Boontjes

Bonen is de verzamel naam van voedzame zaden die je eet in grote aantallen. Hier horen ook peulvruchten bij. De bekendste bonen zijn ook wel sperziebonen, snijbonen, erwten en linzen.

Soorten Bonen:

Sperziebonen

Sperziebonen worden ook wel prinsessenbonen genoemd. Ze zijn volledig eetbaar als je de uiteinden aan beide kanten eraf haalt. Hiermee kan je controleren of draadjes aan zitten. Een sperzieboon met draadjes zijn niet heel lekker om te eten, want ze zijn best hard en draderig. Vaak zijn sperziebonen in supermarkten te koop zonder draden. Ook snijd je de uiteinden schuin af om gelijk te zien of er nog draadjes in zitten. Als je dit eenmaal hebt gedaan dan kun je ze koken tot dat ze gaar zijn.
Gele sperziebonen en Pronkbonen kunnen op dezelfde manier bereid worden als de normale sperziebonen.

Sojaboon/Edamame

Deze boon is vaak de basis voor veel sojaproducten. Maar de versie van de eetbare boon word vaak edamame benoemd. In Japanse restaurant kom je deze boon vaak tegen in gerechten. Dit zijn de kleine jonge peulen die nog niet rijp zijn. Met boontjes die afkomstig zijn van de sojaplant. Dit soort boontjes worden vaak gegeten als een snack. De bonen die worden gegeten word de peul er wel afgehaald want die kan je niet eten. Hier word het vaakst zout overheen gedaan. Met een curry of door een salade zijn ze ook heel lekker.

Kidneyboon

De kidneyboon heeft zijn zijn naam gekregen door de vorm waar hij op lijkt. Hij lijkt op een nier daardoor word hij zo genoemd. Deze boon zit vol met vezels en eiwitten, waardoor hij heel populair is onder de sporters. Doordat deze bonen een natuurlijke smaak hebben, worden ze vaak gebruikt om stoofschotels te maken. Wraps zijn ook heel lekker met kidneybonen.

Witte boon

Witte boon word vaak gegeten in Engeland waarbij ze het serveren in tomatensaus. Dit is ook een klassiek ontbijt in Engeland. De witte boon heeft ook gedroogde variant die ook verkocht word. Als je dit wilt gebruiken in een gerecht, dan moet je de bonen eerst 8 uur laten weken in water. Bruine bonen hebben een mindere vaste structuur dan de witte boon. De witte boon word in Spanje vaak in soepen en stoofschotels gebruikt. Een bekend gerecht uit Spanje is fabada dat bereid word met varkensvlees, witte bonen, spinazie en chorizo.

Bruine bonen

Bruine boon word het vaakst gebruikt in de Mexicaanse keuken en Nederlandse keuken. En is dus een hele populaire boon. In stoofschotels is dit heel lekker, in mexico word zelfs de boon gepureerd of gebakken wat ook heel populair is om te eten daar.

Zwarte bonen

Zoeter van smaak is weer de zwarte boon die in de Latijns-Amerikaanse keuken heel populair is. Champignons denk je vooral aan als je deze boon eet. Daarom is deze boon vaak populair bij vegetarische gerechten. Ook bevat deze boon een hele goede bron van energie die het ook heel gezond maakt.

Tuinboon

Vers zijn tuinbonen het lekkerst om te eten. Ze zijn al heel lang bekend in de Nederlandse keuken. De tuinboon word traditioneel samen met de bonenkruid gegeten. Maar nu zijn er vele variaties om deze boon te eten zoals met feta en munt.

Vergelijkbare artikelen

Paprika

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.