Alles over stopcontacten

Een stopcontact verbind elektriciteit aan een elektrische apperaat. Stekkers en stopcontacten zijn verschillende en verschillen van spanning met elkaar. Wereldwijd worden er stopcontacten en stekkers gebruikt maar in veel landen heb je verschillende stopcontacten zoals, type A, type B en ga zo maar door. in totaal heb je 20 verschilllende soorten stopcontacten.
Stopcontacten werden in de jaren 1880 uitgevonden om apperatuur te verbinden met stroom. In veel oude gebouwen heb je nog oude stopcontact dozen die niet meer vaak worden gebruikt in deze tijd. Door de normen van de coordinatie van technische kunnen veel soorten stekkers internationaal gebruikt worden om zo het gebruik van elektrische apperatuur makkelijker te maken voor reizers, bedrijven, consumenten en geimporteerde elektrische apperatuur.

Concepten

Een stekker is een kabel die stroom door kan door voeren en kan verbinden met een andere elektrische apperaat. en stroom kan aansluiten aan het stroomnet. De stekker is een mannelijke variant en is een connector met pennen die uitsteken die precies passen in een vrouwelijke contact ( Stopcontact). sommige stekkers en stopcontacten hebben voor de veiligheid een ingebouwde zekering. Voor de veiligheid en risico’s van elektrische schokken hebben ze veiligheidsvoorzieningen toegepast om de elektrische schokken te verminderen.

Geschiedenis

In de jaren 1880 werd er voor het eerst commerciele stroom gebruikt voornamelijk voor verlichting en andere draagbare elektrische apperaten zoals ventilatoren, strijkijzer en stofzuigers. In 1886 werden er al nieuwe soorten stekkers en stopcontacten ontwikkeld. zoals de twee spins stekker. die werd voor het eerst in engeland geintroduceert. al snel kwam de drie spins stekkers op de markt.
Daarna volgde er allemaal nieuwe soorten en geleidelijke stekkers voor de veiligheidsverbetering op de markt aan. Stopcontacten en stekkers zijn geleidelijk ontwikkeld om de elektrische schokken en brand gevaar te verminderen. Pluggen zijn ontworpen om vinger contact te verhinderen en om de schokken te voorkomen.

Stopcontact Luiken

De luiken voorkomen dat andere voorwerpen contact maken met de stopcontact De eerste sluiter werd in 1895 geintroduceerd door een britse bedrijf die de isolatie van elektriciteit verkleint om de blootstelling met elektriciteit te verminderen.

Kamers

Er zijn wettelijke regels voor het plaatsen van stopcontacten. Stopcontacten plaats minimaal 30 cenitmeter boven de vloer.

Badkamers

In de badkamers gelden andere normen. Omdat in de badkamer meer kans is op kortsluiting en brandgevaar moeten de stopcontacten een afstand hebben van minimaal 60 cm van een waterbron.

Buiten stopcontacten

Een stopcontact die buiten is geplaatst moet voorzien zijn van een bescherm klepje en een minimale 30 cm hoogte hebben van de grond

Vergelijkbare artikelen

Gamen

7 jaar geleden 0