste is die een bepaalde positie bereikt. Naast de hierboven gespecificeerde racegames, zou de categorie dan ook spellen bevatten zoals Hex, Agon, Chinese Dammen en Boterwedstrijden. Echter, bordspel-enquêtes volgen Murray in het algemeen bij het toewijzen van spellen die op tweedimensionale velden worden gespeeld, in een aparte categorie, zoals Murray’s ‘Games of Alignment and Configuration’, waarbij alleen lineaire spellen (zoals hierboven gedefinieerd) worden gehouden in hun ‘racegames’ “categorie.

Vergelijkbare artikelen

Fenerbahce

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.