Alles over Macedonië

 Macedonië werd opnieuw gevormd in de 2e wereldoorlog in 1944, vervolgens gingen ze deel uit maken van Joegoslavië. Macedonië werd de republiek van Macedonië genoemd en Griekenland was hier flink tegen. Het gebruik van de vlag werd gezien door Griekenland als een Slavisch-Macedonische aanspraak. Macedonië heeft zelf ook een eigen wapenvlag waar een leeuw op staat afgebeeld. Macedonië werd in 1991 onafhankelijk, de Grieken wilden niet dat Macedonië zo werd genoemd, omdat in het noorden van het land een stad dezelfde naam had. Ze wilden dat Macedonië Joegoslavische republiek van Macedonië werd genoemd.

ONTWERP

In de vlag van Macedonië staat een zon die stralen schijnt, de vlag is zo gemaakt dat wanneer je de vlag horizontaal of verticaal neerzet de vlag er nog steeds hetzelfde uit ziet. De zon die in de vlag is afgebeeld heeft 8 stralen. De kleuren van de vlag zijn niet gespecificeerd. Er worden gele en rode kleuren in de vlag gebruikt. De vlag van Macedonië bestond eerst uit een rode vlag met een zon in het midden. Deze zon werd de Zon van Vergina genoemd. Deze zon stond symbool voor de vorsten van het Macedonische rijk. Griekenland was destijds tegen de vlag van Macedonië.

BETEKENIS

De zon in de vlag van Macedonië staat voor de nieuwe zon van vrijheid. In het eerste couplet van het Macedonische volkslied wordt hier ook over gezongen: Vandaag boven Macedonië is de nieuwe zon van vrijheid geboren, de Macedoniërs vechten, voor hun eigen rechten. De rode kleur van de vlag staat voor vrijheid en de zon laat die vrijheid over het hele land schijnen. Macedoniërs kijken naar hun land met veel trots en vinden het fijn dat hun land onafhankelijk is geworden van Joegoslavië.

MACEDONIË

Macedonië is een klein schiereiland wat op de Balkan ligt. Macedonië is een jong land dat zich pas in 1991 onafhankelijk heeft verklaard. Macedonië is nog steeds geel volwaardig lid van de Europese Unie. Macedonië is een veilig en rustig land, wat steeds bekender wordt als vakantiebestemming. Macedonië heeft een prachtige natuur en de mensen die er wonen zijn aardige mensen. Macedonië grenst aan Albanië, Servië, Kosovo, Bulgarije en Griekenland. De hoofdstad van Macedonië is Skopje, deze hoofdstad wordt al 2500 jaar bewoond. In Macedonië zijn maar liefst 1000 kerken en kloosters gebouwd. In de stad Ohrid staan maar liefst 365 kerken hiervan, dit komt omdat ze in deze stad voor elke dag een andere kerk hebben.

CULTUUR

Macedonië heeft een cultuur met alles erop en eraan. ze besteden veel tijd aan muziek en familie. Macedoniërs zijn elk weekend bij hun familie en vieren speciale feesten. Er zijn verschillende groepen leeftijd in de bevolking en Macedonië is een jong en oud land.

INWONERS MACEDONIË

De republiek Macedonië De Republiek genaamd Macedonië is een land die in het midden van de Balkan ligt en dat is in Zuidoost-Europa. Het is een van de staten die zijn opgevolgd van de voormalige Socialistische Federale Republiek genaamd Joegoslavië, waarvan het land zich in het jaar 1991 onafhankelijk heeft verklaard. Dit land werd dan ook in het jaar 1993 lid van de Verenigde Naties, dit met een gevolg van een geschil met Griekenland over de naam. Het werd alleen toegelaten onder de voorlopige verwijzing van de voormalige republiek Joegoslavië , dit is afgekort vernoemd naar Fyrom. Macedonië begrensd zich aan Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. De hoofdstad van Macedonië is Skopje, die in 2006 een inwoner aantal had van 670.000. Macedonië heeft 16 bergen die hoger zijn dan 2000 meter en het land heeft meer dan vijftig meren. De republiek Macedonië is ook lid van de Raad van Europa en ook nog van de Verenigde Naties. Dit land heeft zich ook als kandidaat beschikbaar gesteld voor de toetreding tot de Europese Unie, dit sinds december. Het land heeft ook zijn lidmaatschap van de NAVO aangevraagd.

DEMOGRAFISCHE GEGEVENS MACEDONIË

Er wonen in Macedonië 2,081 miljoen mensen. Macedonië is dan ook een land die dunbevolkt is, de bevolkingsdichtheid bedraagt namelijk maar iets meer dan 80 inwoners per km2.

 • De natuurlijke bevolkingsgroei van Macedonië bedraagt 0,21%
 • Geboortecijfer per 1000 inwoners bedraagt 11.64
 • Sterftecijfer per 1000 inwoners bedraagt 9.04
 • Levensverwachting voor de mannen is 72,2 jaar en voor de vrouwen 78,6 jaar

SAMENSTELLING NAAR LEEFTIJD IN PERCENTAGE:

 • 0-14 jaar is 17,7%
 • 15-64 jaar is 70,2%
 • 65+ is 12,1%

SAMENSTELLING INWONERS IN PERCENTAGE

In 2014 wonen er in Macedonië:

 • Macedoniërs (64,2%)
 • Albanezen (25,2%)
 • Turken (3,9%)
 • Roma (2.7%)
 • Serven (1,8%)
 • Overigen (2,2%)

De overigen bestaan uit een aantal Vlach, dit is een bevolkingsgroep waarbij de verwante taal Romeins is.

KLIMAAT EN WEER MACEDONIË

Macedonië heeft een gematigd landklimaat, dit komt onder invloed van de Middellandse Zee. De vier seizoenen zijn dan ook duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het is mogelijk dat de lente kort kan zien. De temperaturen worden ook in elk seizoen getemperd en dat komt doordat het land voornamelijk uit bergen bestaat waardoor dit invloed heeft. In de Vardar-valei, Polje, Ovce en de delen van de Pelagonia-hoogvlakte die lager liggen kan de temperatuur in de zomer erg hoog zijn en in de winter is het over het algemeen relatief mild. In Skopje, de hoofdstad van Macedonië kunnen de temperaturen in de maanden juli en augustus ook erg hoog worden. De temperaturen kunnen rond de 35 graden liggen. In het zuiden, dit is met name in de regio genaamd Demir Kapija liggen de temperaturen regelmatig rond de 40 graden. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 21 graden in de maanden juli, augustus en september, de temperatuur ligt rond de 3 graden in de maanden januari, februari en maart. In de bergachtige gebieden komt voornamelijk af en toe een zomerse onweersbui voor.

MACEDONISCHE TAAL

In de republiek Macedonië is er één nationale officiële taal en dat is het Macedonisch. In Bulgarije worden er door sommigen een dialect of een variatie van het Bulgaars gesproken, dit is in feite geen standaard taal. In het westen van het gebied waar de republiek Macedonië ligt leeft er een groep Albanese die in de minderheid is, deze zijn onder meer gevestigd in de centrumsteden Debar, Gostivar en Tetovo. Je moet erbij denken dat ook de meerderheid telt. In alle gemeenten waar percentueel meer dan 20 procent Albanezen wonen kan het Albanees gesproken worden. Deze taal wordt ook gebruikt voor vragen aan de overheid en aan het gemeentelijk bestuur. De wegwijzers en straatnaamborden zijn ook in de hoofdstad van Macedonië Skopje, waar de bevolking Macedonisch in de meerheid is tweetalig. Het Turks wordt ook nog in Macedonië door z’on 200.000 mensen gesproken. In de gemeenten genaamd Centar Župa en Plasnica wordt er meeren deels Turks gesproken door de bevolking. Er wordt verder nog over het algemeen het Servisch beheerst als een tweede taal, dit komt doordat Macedonië vroeger een deel was van Joegoslavië.

MACEDONISCHE KEUKEN

Ontbijt in Macedonië. Het ontbijt dat in Macedonië wordt bereidt en gegeten is vrij simpel. Dit eten voor in de ochtend bestaat uit verschillende broodjes met beleg erop. Vaak wordt ook gekozen voor zuivelproducten met granen.Je komt ook regelmatig eieren tijdens het ontbijt tegen. Het drinken dat in Macedonië in de ochtend vaak wordt gedronken bestaat voornamelijk uit koffie, thee of vruchtensap.

AVONDETEN

De avondmaaltijd die in Macedonië wordt voornamelijk bereidt en dat neemt best wel veel tijd in beslag, tevens is de maaltijd ook nog eens helemaal uitgebreid. Ze nemen daar dan ook echt de tijd voor om een lekkere avondmaaltijd te bereiden en vaak komt dan ook de hele familie waarmee ze gezamenlijk lekker gaan tafelen. Het tijdstip wanneer ze in Macedonië eten voor in de avond is pas rond 8 uur ’s avonds. Er wordt ook vaak vlees en visgerechten geserveerd wat natuurlijk ook heerlijk wordt bereid. Het vlees wordt dan ook meestal lekker gegrild. In de Macedonische keuken kom je ook vaak stoofschotels en soepen tegen. Als nagerecht eten ze in de Macedonië voornamelijk vruchten, pudding of yoghurt. Net als in Nederland wordt er na de avondmaaltijd een lekker kopje koffie gedronken.

TYPISCH MACEDONISCHE GERECHTEN

De Macedonische keuken heeft zowel invloeden uit Turkije als uit Hongarije, deze keuken is dan ook erg divers. Ze werken in deze keuken voornamelijk met verse producten. Pindzur is een voorbeeld van een gerecht dat regelmatig wordt gegeten. Dit gerecht bestaat uit de volgende ingrediënten; tomaten, knoflook, parika en aubergine. Er worden net zoals bij veel andere landen specerijen gebruikt om smaak aan de maaltijd toe te voegen. Tarator is in feite een koude soep en dat is met als basis yoghurt waar walnoten komkommerschijfjes in verwerkt zijn. Aan de soep wordt ook regelmatig plantaardige olie, knoflook en dille toegevoegd. Turli Tava is een stoofpot, typisch Macedonisch en in de stoofpot zit vlees en verschillende groentes in verwerkt. Deze groentes bestaan voornamelijk uit paprika en aubergine. Deze ingrediënten worden als eerst gebakken in de oven en worden vervolgens ook nog gestoomd. Bij Pljeskavica moet je denk aan een soort pasteitje waar lamsvlees met ui in verwerkt is.

DE KEUKEN VAN OHRID

Volgens veel mensen bestaat een echte typische Macedonische keuken niet. Ze zeggen dan ook vaak dat de keuken van het hele eiland genaamd het Balkanschiereiland veel op elkaar lijkt en erg op elkaar is geïnspireerd. In de grote verhaallijn klopt dit ook wel, maar andere plaatsen die gelegen liggen bij het meer en Ohrid vormen samen een kleine uitzondering, want die onderscheiden zich wel in zekere zin. Je komt in de plaats Ohrid allemaal lekkere gerechten op de kaart tegen die uit het meer komen. De vissen die op de kaart staan, zijn dan ook vers en ze worden op een indrukwekkende manier in de meeste restaurants klaargemaakt. Een van de favorieten die je op de kaart tegenkomt is de warm gerookte zalmforel. Wie liever een lekker stuk vlees heeft kan natuurlijk ook de stoofpot of de biefstuk kiezen. Een leuk voordeel aan de maaltijden in Macedonië is dat het ook lekker betaalbaar is.

GESCHIEDENIS MACEDONIË

In de republiek Macedonië is er één nationale officiële taal en dat is het Macedonisch. In Bulgarije worden er door sommigen een dialect of een variatie van het Bulgaars gesproken, dit is in feite geen standaard taal. In het westen van het gebied waar de republiek Macedonië ligt leeft er een groep Albanese die in de minderheid is, deze zijn onder meer gevestigd in de centrumsteden Debar, Gostivar en Tetovo. Je moet erbij denken dat ook de meerderheid telt. In alle gemeenten waar percentueel meer dan 20 procent Albanezen wonen kan het Albanees gesproken worden. Deze taal wordt ook gebruikt voor vragen aan de overheid en aan het gemeentelijk bestuur. De wegwijzers en straatnaamborden zijn ook in de hoofdstad van Macedonië Skopje, waar de bevolking Macedonisch in de meerheid is tweetalig. Het Turks wordt ook nog in Macedonië door z’on 200.000 mensen gesproken. In de gemeenten genaamd Centar Župa en Plasnica wordt er meeren deels Turks gesproken door de bevolking. Er wordt verder nog over het algemeen het Servisch beheerst als een tweede taal, dit komt doordat Macedonië vroeger een deel was van Joegoslavië.

MIDDELEEUWEN

In de middeleeuwen hebben slavische stammen lang over Macedonië geregeerd totdat Servië in het ja ar 1345 een deel van Macedonië binnen drong en het deel Thracië overnam. Tientallen jaren later waren het de Turken die in het jaar 1381 het gedeelte Sofia hebben overgenomen door vele slagen.

TWINTIGSTE EEUW (EERSTE HELFT)

In de eerste helft van de 20e eeuw hebben er een paar oorlogen plaats gevonden in Macedonië. De eerste oorlog was die van 1912 toen Servië een deel veroverde van Macedonië. Dit wordt ook wel de eerste Balkanoorlog genoemd. Zeven jaar later veranderde dit door het verdrag van Neuilly waarin stond dat Bulgarije dit gebied aan Servië zou moeten afstaan.

TWINTIGSTE EEUW (TWEEDE HELFT))

Nadat de tweede wereldoorlog is Macedonië lange tijd een deel van de staat Joegoslavië geweest. Later in het jaar 1963 is het vernoemd naar Socialistische Republiek Macedonië. Vele vele jaren later is de staat toch uiteindelijk onafhakelijk geworden. Dit gebeurde op 8 september 1991 door een referendum dat ze onafhakelijk werden van Joegoslavië.

NA DE ONAFHAKENLIJKHEID

In de jaren 90 had Macedonië vrijwel geen problemen met de betrekking tot de oorlogen die in Joegoslavië plaats vonden. Tot het jaar 1998 liep alles op rolletjes maar dat veranderde allemaal in dat jaar. Premier Gregoriefski kwam aan de mach en meteen brak er een oorlog uit in Kosovo. Heel veel albanezen vluchtten toen uit het stadje Kosovo naar Macedonië toe. Daar troffen ze vele andere Albanese groepen tegen die ook gevlucht waren. Dit lostte niet veel op, omdat er 3 jaar later een opstand was van de albanezen die waren gevlucht naar Macedonië. Nu stonden de Albanezen tegenover het leger van Macedonië. Dit werd allemaal opgelost door het akkoord van Ohrid en later heeft de Navo besloten om te helpen bij de situatie. Dit deden ze door wapens in te nemen van het Albanesische volk dat gebeurde in september van 2002. De Navo stuurde de Task Force Fox naar Macedonië.

De hoofdstad van Macedonië is Skopje. Deze stad ligt in het noorden gelegen aan de rivier genaamd Vardar. Dit gehele gebied dat aan die grenst aan de plaats genaamd Kosovo, telt een inwoner aantal van rond de 500.000 inwoners. Hiermee is Skopje de grootste stad in Macedonië. Je kunt een aantal mooie bezienswaardigheden bezoeken. Ze hebben bijvoorbeeld niet het oude station herbouwd, dit als aandenken aan de honderden doden die zijn gevallen in het jaar 1963 tijdens de aardbeving. De klok die op het station staat dan ook stil op het tijdstip van de aardbeving en dat is om 05:17. Een gedeelte van het station dat is overgebleven is te vinden in het City Museum of Skopje. Er zijn in Skopje ook veel beelden te zien, denk aan het beeld dat op het Macedonië plein staat, dit beeld is meer dan 20 meter hoog en is daarmee een van de grootste. Je ziet een strijder op een paard. In het centrum van Skopje staat de grote witte triomph poort. Met de trap of met de lift naar boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

OHRID

Een van de andere steden die in Macedonië ligt is de stad Ohrid. Ohrid spreek je uit als Oggrit. Deze stad ligt in zuiden aan het meer. Ohrid werd in de oudheid ook wel de lichtstad genoemd, dit vanwege het water van het meer die kristalhelder zijn. Ohrid lag ook aan de Via Egnatia, dit werd als Romeinse handelsweg gebruikt. Door deze handelsweg was Ohrid vroeger in der tijd een erg belangrijke stad. Vroeger was er daarom veel strijd om het bezit van Ohrid geweest. De stad kent ook een gezellig centrum, promenade en een leuke kleine haven. Je vindt er dan ook voldoende restaurants waar je lekker kan eten en een aantal leuke winkeltjes. In de zomer, voor en najaar heeft Ohrid een lekker klimaat. In de stad vind je veel historie.

BITOLA

De stad Bitola ligt in het zuiden en was voor Skopje de hoofdstad van Macedonië. De stad grenst op een afstand van 15 km met Griekenland. Op het Magnolia plein is er een fontein en een monument te vinden, dit voor Philip 11, de vader van Alexander de Grote. Deze man heeft deze dan ook gesticht. De fontein geeft meestal in de avond rond 9 uur licht met een geluidsshow. De stad wordt ook wel de stad van consulaten genoemd, dit vanwege de consulaten die er in Bitola te vinden zijn. De wegwijzer die aan het begin van de hoofdstraat te vinden is verwijst je naar de kerk van St. Dimitri en het House of Culture.

TETOVO

De stad Tetovo is een van de grootste steden die je in Macedonië kunt vinden. Deze stad is behoorlijk druk en heeft een chaotisch verkeer. Deze stad ligt in het noord-westen, dit naast het Šar gebergte. De stad wordt verdeeld in twee stukken door de rivier genaamd Pena. Deze rivier stroomt door het oude deel van de stad. De bezienswaardigheden die je in Tetovo kunt bezoeken zijn de beschilderde moskee genaamd de Šarena Džamija, de Pasha moskee of de Aladzha. Deze moskee is rond het jaar 1483 – 1495. De bouw werd door twee zussen genaamd Hurshida en Mensure gefinancierd. Je kunt ook het mooie klooster bezoeken genaamd de Arabate Baba Teke, deze ligt iets buiten het centrum van de stad. Het stadsmuseum is te vinden in het Arabati Baba Teke. Je komt hier historische vondsten tegen.

GESCHIEDENIS MACEDONIË

In de republiek Macedonië is er één nationale officiële taal en dat is het Macedonisch. In Bulgarije worden er door sommigen een dialect of een variatie van het Bulgaars gesproken, dit is in feite geen standaard taal. In het westen van het gebied waar de republiek Macedonië ligt leeft er een groep Albanese die in de minderheid is, deze zijn onder meer gevestigd in de centrumsteden Debar, Gostivar en Tetovo. Je moet erbij denken dat ook de meerderheid telt. In alle gemeenten waar percentueel meer dan 20 procent Albanezen wonen kan het Albanees gesproken worden. Deze taal wordt ook gebruikt voor vragen aan de overheid en aan het gemeentelijk bestuur. De wegwijzers en straatnaamborden zijn ook in de hoofdstad van Macedonië Skopje, waar de bevolking Macedonisch in de meerheid is tweetalig. Het Turks wordt ook nog in Macedonië door z’on 200.000 mensen gesproken. In de gemeenten genaamd Centar Župa en Plasnica wordt er meeren deels Turks gesproken door de bevolking. Er wordt verder nog over het algemeen het Servisch beheerst als een tweede taal, dit komt doordat Macedonië vroeger een deel was van Joegoslavië.

MIDDELEEUWEN

In de middeleeuwen hebben slavische stammen lang over Macedonië geregeerd totdat Servië in het ja ar 1345 een deel van Macedonië binnen drong en het deel Thracië overnam. Tientallen jaren later waren het de Turken die in het jaar 1381 het gedeelte Sofia hebben overgenomen door vele slagen.

TWINTIGSTE EEUW (EERSTE HELFT)

In de eerste helft van de 20e eeuw hebben er een paar oorlogen plaats gevonden in Macedonië. De eerste oorlog was die van 1912 toen Servië een deel veroverde van Macedonië. Dit wordt ook wel de eerste Balkanoorlog genoemd. Zeven jaar later veranderde dit door het verdrag van Neuilly waarin stond dat Bulgarije dit gebied aan Servië zou moeten afstaan.

TWINTIGSTE EEUW (TWEEDE HELFT))

Nadat de tweede wereldoorlog is Macedonië lange tijd een deel van de staat Joegoslavië geweest. Later in het jaar 1963 is het vernoemd naar Socialistische Republiek Macedonië. Vele vele jaren later is de staat toch uiteindelijk onafhakelijk geworden. Dit gebeurde op 8 september 1991 door een referendum dat ze onafhakelijk werden van Joegoslavië.

NA DE ONAFHAKENLIJKHEID

In de jaren 90 had Macedonië vrijwel geen problemen met de betrekking tot de oorlogen die in Joegoslavië plaats vonden. Tot het jaar 1998 liep alles op rolletjes maar dat veranderde allemaal in dat jaar. Premier Gregoriefski kwam aan de mach en meteen brak er een oorlog uit in Kosovo. Heel veel albanezen vluchtten toen uit het stadje Kosovo naar Macedonië toe. Daar troffen ze vele andere Albanese groepen tegen die ook gevlucht waren. Dit lostte niet veel op, omdat er 3 jaar later een opstand was van de albanezen die waren gevlucht naar Macedonië. Nu stonden de Albanezen tegenover het leger van Macedonië. Dit werd allemaal opgelost door het akkoord van Ohrid en later heeft de Navo besloten om te helpen bij de situatie. Dit deden ze door wapens in te nemen van het Albanesische volk dat gebeurde in september van 2002. De Navo stuurde de Task Force Fox naar Macedonië.

OHRID MACEDONIË

Ohrid Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Ohrid is een mooie stad in het prachtige land Macedonië. Ohrid ligt in het oosten van het welbekende Ohrid meer. Ohrid is in Macedonië de zevende grootste stad van het land. De stad is erg opmerkelijk vanwege het feit dat de stad maar liefst 365 kerken had. Ohrid zit vol met rust en prettig uitstralende huizen en monumenten, en het bestaat langer dan 2000 jaar. Deze prachtige stad laat een stukje geschiedenis terugzien Van Republiek Macedonië. De stad is ook vlakbij de grens van Albanië gevestigd. Ohrid heeft in totaal ongeveer 54380 inwoners, dit is niet helemaal recent deze informatie komt namelijk uit 2002. Het kunnen er inmiddels meer zijn.

REIZEN IN DE STAD

In de stad kun je met meerder manieren reizen en genieten van de stad. Zo kun je ervoor kiezen om een lekker stukje te gaan wandelen, Tijdens het wandelen kun je veel bezienswaardigheden tegenkomen, Sommige bezienswaardigheden zijn ook alleen lopend bereikbaar. Als je nou nog meer wilt zien van de stad kun je ervoor kiezen om een auto te huren, dit kan op veel verschillende plekken binnen de stad. Het mooiste en ook meest aangeraden manier om te genieten van de stad is uiteindelijk een boot tocht. Vanuit Ohrid vertrekken er dus meerdere uitvaartboten die je langs verschillende mooie plekken varen. Als je liever privé wil gaan varen kun je ervoor kiezen om een watertaxi te gebruiken. Het autorijden is verder gewoon makkelijk te doen, het verkeer daar is te vergelijken met het verkeer in Nederland. De stoplichten tellen daar alleen af in plaats van het wachten op groen.

DOUANE & DOCUMENTEN

Als je een bezoekje wilt brengen aan het prachtige Macedonië, dien je wel een paspoort of indentiteitsbewijs nodig te hebben die minimaal 3 maanden geldig is. Alle Nederlanders andere reizigers binnen Europa mogen vrij reizen in het land. Macedonië is zelf alleen nog geen lid van de Europese unie. Daarom gelden zijn er beperkingen bij het in of uitvoeren van bepaalde producten zoals sigaretten en drank.

TIJDSVERSCHIL

Macedonië en dus ook de stad Ohrid hebben dezelfde tijdzone als Nederland, daarom is er dus geen tijdsverschil tussen Nederland en Macedonië. Ook de zomertijden regeling is hier precies hetzelfde en gaat ook op dezelfde datum in als bij ons.

TAAL

In Macedonië worden er verschillende talen gesproken. De officiële taal in het land is gewoon Macedonisch. Daarnaast word er in het landss ook Turks, Albanees of Servisch gesproken. Dat zijn alleen wel de minderheidstalen.

Vergelijkbare artikelen

Kentrosaurus

6 jaar geleden 0

Deuren

6 jaar geleden 0

Kind opvoeden

5 jaar geleden 0