Biervat

Bier is een alcohol drank dat door heel veel mensen gedronken wordt op de wereld. Bier is de oudste en meeste verkochte alcoholische drank op de hele wereld, daarna zijn is water en thee het meeste verkocht drank. Bier maken kan op verschillende manieren. Het meeste gebruikte methode in Europa en Noord-Amerika is het fermenteren in water van de mout van gerst met gist. Bij dit proces worden er alcohol en koolzuurgas gemaakt. Hopbellen zijn de vrouwelijke bloemen van de hop, die worden voor de gisting gekookt als smaakmaker en conserveermiddel oftewel bewaarmiddel.

Biersoorten

Er zijn een aantal soorten bier. Deze worden verdeeld in groepen.
– Bovengistende bier
De bovengistende bier zijn bieren waarbij het gist de suiker opeet van bovenin. Hieronder zijn er een aantal bovengistende bieren:

  • Alt
  • Kolsch
  • Witbier
  • Trappistenbier

– Ondergistende bier
De ondergistende bier zijn bieren waarbij het gist de suiker opeet van onderin. Hieronder zijn er een aantal ondergistende bieren:

  • Pisener
  • Bokbier
  • Oud bruin
  • Dortmunder

– Light bier
Light bier moeten 33% minder energie geven. De energie komt door de alcohol en de suiker. Voorbeelden hiervan zijn Amstel light en Bud light.

– Spontaangistende bier
Spontaangistende bier zijn bieren gemaakt en gebrouwd zijn met de algemene basisingrediënten, maar de hoeveelheid per ingrediënten verschilt wel. Voorbeelden hiervan zijn bear cider, oude geuze en oude kriek vieille.

Bier culturen

Biercultuur van Nederland

Nederland doet al jaren aan het brouwen van bier en is al eeuwen bezig met de handelsnatie van bier. De gevolgen daarvan zijn positief maar ook negatief op de biercultuur van Nederland. De bekende Nederlandse biermerken zijn: Heineken, Hertog Jan, Grolsch, Bavaria en Amstel Bier .

Biercultuur van België

De bieren van België zijn wereld bekend. De Belgische biercultuur behoort bij 1 van de meest verfijnde bier van de wereld. Het is erg bekend door de variaties en door de oude tradities te behouden. De bekende België biermerken zijn: Jupiler, Palm Bier, Leffe, Hoegarden en Grimbergen.

Biercultuur van Duitsland

Duitsland staat bekend om zijn bier, Duitsland wordt ook wel het bierland genoemd. De meeste bieren die uit Duitsland komen zijn Duitsers gelden en ondergisten bieren. De bekende Duitse biermerken zijn: bitburger, warsteiner, beck’s, veltins en diebels. Maar er zijn natuurlijk ook bovengisten biermerken zoals Kölsch, Altbier en de bekende tarwebieren Weizenbier en Weißbier.

Vat

Een vat is een constructie gemaakt van hout ( kunststof of metaal) dat een bouw heeft van een cilinder. Je kunt dit gebruiken voor het bewaren van allerlei levensmiddelen of vloeistoffen. Vaten worden vaak gebruikt om bier of wijn te bewaren.
Heel wat biermerken hebben een eigen biervat ontworpen, sommige hebben een tap erbij dat ook een tapvat heet. heel handig dus! De inhoud van de biervaten zijn onder druk, dus je moet zeker niet er in boren.

Vergelijkbare artikelen

Yoghurt

7 jaar geleden 0

Gerookte zalm

6 jaar geleden 0

Goudse kaas

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.