De palmboom

De palmboom is een bijzondere soort bomen. Er zijn meer dan 3500 verschillen palmboom soorten. De palm worden op een latere leeftijd niet dikker in de stam zoals anders bomen. Palmbomen komen vooral voor in het Amazonegebied en in Azië. De palmboom is te herkennen aan zijn grote waaierige bomen. Je kan de verschillende soorten goed herkennen aan de bladeren, een handvormig blad word een waaierpalm genoemd en een palmboom met een veervormig blad een vederpalm.

Groei

De bladeren van de palmbomen groeien vanuit de kop van de stam. De bladeren die uitgedroogd zijn moet je verwijderen hiervoor komen er weer gezonde nieuwe bladeren. De groei van de stam van de palmboom varieert van 5 tot 20 centimeter per jaar, afhankelijk waar de palmboom groeit.

Voedingsbodem

De meeste palmbomen houden van een lichte grondsoort als voedingsbodem. In een goede tuinenzaak zal je vaak speciale palmbomen potgrond tegenkomen, hierin zitten veel voedstoffen waar de palmbomen erg graag van houden. Een speciale potgrond is de beste keuze voor je palmboom.

Plaats voor de palmboom

De palmboom houdt het liefst van een beschutte plek en in de zon. Daarom word het aangeraden om de palmboom in half zon halfschaduw te planten.

Bewatering van de palmboom

Je hebt palmbomen in potten en palmbomen in het wild, deze twee zijn verschillend met water geven omdat je in een pot de palmboom makkelijk kan laten verdrinken. Bij een vrije palmboom gaat het regenwater ongehinderd de grond in en zal het zo gelijksmogelijk bij de wortels van de palmboom komen. Als je een palmboom in een pot hebt dan is het belangrijk om onderin de pot een paar gaatjes te boren dit zorgt ervoor dat het overtollig water gemakkelijk uit de pot kan en niet de wortels laat verdrinken. Te veel water geven is schadelijk voor de wortels en de wortels zullen uiteindelijk weg rotten. Als de palmboom een gebrek aan water heeft zullen de bladeren gaan hangen en geel worden.

Bemesting van de palmboom

Het is belangrijk om de palmboom een paar keer per jaar te bemesten. Bemesten doe je door Osmocote balletjes voor groene planten te bestrooien. Eerste keer in April en de tweede keer in Juli, voor een grote palm gebruik je 1 klein plasticbekertje en voor een kleine palm 2-3 plasticbekertjes met de korrels.

Verpotten van de palmboom, Als je een nieuwe pot aanschaft voor je palmboom zorg er dan altijd voor dat er voldoende waterafvoergaten inzitten. De grootte van de pot moet ongeveer gelijk staan met de omvang van je palmboom. Je hoeft je palmboom pas te verpotten als je ziet dat de wortels echt geen ruimte meer hebben in de pot, dit komt vaak eens in de vier tot vijf jaar voor. Koop altijd een grotere pot dan de vorige zodat de wortels weer genoeg ruimte hebben om te groeien. Het verpotten van een palmboom gebeurt in de weken van eind april tot begin mei. Dit doen we omdat de wortels dan weer goed kunnen groeien in de zomermaanden.

Vergelijkbare artikelen

Wat is een leeuw?

7 jaar geleden 0

Gele kamille

6 jaar geleden 0

Venus

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.