Een runderlap bereiden

Een runderlap is minder mals dan andere vleessoorten. Dit komt omdat runderlappen meer gewerkt hebben dan andere soorten. De manier hoe het dier geleefd heeft bepaald daarom dus ook de malsheid van de runderlappen. Het ligt ook aan de kwaliteit van het vlees, soms kunnen de runderlappen ook heel even kort gebakken worden.

Om mee te beginnen is het belangrijk dat je minimaal een uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast haalt (langer mag altijd). Haal dan de runderlappen uit de verpakking en leg ze op een bord, dan gaan we nu de runderlappen droogmaken met een stuk keukenpapier. Dep rustig de runderlappen droog.

Hierna gaan we een klein beetje boter of olie in de braadpan doen. verhit de braadpan op middelhoog vuur. Dan als de boter of olie verhit is en de pan goed warm is, leggen we de runderlappen in de braadpan. Dan gaan we nu de runderlappen kort bruin bakken, draai de lappen af en toe om zodat deze rondom mooi bruin worden. Dan is het nu tijd om de lappen uit de braadpan te halen en gaan we wat knoflook en uien naar wens fruiten. Hierna doen we de lappen de braadpan weer in.

Het is nu de bedoeling dat het vlees niet gaat schrikken, dus pak wat warm water en doe dit ook in de pan. Doe er zoveel in dat het vlees net niet onderwater zit. Je kunt dan nog wel altijd wat runderbouillon, azijn of rode wijn toevoegen, dit wel naar eigen wensen.

Je kunt verschillende kruiden toevoegen naar wens, denk dan aan bijvoorbeeld peper en zout, gember, selderijzout of tijm. Dan gaan we nu het vlees laten sudderen voor minimaal anderhalf uur, vergeet de deksel niet op de pan te doen.

Recept: gestoofde runderlappen

De benodigde ingrediënten:

  • Eén ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 600 gram runderlappen (mager)
  • twee laurierblaadjes
  • olie of boter
  • 1 el grove mosterd
  • 250 ml runderbouillon.

Bereidingswijze

Om mee te beginnen moet je een uurtje van te voren de lappen uit de koelkast halen en ze op kamertemperatuur laten komen. In de tussentijd kun je de ui pellen en snipperen. Dan vlak voordat je de runderlappen gaat bereiden moet je deze eventjes droog deppen met een stuk keukenpapier. Dan gaan we nu de olie of boter verhitten in een braadpan en zetten we het vuur op halfhoog vuur. Gebruik de gewenste kruiden om de lappen te bestrooien. Je moet de lappen aan allebei de kanten even kort bakken. Dan kun je het vuur wat lager zetten en de ui mee laten bakken voor ongeveer drie minuten. Na deze drie minuten kun je de laurierblaadjes en de tomatenpuree erbij scheppen en het voor ongeveer een minuut mee laten bakken.

Dan is het nu tijd om de runderbouillon erbij te schenken, doe dit aan de rand van de braadpan. Laat dit koken op hoog vuur. Dan is het nu tijd om het vlees met de deksel er voor de helft op, op de laagste stand te laten sudderen voor twee tot drie uur sudderen. Vlak voordat je de runderlappen wilt serveren is het tijd om de mosterd erdoorheen te roeren. En dan is het tijd om het op te eten.

Vergelijkbare artikelen

Only registered users can comment.