Eierdooier scheiden

Een ei is een dierlijk product waar de mens voedingsstoffen uithaalt. Vaak denkt men bij een ei alleen aan een kip, maar alle vogeleieren kunnen gegeten worden. De inhoud van een ei wat dus zodanig wordt gegeten heet struif. Dat is ver deelbaar in twee delen, het eigeel en eiwit.

Struif

Struif is dus een benaming voor eigeel en eiwit. Eiwit is het transparante goedje dat in een ei zit. Ook wel het cytoplasma van het ei genoemd. Het goedje bevat opgeloste proteïnen en die proteïne hebben een grote voedingswaarde en bevatten weinig vet. Het eiwit is in eerste instantie bedoeld om de eierdooier in het ei te beschermen en is een extra voeding laag voor het kuikentje dat uit het ei kan groeien. Wanneer het eiwit wordt gebruikt word het vaak gescheiden van de eierdooier. De naam van eiwit komt van het feit dat als het verhit wordt het een witte kleur krijgt. Hetzelfde geldt voor als het eiwit wordt geklopt. Dan is het de bedoeling dat het dan zijn vet verliest. Als je er wat zout en citroenzuur aan toevoegt, behoudt het zijn stijfheid en kan je het als basis gebruiken voor een schuim zoetigheidje. Eigeel ook wel eierdooier genoemd. Het is het binnenste gedeelte van een ei, met de kleur geel. Daar heeft het zijn naam aan te danken. Het bevat belangrijke voedingsstoffen en is een van de weinige voedingssupplementen die uit zichzelf vitamine D bevat. De dooier is het voedsel van het kuikenembryootje, die kan zich ontwikkelen uit het ei.

Scheiden

Het scheiden van eieren gebeurd omdat de twee substanties in aparte vorm gebruikt willen worden. Je doet het als volgt: je breekt het ei ergens tegenaan maar zodanig dat het nog niet volledig kapot is. Vervolgens maak je er twee helften van en zorg je ervoor dat de twee substanties in 1 helft zitten. Je verplaatst de substantie steeds van de ene helft naar de andere en laat het eiwit langzamerhand er steeds uit lopen in een bakje. Dat doe je herhalend tot je alleen het eierdooier overhebt.

Bereiden

Er zijn verschillende manieren van het bereiden van een ei of het verwerken van eieren in recepten. Dat tweede wordt namelijk vrijwel altijd gedaan wanneer er zoete recepten gemaakt moeten worden. Voorbeelden daarvan zijn taart, cake, pannenkoeken. Bij loempia’s wordt eigeel ook gebruikt, maar dan om de filodeeg vellen aan elkaar te laten plakken, het is namelijk een plakkerige substantie en dus erg geschikt ervoor. Ei kan je bereiden door er een omelet van te maken of het ei te koken. Bij het koken van een ei moet je wel letten op het feit dat je het niet te lang laat koken, want dan kan er een groene ring om het dooier heen ontstaan en dat laat zien dat de kwaliteit van het eiwit is verminderd.

Salmonella

Een ei zou besmet kunnen zijn met de salmonellabacterie, alhoewel het niet vaak voorkomt is het wel een feit. De schaal kan de bacterie bevatten, maar in het ei zou het ook kunnen zitten. Dan zal je het vaak treffen in het eigeel.
Als het op de schaal te vinden is, komt dat door het feit dat het ei de kip heeft verlaten op dezelfde manier als hoe de ontlasting van de kip het lichaam verlaat. Wanneer het zich in het eigeel bevindt is dat gekomen doordat de salmonellabacterie zich heeft genesteld in de eileiders of eierstokken van de kip. De salmonella enteritidis kan daarin overleven, en nestelt zich voordat het ei wordt gevormd in het eigeel. Om te voorkomen dat jij besmet wordt met de bacterie is het belangrijk dat je bij het bakken van je ei het eigeel goed meebakt. Dan is de kans, dat de eventuele salmonellabacterie het overleefd, erg klein.

Vergelijkbare artikelen

Mais koken

5 jaar geleden 0

Wat is alcohol?

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.