Baklava recept

Baklava is een zoete lekkernij die zijn oorsprong vindt in de keuken van het Midden Oosten, en is vooral populair in Turkije en Griekenland. Het gerecht wordt gemaakt van filo deeg, pistache noten en siroop of honing. Op deze pagina kunt u lezen hoe u baklava kunt bereiden.

Ingrediënten baklava recept

Voor de siroop:

  • 2 ½ kop koud water
  • 3 ½ kop suiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • Voor de baklava:
  • 3 koppen pistache noten, iets meer ter versiering
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ½ kop ongezouten boter
  • 2 pakken filo deeg, waarvan elk 20-22 vellen bevat

Bereidingswijze baklava recept

  1. Begin met het smelten van de boter in een steelpan op een laag vuur. Als de boter is gesmolten, schep het schuim dat ontstaan is er met een pollepel of schuimspaan vanaf. Dus zorg ervoor dat u alleen de geklaarde boter overhoudt.
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Om de siroop te maken meng je de suiker en het koude water in een middel grote steelpan. Kook dit voor ongeveer 5 minuten. Zet het vuur na 5 minuten wat lager en laat het nog 15 tot 30 minuten door pruttelen zonder het te bedekken. Als de siroop er licht geel uitziet, is die klaar. Mix er vervolgens het citroensap doorheen en laat het dan volledig afkoelen.
  4. Leg de pistache noten in een keukenmachine. Mix de pistache noten tot ze kleine stukjes zijn. De pistache noten moeten niet te fijn zijn.
  5. Bereid een ovenschool voor van 35 x 15 x 3 cm door deze in te smeren met de gesmolten boter. Leg vervolgens een velletje van het filo deeg in de ovenschaal en besmeer deze met de gesmolten boter. Herhaal dit totdat een pak van het filo deeg is gebruikt.
  6. Verdeel vervolgens de pistache noten over de lagen filo deeg en besprenkel het met wat water. Open dan het tweede pak filo deeg en bedek de laag pistache noten met vellen filo deeg. Zorg ervoor dat elke velletje filo deeg is besmeerd met gesmolten boter. Als het tweede pak filo deeg volledig is gebruikt, snij de uitstekende delen eraf met een mesje zodat de baklava netjes in de bakplaat past. Bestrijk de baklava met de resterende gesmolten boter.
  7. Snij de baklava met een scherp koksmes in 48 kleine stukjes.
  8. Bak de baklava in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten. Verlaag de temperatuur na 30 minuten tot 150 graden en bak de baklava nog een halfuurtje door totdat de bovenkant licht bruin is. Als de baklava eenmaal klaar is, haal hem uit de oven en laat het voor 10 minuten staan op kamer temperatuur. Als de baklava iets is afgekoeld, snij dan de 48 kleine stukjes los van elkaar. Schenk dan de siroop over de kleine stukjes. Besprenkel de baklava vervolgens met wat kleine stukjes pistache noten en laat het volledig afkoelen. Serveer de baklava op kamer temperatuur. U kunt baklava tot een week bewaren mits het wordt bewaard op een droge en koele plek.

Vergelijkbare artikelen

Asperges

9 maanden geleden

Sperziebonen koken

1 jaar geleden

Only registered users can comment.