De mythologie van de melkweg

Het is een moeilijke klus geweest voor de astronomen om beelden te vormen van de structuur de melkweg omdat de aarde er natuurlijk zelf deel vanuit maakt. Ons zicht wordt op grote delen vele malen gehinderd interstellaire stofwolken. Na veel moeite en gevaarlijke ontdekkingen zijn ze er toch in geslaagd om een redelijk goed nauwkeurig beeld te vormen van de structuur van de melkweg. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door William Herschel, Jacobus Cornelius Kapteyn en Jan Hendrik Oort.

De mythologie van de melkweg

Volgens de mythologie van Egypte is de melkweg ontstaan door melk die volgens hun vloeide uit de uier van de grote hemelse koe. De koe stond blijkbaar op 4 poten die alle 4 bovenop de aarde stonden en zo het melk kon laten druipen.

De oude grieken zouden iets anders hebben bedacht hun geloven dat Zeus de kleine jonge baby genaamd Heracles aan zijn vrouw Hera zou hebben gegeven en dat de baby Heracles zou zuigen om melk te krijgen en zo op te groeien. Later ontdekte Hera dat dit niet haar eigen kind was maar ”een” kind van Zeus, Hera noemde het een zoveelste kind van hem. Toen Hera’s theorie klopte duwde ze Heracles van zich af. Hiermee werd het gemorste merk de melkweg gevormd volgens de oude grieken, totaal anders dan de Egyptenaren dus.

Nog een ander volk dacht er weer anders over genaamd de Kelten. De Kelten dachten dat de melkweg de ketting van Lugh. En volgens deze mythologie kwam de kosmos uit interactie van de wereld een nevel en een wereld van kwaadaardig vuur in de zogenaamde Ginnungagappen.

Als laatsen kwamen de Azteken die geloofden weer heel wat anders die hadden het idee dat de melkweg Mixcoatl (wolkenslag) ook wel genoemd, associeerden hem met de god met diegene die de zelfde naam dragen. De Azteken waren als laatst met hun mythe maar ze zijn zeker niet de onbelangrijkste.

De botsing

De deskundigen en wetenschappers van NASA zijn te weten gekomen na lang onderzoeken dat over zo’n 4.000.000.000 jaar de melkweg zal gaan botsen. na 2.000.000.000 jaar zou de sterrenstelsels samen een zijn geworden met elkaar. Door deze botsing zou de melkweg geen impact hebben op het vergaan van een eventuele wereld in de toekomst.

Structuur

Als we een ander beeld zouden kunnen krijgen en bijvoorbeeld de melkweg vanaf de zijkant zouden kunnen zien zou de melkweg er als een schotel uitzien De melkweg bevat een klein maar sterke verdikking ook wel de ”centrale verdikking” genoemd.

Sciencefiction in verbinding met de melkweg

In vele verhalen wordt sciencefiction genoemd als de achtergrond van de helden. Een belangrijk verhaal werd geschreven door Isaac Asimov. Waar het van een oud en de opkomst van een nieuw Melkwegimperium wordt beschreven. Vele deskundigen kunnen niet bewijzen of dat deze verhalen waar zijn of niet sommige mensen geloven er in net als de mythologie maar niemand kan dit echter bewijzen net als god niemand kan bewijzen of god echt of nep is verder blijft het bij een verhaal rond de sciencefiction.

Vergelijkbare artikelen

Gele bloemen

7 jaar geleden 0

Oleander

7 jaar geleden 0

De melkweg

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.