Alles over Noorwegen

De vlag is voor het eerst gebruikt in het jaar 1898. De vlag is al eerder ontworpen dan de bekendmaking, namelijk in het jaar 1821. De vlag is gemaakt bij Fredrik Meltzer. Je kunt de vlag herkennen door de rode achtergrond en daarop een donkerblauw kruis erop.

DE ONTWERPER

Fredrik Meltzer is geboren in het jaar 1779 en is komen te overlijden in het jaar 1866. De ontwerper heeft gekozen voor een Scandinavische kruis die vergelijkbaar is als de Deense en Zweedse vlag. De vlag is bijna het zelfde omdat deze landen iets gemeen hebben, namelijk De kruis symboliseert de godsdienst die zij aanhouden in het land, namelijk het christendom. De vlag heeft ook zo zijn betekenis, namelijk de kleuren symboliseren de democratie van het land.

DE NOORSE VLAG

De vlag bestaat uit een kruis en dat staat voor de religie; christendom. Deze zelfde kruis vind je ook bij andere Scandinavische landen. De kleur wit en blauw staan bekend en worden doorverwezen naar de democratische landen. Zo heeft bijv. Nederland en Frankrijk ook de zelfde visie. Er zijn verschillende kleuren gebruikt en de kleur wit heeft daarbij ook meegedragen, want de kruis heeft witte randen. De verklaring van de combinatie kleuren zijn dat de kleuren een symbool staan voor natuur en de samenleving van het land. Rood staat bekend bij het land voor de liefde en de avondzon. Het witte gedeelte staat voor sneeuw. Het blauwe staat voor de gletsjers in het land. Er is ook een andere visie die zegt dat de kleuren een andere betekenis heeft, namelijk dat de kleuren het patriottisme en de vrijheidsstrijd aanmanen.

OUDE VLAG

De vlag waar Noorwegen bekend om staat is niet altijd de Noorse vlag geweest hiervoor was er een andere vlag die bekend stond als de nationale Noorse vlag. Deze oude vlag wordt nog steeds gebruikt als de koninklijke standaard, maar niet meer als de nationale vlag. De vlag bestaan ook uit een rode vloed maar de oppervlakte ervan is anders. Er stond een gekroonde gouden leeuw met een bijl. De oude vlag is ontworpen bij Eirik de Tweede. Dit was de toenmalige voorst van Noorwegen. De oude vlag was gemaakt als eerst voor koninklijke vlag, maar daarna is het zo gegroeid dat het de nationale vlag werd.

REGELS VAN DE VLAG

De Noorse vlag heeft ook regels waar de vlag aan moet voldoen. De vlag mag nooit de grond raken, omdat het zijn waarde niet wilt mag/kan verliezen. De vlag mag alleen worden opgehesen tussen zonsop- en zonsondergang. Dit verschilt dus per seizoen. Wanneer de vlag iets mankeert dan moet deze worden vernietigd door verbranding of het uiteen halen per kleur. Wanneer de vlag van Lapland wordt opgehesen (dit is een erkende vlag in Noorwegen) dan staat deze samen met de Noorse vlag. De regel is dan om de Noorse vlag aan de rechterkant te hangen en de vlag van Lapland aan de linkerkant. Dit zijn regels waar de vlag aan voldoet, omdat de vlag een belangrijke rol en geschiedenis heeft.

INWONERS NOORWEGEN

Er zijn in Noorwegen ongeveer 4,4 miljoen inwoners. Noorwegen is dan het laagst bevolkingsdichtheid van Europa. Gemiddeld wonen er 13 menen op één vierkante meter. Noorwegen is dan ook de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. 70% van de bevolking wonen in dorpen en steden. In Fin mark wonen er zelf 1,6 miljoen mensen op een km2. Grotendeels van de Noorse bevolking behoort tot het Noordse ras, maar die stammen af van de Vikingen. Ook zijn er 2 etnische minderheden in Noorwegen dat zijn de Laplanders en Finnen. Deze wonen het meest op het platteland. Er zijn 60.000 lappen en 7.000 Finnen in totaal in Noorwegen. Deze minderheden hebben een zelf een eigen dialect gemaakt wat meer op een eigentaal lijkt, de manier van leven (cultuur) is ook anders dan de Noren zelf. Ze leven wel in de zelfde land, maar je kunt zo ook zo indelen om het verschil te zien.

CULTUUR

In Noorwegen worden er met 2 verschillende talen gesproken; bokmål en het nynorsk. bokmål is het eerste overblijfsel van de Deense overheersing dat al van 400 jaar geleden oud is. nynorsk is een taal die bijna geen verschil kent op de taal die de Vikingen ooit gesproken hebben. Noorwegen bestaat om zijn positiviteit, daarom staat het ook bekend als beste land om te wonen. De Noorse cultuur heeft verschillende manieren van doen. Zelfs na literatuur en muziek heeft de cultuur ook traditionele kledingstijl. Zo heb je bijv. Bunads. Bunads is een kledingstijl die je graag draagt naar bruiloften, speciale gelegenheid en/of traditionele feestdagen.

NOORSE KEUKEN

De Noorse keuken is wel divers, maar een iets typisch gerecht uit de Noorse keuken is de Noorse visspecialiteiten, zoals: gekookt, gemarineerd, gerookt of gestoofd. Vlees speelt ook een grote rol in de Noorse keuken. Noorse bewoners zijn ook echte vleeseters. Noorse vleeseters staan bekend met het eten van rendieren, eland of lamvlees, maar het nationale gerecht uit Noorwegen zijn vleesballetjes (kjøttkaker).De Noorse keuken heeft ook tinten vanuit de Scandavische keukens, zoals de Finnen en de Zweedse. De Noren eten ook veel brood. Er wordt in Noorwegen vele verschillende soorten brood gemaakt. Op de verpakking zie je dan ook welke soorten meel gebruikt wordt voor het bakken van de verschillende brood.

ONDERWIJS

Ondanks dat Noorwegen niet in de Europese Unie behoort, maakt het wel deel uit de Europese Economische Ruimte. In 2002 is er de bachelor-masterstructuur ingevoerd in Noorwegen. Hierdoor kun je zien dat de diploma’s in Noorwegen het zelfde zijn als die in Nederland. Noorwegen telt 7 universiteiten, 9 gespecialiseerde instituten en 35 university colleges. Noorwegen telt zo’n 10.000 buitenlandse studenten. Een voordeel om te studeren in Noorwegen is dat je in veel kleinere groepen studeert. De studieprogramma’s zijn er ook super flexibel. Ook betaal je geen collegegeld, maar de levensonderhoud is wel duurder dan in Nederland. De vakken die je krijgt op de basisschool en het voortgezet onderwijs zijn als volgt; Talen; Noors, Engels en een vreemde taal. Religie en cultuur. Voeding, sport en muziek. Keuzevak. Wiskunde en Natuur.

Noors ook wel Norsk genoemd is een Scandinavische taal, het is een officiële taal met 4,5 miljoen sprekers. Noorwegen is al 2 eeuwen onafhankelijk en heeft zijn eigen schrijftaal en spreektaal. De taal Noorwegen is moeilijk te verstaan en er zijn ook een paar dialecten in Noorwegen met een eigen uitspraak. In het alfabet van Noorwegen zitten 26 letters die allemaal apart worden geschreven. Het lezen van het Noors is erg moeilijk, omdat de letters anders worden gesproken. Wanneer Noorse mensen geen Engels kunnen spreken worst het lastig om te communiceren.

GESCHIEDENIS VAN HET NOORS

In Scandinavië word oorspronkelijk overal Noors gesproken. De taal is sinds de 18e eeuw al erg bekend in de landen. De buurlanden van Noorwegen kunnen ook aardig overweg met de taal. Deens is ook een oorspronkelijke schrijftaal; het Deens wordt veel geschreven in verschillende landen en is een populaire schrijftaal. Het alfabet heeft een aparte regeling en de letters worden ook anders geschreven. Noorwegen werd in 1819 onafhankelijk en creëerden toen 2 schrijftalen. Een schrijftaal; de eerste was voor beschaafd Deense uitspraak en die andere schrijftaal was voor dialecten in west-Noorwegen. Veel Noorse mensen kunnen ook Engels spreken dus in veel plaatsen kun je ook overweg met Engels. Wanneer Noorse mensen geen Engels kunnen spreken worst het lastig om te communiceren. Noorwegen is losgekoppeld van Scandinavië maar de landen liggen dicht bij elkaar.

NOORWEGEN

Noorwegen is al 2 eeuwen onafhankelijk en heeft zijn eigen schrijftaal en spreektaal. In Noorwegen betalen ze met kroon, 1 euro is 8 kroon waard. Een kroon wordt weer onderverdeeld in Öre hiermee handelen Noorwegen in eten en dit is een ander woord voor kroon die ze gebruiken. Noren houden van sportief zijn en zijn vaak actief in de natuur, ze zijn soms wat terughoudender tegen vreemden. Noren zijn gezamenlijk en er zijn veel mooie huizen in Noorwegen, de natuur daar is erg mooi. Veel mensen in Noorwegen gaan naar de kerk en hebben goed contact met mensen die ze kennen en gaan minimaal eenmaal per week naar de kerk. In Noorwegen gaat er ook een mythe rond over trollen die vroeg In Noorwegen.

ETEN EN DRINKEN

Noren eten 3 maaltijden per dag en hebben ook een speciale begroeting wanneer ze gaan eten. Ze hebben bijzondere namen voor bepaald eten wat ze alleen in Noorwegen maken. In Noorwegen eten ze ook veel vlees met groente en aardappelen. Noren hebben ook hun eigen drankjes die erg lekker zijn; alcohol kun je niet in de supermarkt kopen en daarvoor moet je naar een bepaalde winkel gaan waar ze alleen speciale drank kopen. In Noorwegen hebben ze ook een speciale saus die ze eten; rode bessen met suiker, deze saus maken ze zelf en verkopen ze ook zelf apart in hun land. In Denemarken wordt ook veel pizza gegeten en hotdogs; veel toeristen vinden het leuk om deze typisch Noorse maaltijden te proberen. In de grotere steden van Noorwegen wordt veel eten verkocht en is een groot inkomen het verkopen van eten.

GESCHIEDENIS NOORWEGEN

Noorwegen is ontstaan door een aardbeving die best hevig was en ook door een vulkanische werking. Noorwegen heeft nog steeds te kampen met aardbevingen, maar niet zo erg. De aardbeving begon zelf niet in Noorwegen maar op Spitsbergen Svalbard. Dit is een eiland die ver van de kust ligt van Noorwegen, maar het hoort nog wel bij Noorwegen. De eerste koning van Noorwegen werd gekozen in het jaar 1905. De koning heette Haakon de Zevende. Noorwegen was niet afhankelijk van anderen, omdat Noorwegen een eigen grondwet heeft en een democratische regering heeft gekozen. Daarom waren zij een onafhankelijk koninkrijk in plaats van afhankelijk.

De eerste koning van Noorwegen werd gekozen in het jaar 1905. De koning heette Haakon V||. Noorwegen was niet afhankelijk van anderen, omdat Noorwegen een eigen grondwet heeft en een democratische regering heeft gekozen. Daarom waren ze een onafhankelijk koninkrijk in plaats van afhankelijk.

OORLOG IN NOORWEGEN

Noorwegen heeft ook in de 2e wereldoorlog ook gevochten, omdat Noorwegen bezet werd door de Duitsers. De koning was toen gevlucht samen met zijn gezin naar Groot-Brittannië. Hij bleef daar tot dat de oorlog voorbij was en het weer veilig was in Noorwegen. Noorwegen heeft goed gehandeld in deze situatie, omdat zij naar oplossingen zochten van conflicten en niet vuur met vuur wilden bestrijden. Daarom staat Noorwegen bekend als een vredelievende natie. Het land is lid van de VN en van de NAVO.

ECONOMIE EN HANDEL

In de jaren 60 werd er gas en olie ontdekt in Noorwegen. Om precies te zijn werd het ontdekt langs de kust van Noorwegen. Hierdoor groeit de economie enorm mee, omdat ze iets waardevols in hun land hebben dat de economie doet slagen. De VN heeft uitgeroepen dat Noorwegen de beste plek ter wereld is om te wonen/leven. Noorwegen is een van de grootste olieproducenten in de wereld. Daarom is het ook een belangrijke land voor vele andere landen, omdat zij productie leveren aan andere landen waardoor het land stabiel blijft. Nu het zo goed loopt willen ze steeds meer produceren en vandaar dat ze nieuwe technologieën bedenken om goedkoper olie uit de zeebodem te halen. Noorwegen staat ook bekend om het exporteren van diverse vis soorten.

POLITIEKE CULTUUR

Toen de oorlog voorbij was vormden de socialisten een eigen kabinet in Noorwegen. Dit duurde tot 1965, want daarna verloor de socialisten super veel stemmen van de bevolking. Waardoor de niet-socialisten in de meerderheid waren en dus een eigen coalitie begonnen en hoger en machtiger waren dan de socialisten. De regering is gericht met het voorleggen van begrotingsvoorstellen en besluiten nemen bij het Noorse parlement. De regering bestaat uit het parlement en wordt voortgezet door de vicepresident. Elke vrijdag wordt er gezamenlijk vergaderd en besluiten genomen door de koning en de ministerraad. De koning moet de koninklijke besluiten ondertekenen en door de minister-president wordt het gecontrasigneerd. Er zijn in totaal 20 politieke partijen die links of rechts zijn. Er zijn een paar partijen die echt een belangenpartij zijn voor gerichte bevolkingsgroepen of regio’s, maar er zijn ook partijen die zich richten op bepaalde thema’s zoals de natuur. De volgende partijen zijn de grootste partijen in Noorwegen; de Sosialistisk, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Venstre en Fremskrittspartiet.

Vergelijkbare artikelen

Gran Canaria

1 jaar geleden

Camping Gardameer

6 jaar geleden 0

Vakantie Canada

5 jaar geleden 0