De Thaise keuken

De Thaise keuken staat vooral bekend om haar ingrediënten, kruiden en specerijen. De Thaise keuken is niet homogeen tot tegenstelling wat vele mensen denken. Het enige wat elkaar verbindt is de 5 smaaksensaties die elkaar tegenkomen binnen een maaltijd. De smaaksensaties zijn dat het eten meestal heel pittig, zuur, zoet, zout en/of bitter is. Ook is de Thaise keuken een apart geval door het gebruik van vele kruiden. Het gene wat vooral kenmerkend is aan de Thaise keuken is het gebruik van rijst. Er wordt veel gebruik gemaakt van rijt, vooral de geurende rijst. In elke maaltijd komt wel iets voor met rijst. De rijst staat bekend om zijn geuren. In het zuiden en midden van Thailand maken ze gebruik van een geurige, semi droge en langkorrellige rijst. Deze rijst heet ‘khao hom malie’ dit betekent letterlijk ‘naar jasmijn geurende rijst’. In Nederland wordt deze rijst ook wel ‘pandarijst’ genoemd.

Vanwege een grote differentie qua geografie, is het aantal ingrediënten in de Thaise keuken groot en variërend. In vrijwel al het eten word er gebruik gemaakt van de nam pla, dat is een geurende vissaus. Ook wordt zout vervangen door kapie. In de Thaise keuken vind je ook veel sojasaus terug. Deze worden ook vooral gebruikt bij het bereiden van oorspronkelijke Chinese gerechten.
In Thailand hebben ze niet echt een ontbijtgerecht. Vaak wordt er ’s ochtends rijst gegeten die overgebleven is van de maaltijd die ze de dag daarvoor hebben benuttigt. Verder wordt er met Tjok ( een warme rijstpap met varkensgehakt of vis), Khao tom ( Een lichte bouillon met daarin rijst) en Khao soi (gefrituurde eiermie met pittige kip-currysoep) ontbeten. De Thaise keuken staat ook bekend om haar eenbordsgerechten. Je hebt Khao pad, dat is gebakken rijst geserveerd met een stuk limoen en komkommer en het kan gecombineerd worden met verschillende vleessoorten zoals kip of varkensvlees. De hoofdgerechten kunnen meestal gegeten worden met witte jasmijnrijst. Je hebt verschillende gerechten zoals, Tom yam koeng, dit is een pittige en friszure kruidenbouillon met garnalen. Tom kha kai is een romige kokos- en kruidensoep met kip. Khneg keeuw wan kai, is een groene curry met kip en Thaise aubergine. Je hebt verder tientallen andere visgerechten. Vis overheerst de Thaise keuken sowieso en niet alleen de Thaise, maar ook de hele oosterse keuken blijkt wel.
In de Thaise keuken heb je ook een aantal voorgerechten en snacks. Er wordt sowieso weinig onderscheid gemaakt tussen snacks en voorgerechten. Maar een aantal van de bekendste gerechten zijn: Tod man pla, pittige gekruide en gefrituurde viskoekjes. Tod man koeng is een pittige en gekruide garnaalkoekje. Net zoals de Tod man pla is dit een veel gegeten koekje in Thailand. Verder wordt er ook gesnackt met loempia’s. De poh-pia tod is een gefrituurde Thaise loempia, die bijna gelijk is aan de bekende Vietnamese loempia. Als nagerecht wordt er vaak fruit gegeten. Toetjes en andere ongezonde lekkernijen kennen ze niet echt in de Thaise keuken. Je hebt bijvoorbeeld de Khao nia mamoeang, dat is een gezoete rijst die gekookt is in kokosmelk. Hierbij wordt meestal mango bij gegeten.

Vergelijkbare artikelen

Basisrecept soto ajam

1 jaar geleden

Kokosnoten

6 jaar geleden 0

Couscous salade

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.