Ballet

Ballet is een soort presentatie dans die is ontstaan in Italiaanse Renaissance hoven in de 15e eeuw. Later is ballet uitgegroeid tot een dansvorm in Frankrijk en Rusland. Het is sindsdien een wijdverspreid en zeer technische vorm van dans met een eigen vocabulaire die is gebaseerd op Franse woorden. Het is wereldwijd en invloedrijk geweest en heeft de fundamentele omschreven technieken dan in andere dans stijlen. Om en ballet danser te zijn heb je heel veel jaren van training nodig. Ballet word onderwezen in verschillen scholen over de hele wereld. Ballet kan ook verwijzen naar een ballet dans werk dat bestaat uit de choreografie en muziek dus een ballet product een bekende daarvan is de notenkraker. De notenkraker is een twee-act ballet die oorspronkelijk werd gechoreografeerd door Marius Petipa en Lev Ivanov en de muziek vanPjotr Iljitsj Tsjaikovski. Balletten worden gechoreografeerd en uitgevoerd door opgeleide kunstenaars. traditionele klassiek ballet word meestal uitgevoerd met klassieke muziek begeleiding, gebruik van Kostuums en enscenering, terwijl bij moderne balletten dat niet worden gebruikt zoals bij de neoklassieke werken van de Amerikaanse Choreograaf George Blanchine, vaak worden die optredens uitgevoerd in eenvoudige kostuums en zonder een uitgebreid decor.

Oorsprong van het woord

Ballet is een Frans woord die van oorsprong van het Italiaanse woorden Belletto en het verkleinwoord daarvoor is ballo, dat is een latijnswoord ballare betekent om te dansen. Het woord kwam in het Engels gebruik uit het Frans rond de tijd 1630.

Geschiedenis

Ballet is ontstaan in de Italiaanse plaats renaissance hoven van de 15e en 16e eeuw voordat het van Italië naar Frankrijk ging naar de Italiaanse aristocraat van Catharina de Medici die toen koningin van Frankrijk werd.  In Frankrijk ontwikkelde ballet nog verder onder de aristocratische invloed. De danser in in de vroege rechter balletten waren meestal amateurs. Balletten in deze periode was lang en uitgebreid en vaak voor een politiek doel gediend. Versierde en Gesierde kostuums waren bedoeld om indruk te maken op de kijkers en de bewegingsvrijheid beperkt performers. Balletten werd uitgevoerd in grote kamers met kijkers van drie kanten. De uitvoering van het voortoneel begon vanaf 1618 op afstand artiesten uit leden van het publiek, die kan dan beter zicht en waarderen de technische hoogstandjes van de professionele dansers.  De Franse rechtbank had haar hoogtepunt bereikt onder toezicht van koning Lodewijk XIV ook bekend als d Zonnekoning. Louis symboliseerde de schittering van Frankrijk. In 1661 heeft Louis Acedémie Royale de Danse gesticht om normen vast te stellen en te bevestigen dans instructeurs. In 1672 maakte Louis XIV Jean-Baptiste Lully tot directeur van de Académie Royal de Musique Paris Opera waar de eerste professionele ballet bedrijf de parijs opera ballet is ontstaan. Lully word gezien als de belangrijkste componist van muziek voor ballet de cour en instrumentaal aan de ontwikkeling van het formulier. In de 20e eeuw had ballet een grote invloed op andere dans genres. In de Verenigde Staten had Choreograaf George Balanchine iets ontwikkeld wat nu bekend staat als neoklassiek ballet. Andere ontwikkelingen van ballet zijn moderne ballet en post structurele ballet. Beroemde dansers van de 20e eeuw zijn Rudolf Nureyev , Margot Fonteyn , Rosella Hightower , Maria Tall Chief , Erik Bruhn , Mikhail Baryshnikov , Suzanne Farrell , Gelsey Kirkland , Natalia Makarova , en Arthur Mitchell .

Verschillende stijlen

De verschillende stijlen zijn ontstaan en beoordeeld sinds de Italiaanse Renaissance. Early zijn klassieke variaties die in de eerste plaats verband hebben met de geografische oorsprong. wat hier voorbeelden van zijn is bijvoorbeeld Russische ballet, Franse ballet en Italiaanse ballet. Later kwamen er meer variaties zoals hedendaagse ballet en neoklassieke ballet, nemen zowel klassiek ballet en niet traditionele techniek en bewegingen over. De meest bekende en uitgevoerde ballet stijl is de Romantische ballet het is een klassieke stijl die zicht richt op danseressen en de ballerina’s dragen pointe werk, de dans heeft vloeiende en precieze bewegingen en vaak presenteren de danseressen in traditionele lange witte tutu’s.

Romantische ballet

Romantische ballet wordt omschreven door een tijdperk tijdens de vroege tot midden van de 19e eeuw de romantische era waarin ballet aanbevolen thema’s die emotie benadrukte als een bron van mooie ervaring. De kavels van vele romantische balletten draaiden om de geest van vrouwen, die de harten en zintuigen van de sterfelijke mensen tot een slaaf maakte. De ballet in 1827 La Sylhide word over het algemeen beschouw als de eerst, en de ballet Coppélia schijnt het laatste werk van romantisch ballet te zijn. Beroemde balletdansers van romantische zijn Marie Taglioni en Fanny Elssler.

Klassiek ballet

klassiek ballet is gebaseerd op de traditionele ballet techniek en woordenschat. Er zijn verschillende stijlen van klassiek ballet die betrekking hebben op hun gebied en land van herkomst zoals bijv. Franse ballet, Italiaanse ballet en Russische ballet. Een paar van die klassieke ballet stijlen hebben een verband met specifieke trainingsmethode, die zijn vernoemd naar hun makers. Bijvoorbeeld de Cecchetti methode is vernoemd naar de Italiaanse danser Enrico Cecchetti en de Vaganova methode is vernoemd naar de Russische ballerina Agrippina Vanganova. De Royal Academy of Dance Methode is een ballet techniek en een trainingssysteem die werd opgericht door een diverse groep van balletdansers. Ze voegde hun respectieve dans methode samen( Italiaans, Frans, Deens, Russisch) samen aan een nieuwe stijl van ballet die uniek is voor de organisatie en wordt internationaal erkend als de Engelse stijl van ballet. Enkele voorbeelden van klassiek ballet productie zijn Het Zwanenmeer, De Notenkraker en Doornroosje.

Neoklassiek en hedendaagse ballet

Neoklassieke ballet is een stijl die klassieke ballet techniek en woordenschat gebruikt, maar het lijkt niet op klassiek ballet in het gebruik van abstract. In neoklassiek ballet, hebben ze vaak geen duidelijke plan, structuur, kostuums of decor in een verhaal. De muziek keuze kan verschillend zijn. Neo-klassieke ballet opent het gebruik van de ruimte door meerdere mogelijkheden, zoals de afschaffing van de noodzaak van de formaliteiten en het vertellen van verhalen maakt het mogelijk  voor de architectuur en design in choreografie.Een andere vorm van modern ballet is hedendaagse ballet. hedendaagse ballet is een stijl die deuren opent voor elke stijl. Hedendaagse ballet kan heel breed worden getrokken het kan modern, jazz of etnische vormen zolang de wortels van klassiek ballet zichtbaar zijn. En goede manier om te bepalen of een stuk hedendaagse ballet is, moet je de vraag stellen of er ballet training voor nodig is zoals het bedoeld is. Veel hedendaagse ballet ideeën komen uit vernieuwingen van moderne dans uit de 20e eeuw. Vandaag zijn er veel ballet bedrijven en choreografen deze zijn Alonzo Koning en zijn bedrijf LINES Ballet , Matthew Bourne en zijn bedrijf New Adventures ; Complexions Contemporary Ballet , Nacho Duato en zijn Compañia Nacional de Danza , William Forsythe en The Forsythe Company ; en Jiří Kylián van het Nederlands Dans Theater. Traditionele bedrijven zoals het Mariinsky en Parijse Opera Ballet voeren regelmatig hedendaagse balletten uit. De term ballet is ontwikkeld tot alle vormen die ermee verbonden zijn. Iemand die de opleiding als balletdanser volgt daar wordt van verwacht om neoklassieke, moderne en hedendaagse ballet uit te kunnen voeren. Er wordt van een balletdanser verwacht on statig en vorstelijk voor klassieke werk vrije lyrische in neoklassieke. De kunstvorm is verticaal en horizontaal gegroeid het kan som ook samen met andere dansstijlen, maar d fundamentele elementen van ballet zal altijd duidelijk zijn.

Vergelijkbare artikelen

Ronaldo

6 jaar geleden 0

FC Utrecht

7 jaar geleden 0

Poker toernooien

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.