Asperges

Asperges worden al vijfduizend jaar lang gegeten, maar pas de afgelopen 100 jaar zijn ze populair in Nederland. Asperges zijn planten die ongeveer acht jaar lang op dezelfde plek groeien. Van deze plant kan je de jonge scheuten eten als groente. Er zijn drie soorten asperges, namelijk: groene asperges, witte asperges en paarse asperges. In Nederland worden vaak witte asperges gegeten, terwijl in Zuid-Europa vaak groene asperges worden gegeten. Paarse asperges zijn een heel specifiek product en deze zal je dus ook niet snel tegenkomen.

aspergesAsperges worden gewoon in Nederland verbouwd en er is zelfs een aspergeseizoen. Deze loopt van april tot en met 24 juni. In het aspergeseizoen zijn de Nederlandse asperges beschikbaar en ook van goede kwaliteit. Buiten het seizoen om zijn asperges ook te krijgen, maar deze komen dan meestal uit het buitenland. De asperge is een veelzijdige groente die je in veel gerechten kan gebruiken. Je kan ze als hoofdgerecht serveren en er een heel gerecht van maken. Ook zijn asperges erg lekker als bijgerecht bij een goed stuk vlees. Daarnaast kan je ook een lekkere soep of salade maken op basis van asperges!

Voedingswaarde per 100 gram asperges

  • 17 kcal
  • 0,2 gram vet
  • 1,3 gram koolhydraten
  • 1,9 gram eiwit

Asperges zijn gezonde groentes die in bijna elk dieet passen. Naast dat ze weinig vetten en koolhydraten bevatten, zijn ze ook nog eens erg lekker. Je kan ze zelfs gekookt als gezond tussendoortje eten!

Asperges bereiden

De bereidingswijze van asperges verschilt per kleur, maar voor alle kleuren telt: eerst goed wassen. Witte asperges vergen het meeste werk. Hiervan snijd je eerst 1,5 cm van de onderkant af. Vervolgens leg je ze een halfuur in water, waarna je ze goed schilt met een dunschiller (2x rondgaan). Groene asperges hoef je niet te schillen, behalve de hele dikke exemplaren. Wel moet je ook bij groene asperges ongeveer 1,5 cm van de onderkant er afsnijden. Als de asperges schoon zijn, kan je ze vervolgens gewoon koken. Paarse asperges zijn hier een uitzondering op, deze hoef je alleen te wassen en kan je vervolgens rauw eten.

Seizoen

Witte asperges is echt een seizoen product, het aspergeseizoen si ook erg kort. Vanaf midden april tot eindjuni worden asperges geoogst en verkocht. Na het oogst seizoen krijgt de plant rust en kan de plant groeien volgend jaar. Dit ook de reden dat asperges duurder zijn dan andere groenten. Je betaalt rond de 4,- euro voor 400 gram asperges.

asperges

De plant

Witte asperges groeien onder de grond, daarom zijn ze wit van kleur. Groene en paarse asperges groenen boven de grond en hebben hierdoor een kleurtje. De asperges plant heeft een stegel tot wel 2 meter lang, de kleine stengels van de plant onder de grond zijn de witte asperges.

Kritische punten

In Nederland is er sprake van een kwaliteitsklasse, dit houdt in dat er verschillende klasse zijn waar een asperge bij kan toebehoren. Dit is natuurlijk een onderlinge strijd tussen de Nederlandse boeren. Belangrijkste is de dikte van de asperges, je hebt verschillende formaten: AAA-formaat (de stengel is dikker van 28 mm, dit is de optimale klasse), AA-formaat (de stengel heeft een dikte van 20 – 28 mm), A-formaat (de stengel heeft een dikte van 16 – 20 mm) en als laatste de B-formaat (de stengel heeft een dikte van 12 – 16 mm).
Er zijn nog meer voorwaarden waar de asperge aan moet voldoen om in de hoogste klasse te komen. Als eerste moet de asperge recht zijn, het liefst kaarsrecht dit komt niet vaak voor maar er zijn zeker uitzonderingen. De kop van de asperge moet niet verkleurd zijn dit ziet er niet netjes en onsmakelijk uit. Ook mag de kop van de asperge niet openstaan en veder mogen er geen deukjes of bruine plekken te zien zijn.

Gezondheid

Asperges zijn ook goed voor je gezondheid, het wordt niet echt als medicijn gebruikt maar het is een hulmiddel. Het helpt tegen bijensteken, tandpijn en hartproblemen. Mensen die op een zoutarm dieet zijn, verwerken witte asperges veel in hun recepten. Asperges bevatten weinig tot geen zouten en past dus perfect bij een zoutarm dieet.

Welke wijn serveer je bij de asperges?

Wijn is een belangrijk onderdeel van een gerecht, match de wijn niet met het gerecht kan er een onaangename smaak in u mond voorkomen. De voorkeur gaat naar een witte wijn, rode wijn en asperges is niet een lekkere combinatie. De wijn moet mild van smaak zijn omdat asperges al een aparte smaak van zichzelf hebben. De Pinot Blanc druif past goed bij witte asperges, u kunt een blendwijn nemen met meerdere druiven en de Pinot Blanc druif, of u kunt een wijn met alleen de Pinot Blanc drijf. Ook de Riesling is een aanrader, deze wijn is iets voller van smaak.

Recept asperges met zalm

Er zijn heel erg veel recepten met asperges die ik lekker vind, ik zou er van alles over kunnen vertellen maar dat ga ik in dit artikel niet doen. Je kan echt alles eten bij je asperges. Asperges zijn enorm lekker, behalve als ze niet goed geschild zijn. Als asperges niet goed geschild zijn zit je eigenlijk draden te eten. Het is een klein foutje wat door erg veel mensen gemaakt wordt. Het lijkt alsof je de helft van de asperge schilt, en dat is ook zo. De schillen die je overhoud kun je ook bewaren om later nog eens een heerlijke aspergesoep van te maken. Als je opzoek ben voor een lekker klassiek recept voor asperges met zalm, dan zit je hier aan het goede adres. Ik heb een heerlijk recept voorbereid met asperges en zalm, je kunt hier bijvoorbeeld aardappels bij eten. Ik doe er ook altijd een lekkere hollandaisesaus overheen. Deze saus kun je niet even opwarmen, je moet deze saus op het allerlaatste moment maken. Om dit heerlijke recept te maken voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 kilo asperges, 1 kilo aardappels, vier zalmmoten met vel (ongeveer 200 g p.p.), olijfolie, vier el panko, twee el kervel fijngehakt, witte peper, zeezout, 100 gram boter (kamertemperatuur), twee eidooiers (kamertemperatuur), één el witte wijnazijn en één el citroensap.

Bereidingswijze

Voor dit recept heb je ongeveer 45 minuten de tijd nodig.

Om mee te beginnen gaan we de oven alvast voorverwarmen op 200 graden. Hierna gaan we de aardappels en de asperges goed schillen, doe dit met een dunschiller. Zet de aardappels op het vuur met een klein beetje water in de pan, zo dat de aardappels net onderwater komen te staan. Doe een beetje zout bij de aardappels en laat deze zo’n 20 minuten gaar koken. Giet ze af en laat ze even uitstomen met de deksel op de pan totdat je ze gaat serveren.

Dan gaan we nu de zalmmoten insmeren met een dun laagje olijfolie en deze leggen we dan naast elkaar in een ovenschaal. Hierna gaan we een mengsel maken van de panko, fijngehakte kervel, zeezout en peper. Dit mengsel smeren we aan de bovenkant van de zalmmoten. Als je dit gedaan hebt kun je de schaal in de oven plaatsen en laten we dit voor 20 minuten bakken.

Ondertussen gaan we een pan voor de asperges vullen met heet water, de asperges moeten wel onder komen te staan. Breng deze pan aan de kook en doe er een klontje boter in en een snufje zout. Leg de asperges in het kokende water en zet het vuur wat lager. Laat de asperges 8 minuten lang koken en daarna kan het vuur uit. Hierna laat je de asperges tien minuten nagaren.

Nu kun je alvast vier borden op tafel zetten. Ongeveer vijf minuten voordat je asperges klaar zijn moet je 100 gram boter in een steelpan verwarmen. Doe dan de twee eidooiers in een maatbeker en klop dit goed op met een staafmixer. Pak dan een bakje en doe hier de witte wijnazijn in met de citroensap en verwarm dit in de magnetron tot dit heet is. Dan kun je dit nu rustig bij de eidooiers met de staafmixer en dan kun je hierna de boter er langzaam bij schenken. Laat de staafmixer wel aanstaan. De saus wordt vanzelf wat dikker. Je kunt deze saus ook op smaak brengen door wat peper en zout eraan toe te voegen. Schep dan de asperges uit de pan en verdeel deze over de vier borden. Op elk bord komt ook een zalmmoot met een paar aardappels. Je kunt deze garneren met wat hollandaisesaus en wat fijngehakte kervel als je dit nog over hebt.

Vergelijkbare artikelen

Mosselen recepten

2 maanden geleden

Pompoen soorten

6 jaar geleden 0

Schijf van Vijf

5 jaar geleden 0