Culemborg

Culemborg ligt nog net in de Betuwe dat is een streek in de provincie Gelderland. Culemborg is tevens een stad en een gemeente. De gemeente telt zo 28 duizend inwoners op een oppervlakte van 31,23 km2. Culemborg word in de volks mond ook wel Kuilenburg genoemd. Culemborg ligt aan de lek en over de lek loopt de spoorbrug toen deze werd gebouwd in 1868 was het de langste spoorbrug van Europa.

Rellen

Tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 was er wat gedoe in de wijk Terweijde in Culemborg. Voor die tijd speelde er al wat tussen de Molukse en Marokkaanse jongeren de ruzie vond plaats tijdens de jaarwisseling. Na deze jaarwisseling is de wijk een aantal weken bewaakt door de me (mobiele eenheid) iedereen die de wijk in wou werd gefouilleerd door de politie op wapens of gevaar die veroorzaakt kon worden. Dit alles heeft de politie zo 1.8 miljoen euro gekost.

Bezienswaardigheden

1. Kasteeltuin en museum de groene Schuur

2. Vishal

3. Elisabeth Weeshuis

4. Fort Everdingen (Hollandse waterlinie)

5. Werk aan het spoel

6. Grote Sint Barbarakerk (protestants)

7. Sint Barbarakerk (katholiek)

8. Parochie van de H.H. Barbara en Antonius

9. Binnenpoort Lanxmeerpoort

10. Stadhuis van Culemborg

11. Jachthaven en veerpont

12. Kerkje van de Filadelfiagemeente

13. Jan van Riebeeckhuis

Autobranden

December 2016 tot november 2017 werd Culemborg getroffen door ruim 60 auto branden. Van de daders is nog steeds geen enkel spoor te vinden en werd de media erbij betrokken. Om deze zaak op te lossen is er een rechercheteam aangesteld en een Team Criminele Inlichtingen. Ook werd opsporing verzocht ingelicht en die besteedde er veel tijd en informatie aan. Er is een beloning uit geschreven voor de gene die de Goude tip geeft de gene die die tip geeft krijgt 20.000 euro als het naar de dader of daders leid.

Voetbal

In Culemborg zijn er 2 clubs; Focus 07 en Vriendenschaar. Als die 2 clubs tegen elkaar spelen ontstaat er een sfeer die hetzelfde voelt als de klassieker Ajax-Feyenoord, spanning, gezelligheid en voornamelijk strijd lust. De clubs zijn op zulke wedstrijden aan elkaar gewaagd en gaat er hard aan toe. Vooraf aan deze klassieker word er meer getraind en worden er spelers een week van te voren gespaard om een te gek duel te geven aan de toeschouwers.

Vervoer

De A2 ligt vlakbij Culemborg je kan bij de A2 kom via de provinciale weg de n320, via de N320 kan je door rijden tot aan Kesteren. In Culemborg is ook een station met daar omheen genoeg parkeer mogelijkheden voor de auto en fiets, de fietsen staan grote deels overdekt en bewaakt met camera toezicht. De treinen rijden 4 keer in het uur richting 2 keer naar woerden, 2 keer naar Den Haag en 2 keer naar Tiel en 2 keer naar Den Bosch. Er zijn ook 4 bussen die in Culemborg stoppen.

1. Lijn 46 Tiel – Culemborg

2. Lijn 146 Culemborg – Tiel

3. Lijn 641 Eck en Wiel – Culemborg

4. Lijn 650 Leerdam – Culemborg

Vergelijkbare artikelen

Alles over India

3 maanden geleden

Turkije

3 jaar geleden

Whitsunday Island

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.