Introductie blender

Een blender is een apparaat wat wordt gebruikt om voedsel fijner te maken. Het apparaat kan ook een hakmolen worden genoemd. Een blender heeft veel gemeen met een staafmixer maar een blender is gesloten vanaf de bovenkant. Een blender kan ook worden gebruikt voor pureren en het mixen van eten om het vloeibaar te maken voor smoothies bijvoorbeeld.

Werking blender

Een blender bestaat uit een kleine motor die onder de mesjes zit. Die motor laat de mesjes snel draaien in een directie wat er voor zorgt dat de mesjes voedsel kunnen vermalen. Er zit natuurlijk ook een deksel bovenop de blender, dit voorkomt dat iemand zijn handen er makkelijk kan insteken en zichzelf kan verwonden als gevolg daarvan . Op de meeste blenders zitten meerdere knoppen meestal voor het aanzetten, pulseren en het stop zetten van de blender. Pulseren gebruik je als je iets niet te fijn wilt blenderen. Op sommige blenders heb je ook een knop waarbij je de snelheid van de blender kan instellen wat handig kan zijn als je haast hebt.

Uitvinding blender

De blender is in 1922 uitgevonden door de heer stephen poplawski. Hij ontwikkelde de blender omdat hij op een makkelijke manier poedermelkdrank te bereiden. Vroeger voor dat er blenders waren gebruikte mensen een roerzeef of een passe-vite om voedsel fijn te maken of te pureren.

In 1935 werden er blenders geproduceerd door de hamilton beach company dat bedrijf bestond uit L. Hamilton, Chester Beach en Fred Osius. In 1935 kwam Fred Osius op het idee om de blender te verbeteren met het voorafgaande idee van Poplawski. Hij legde dit idee voor aan Fred Waring hij had namelijk in 1933 een product gepromoot genaamd de miracle mixer. Nadat Fred Waring het idee goedkeurde ging Fred Osius aan de slag. Hij begon met het ontwerpen van een nieuwe blender maar hij kwam snel op fouten in het ontwerp aan. Uiteindelijk na verschillende designs kwam hij op een goed design uit en bracht hij in 1937 de Waring Blender uit.

Poplawski verkocht uiteindelijk zijn product en zijn hele bedrijf aan Oster Manufacturing Company. Dit bedrijf pakte het idee en veranderde de naam van de blender naar de Osterizer.

Stick blender

Een stick blender of ook wel een staafmixer genoemd is ook een blender maar heeft geen deksel of kom waar de messen in zitten. Staafmixers worden meestal gebruikt als er erg veel gemixt moet worden of als het niet in de normale blender past. In tegenstelling tot een normale blender moet je bij een staafmixer de knop altijd ingedrukt houden als je wilt mixen. Bij de meeste staafmixers kun je de mesjes er afhalen en of vervangen wat altijd handig is als je de mixer wilt afwassen, of in de afwasmachine wilt doen.

Applicaties blender

Zoals je al weet worden blenders gebruikt om voedsel te pureren. Hier zijn een paar dingen wat je zoal kunt doen met een blender.

– melk ijs en zoete sauzen mixen zodat je een lekkere milkshake krijgt.

– kleine dingen vermalen tot een poeder bijvoorbeeld gedroodge chili’s

– het vermalen van ijs voor cocktails zoals margarita’s

– het vermixen van solide materialen naar vloeibare materialen

Dit zijn natuurlijk maar een paar dingen die je kunt doen met een blender maar geeft een goede opsomming wat je wel niet met een blender kan.

Vergelijkbare artikelen

Griekse Salade

4 jaar geleden 0

Pompoen soorten

6 jaar geleden 0

Heerlijk nacho recept

7 maanden geleden

Only registered users can comment.