De buxus snoeien. Hoe doe je dat precies?

De buxus moet je minimaal 2 keer en het liefst 4 keer per jaar snoeien. Je snoeit de buxus tussen mei en september je kan ervoor kiezen om je buxus minimaal twee of maximaal 4 keer te snoeien per jaar. Hoe vaker je de buxus snoeit hoe voller de buxus uiteindelijk kan worden. De buxus is een plant die eigenlijk heel het jaar mooi groen blijft, ze hebben dus geen andere voedingsstoffen nodig. De beste tip voor het snoeien van de buxus is om het op een bewolkte dag te doen. Als er te veel zonlicht is tijdens het snoeien kunnen de bladeren van de buxus verbranden. Als de buxus toch nog bruin weet te verkleuren tijdens het snoeien dan kan je het beste 1 gram zout en 1 liter water mengen en dat over de plant heen te gieten.

Het gereedschap dat je gebruikt voor het snoeien van de buxus is vrij simpel namelijk een goede heggenschaar. Zorg er wel voor dat je heggenschaar goed scherp is. Als je begint met snoeien kunnen de sappen van de buxus aan je heggenschaar vast komen te zitten zet daarom altijd een emmer water naast je neer om je schaar te spoelen zodat die weer goed scherp is. Natuurlijk kan je ook een elektrische heggenschaar gebruiken alleen word dit wel afgeraden omdat een elektrische heggenschaar meer schaden kan aanrichten aan je buxus dan een normale heggenschaar. Dit komt omdat een elektrisch heggenschaap veel grover snoeit. Wil je toch met een elektrische heggenschaar snoeien zorg er dan wel voor dat die goed scherp is en bekijk het resultaat goed na.

Om een strakke buxus haag te snoeien moet je ervoor zorgen om te beginnen bij de zijkanten en te eindigen aan de bovenkant. Dit is belangrijk zodat de haag mooi vol kan groeien. Je kan ook een touwtje langs de haag spannen om te zien hoe je de buxus knipt. Zorg er altijd voor dat je je schaar op dezelfde hoogte houdt. Een handige tip om je buxus mooi vol te krijgen na het snoeien is om er koemestkorrels overheen te gooien.

Wil je een mooi model snoeien? Hieronder kan je lezen hoe je een buxus bol maakt.

  1. Begin dan altijd met het snoeien van je buxus aan de bovenkant
  2. Sta goed voor de buxus en houd de schaar die je gebruikt op zijn kop hierdoor kan je mooie rondingen knippen.
  3. Tijdens het snoeien is het belangrijk om mee te lopen zodat je goed de vorm in de gaten kan houden en aanpassingen kan maken wanneer nodig is.
  4. Kijk tijdens het snoeien en keertje van een afstand hierdoor kan je beter zien of je nog mooi rond aan het snoeien bent.

Mijn ervaring met het snoeien van de buxus is dat het erg gemakkelijk is. Als je het voor de eerste keer doet is het natuurlijk wat lastiger maar pak het rustig aan dan kan je het resultaat altijd nog aanpassen.

Only registered users can comment.