Electrische-fiets soorten

Je ziet ze misschien nog wel eens door de straat rijden, de fiets met een benzinemotor erin. Toch zie je deze fietsen veel minder dan eerst. Ze maken een heleboel lawaai, stinken ook nog eens naar benzine en zijn niet milieu vriendelijk met die uitlaatgassen. Het enige voordeel van deze fiets is dat je ze aan hoort komen. Door de opkomst van de elektrische fiets zijn de fietsen met motortje langzaam aan het verdwijnen. Er zijn ook nog maar 2 soorten elektrische fietsen, zo heb je de E-bike en de Pedelec. De Pedelec is het meest gewild en daarom vinden voor deze fiets ook de meeste ontwikkelingen plaats.

Pedelec

De Pedelec, een fiets met een accu erin. Het is met deze fiets wel de bedoeling dat de bestuurder zelf moet trappen. Doordat je moet trappen komt er afhankelijk van de druk die je op de trappers zet, extra hulpkracht vanuit de accu. Er zit namelijk een sensor in de fiets die ziet hoe hard er getrapt wordt, aan de hand van de snelheid en de kracht dat gebruikt wordt ondersteunt het elektrische systeem de fietser met trappen. De Pedelec leek echter eerst op een mix van een fiets en een brommer in tegenstelling tot de eerdere modellen elektrische fietsen. Door deze kenmerken kreeg deze fiets al snel de stempel van invaliden- en bejaardenfiets. Het idee van een ‘ouderenfiets’ is ook al weer voorbij, want de ontwerpers van de Pedelec hebben er van alles aan gedaan om de fiets te veranderen. De elektrische fiets zoals wij hem vandaag kennen heeft een andere techniek en ziet er daardoor eigentijds uit. Het verschil zal jse niet snel zien tussen een gewone fiets en een elektrische fiets. Jongeren zijn ook steeds meer gaan zwichten voor de voordelen van de elektrische fiets, dit komt door de kleuren en het design van de fiets.

E-bike

In tegenstelling tot de Pedelec hoef je op een e-bike niet zelf te trappen. Je kunt de snelheid zelf bepalen door aan het gashendel te draaien, net zoals je doet bij een scooter of bromfiets. De e-bike is dan ook de ultieme oplossing voor de mensen die moeite hebben om de pedalen helemaal rond te krijgen of voor de mensen die er niet de kracht voor hebben. De elektrische fiets Wat wij zien als elektrische fiets of e-bike is dan eigenlijk meestal wel een Pedelec. E-bike is een naam voor een elektrische fiets die er bij ons zo ingeburgerd is. Het is de naam geworden voor een fiets met een trapondersteuning. Sinds januari 2007 wordt de Pedelec volgens de wet gezien als fiets en niet meer als een motorvoertuig. De motor mag dan ook alleen helpen met de trappers en deze moet door de pedalen bediend worden. De motor mag ook geen vermogen boven de 250 watt hebben en de motor moet begrensd zijn aan een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. Als de elektrische fiets aan deze voorwaarden voldoet, dan mag je met de elektrische fiets de fietspaden op en heb je er geen rijbewijs voor nodig. Er is ook geen leeftijdsgrens voor de fiets, ook geen helm- en verzekeringsplicht. Je hoeft niet te trappen op een e-bike, daardoor wordt de fiets beschouwt als een snorfiets. Daardoor ben je verplicht een Wet Aansprakelijkheid verzekering af te sluiten. Ook mag je pas een e-bike besturen vanaf een leeftijd van 16 jaar. En bovendien moet de fiets voldoen aan de Europese vereisten en wetgeving voordat je ermee mag gaan fietsen.

Vergelijkbare artikelen

Wiet en Hasj

6 jaar geleden 0

Betekenis dromen

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.