Alles over Finland

De vlag van Finland heeft een witte achtergrond met daarop een blauw kruis. Finland was voor een lange tijd deel van Zweden. Na de Vrede van Fredrikshamn was Zweden deel van het Russische tsarenrijk. Het land werd onafhankelijk in 1917. Er werd toen een nieuwe vlag ontworpen welke tot op de dag van vandaag nog niet is aangepast. Het ontwerp van de vlag bestaat uit een kruis welke van de originele vlag van Zweden komt en de kleuren van de vlag komen van de kleuren van de vlag van het Russische keizerrijk. De kleur blauw staat ook wel voor de blauwe meren die Zweden kent en de witte kleur staat voor de hoeveelheid sneeuw die er valt in het land.

ONTWERP VLAG FINLAND

De vlag van Finland bestaat uit 3 verschillende varianten. De civiele vlag wordt vaak gebruikt door de burgers van Finland en dit is een vlag zonder wapen. De vlag die gebruikt wordt door overheidsinstanties toont op de vlag het wapen van Finland, het wapen bevindt zich middenin het blauwe kruis. Dit is de vlag die gebruikt wordt bij de oorlog. De staatsvlag van Finland is een vlag die een zwaluwstaart heeft.

ZEILVERENINGEN FINLAND

Finland is het enige land wat toestaat dat geregistreerde zeilverenigingen in dit land hun eigen Finse vlag gebruiken. De vlaggen van Finse zeilverenigingen zijn gebaseerd op de civele vlag van Finland. Deze vlaggen hebben als toevoeging aan de vlag nog een wit kruis in het blauwe kruis. Het embleem van de zeilclum dient in de linkerboven hoek van de vlag te staan. Zo’n vlag wordt vaak gegeven aan leden van een vereniging. De club vlaggen worden veel gebruikt in Finland. Het wordt aangeraden de vlaggen alleen binnen Finse wateren te gebruiken.

FINSE GELDEENHEID

De huidige munteenheid in Finland is de euro. In 2002 werd in Finland de euro ingevoerd als munteenheid. Vanaf het jaar 1860 was de Finse munteenheid de markka, welke in 2002 dus werd vervangen door de euro. Zweden had dezelfde munteenheid als Finland maar hier werd het anders genoemd namelijk: de mark. De munteenheid werd toen de tijd afgekort met de letters “mk”. 1 euro heeft dezelfde waarde als 5.94573 markka.

INTRODUCTIE FINSE MARK

In het jaar 1860 werd de Finse mark voor het eerst geïntroduceerd als nieuwe munteenheid. Officieel werd de munteenheid ingevoerd als een kwart van de Russische roebel (destijdse Russische munteenheid). In 1917 werd Finland officieel onafhankelijk en vervolgens werd dan ook de Bank van Finland opgericht. De bank besloot toen de munteenheid opnieuw in te voeren als officiële munteenheid van het land met een gouden standaard. Deze gouden standaard werd in 1940 afgeschaft waarna de munteenheid van Finland een hevige inflatie onderging. De waarde van de munteenheid was dusdanig gedaald dat deze weer opnieuw ingevoerd moest worden en verdeeld werd in 100 oude markka.

FINSE MARK

De Finse mark heeft een geschiedenis van meer dan honderd jaar. In deze tijd zijn er veel verschillende ontwerpen voor de munt in omloop geweest. De ontwerpen zijn in de loop van der jaren allemaal vervangen door nieuwe ontwerpen. De munteenheid van Finland is sinds het jaar 1999 een vaste wisselkoers. De Finse munteenheid werd in het begin van 2002 vervangen door de euro.

KLIMAAT FINLAND

In Finland is een gematigd landklimaat en heeft grote waterrijke en bosrijke gebieden. Het verschil in temperatuur tussen de zomer en de winter is erg groot door het gematigde landklimaat van Finland. In de hoofdstad zijn de zomers redelijk warm tot wel 21°C en heel soms oplopend tot 30°C. ’s Winters vriest het heel licht overdag en neerslag valt over het algemeen het hele jaar door maar vooral in de zomer. De verschillen tussen het noorden en het zuiden van Finland zijn erg groot, gemiddelde temperatuur over het hele jaar ligt 7°C uit elkaar. In het zuiden van Finland valt door het jaar heen de meeste regen. In het noorden van Finland valt door het jaar heen juist de meeste sneeuw. In het noordelijk gelegen Lapland worden er soms weleens temperaturen aangetroffen van onder de -30°C.

WINTERSPORT WEER IN FINLAND

Het landschap in Finland is vrij vlak maar staat wel bekend om zijn sneeuw, bossen en meren. Veel mensen gaan naar Finland om te langlaufen, maar ook de skigebieden van Finland worden bezocht. Het grootste deel van de skigebieden ligt in noordelijk van de poolcirkel. Dit betekend dat er veel sneeuw is en dat in het wintersportseizoen grote kans op sneeuw is.

Vergelijkbare artikelen

Lissabon

2 jaar geleden

Alles over Italië

7 maanden geleden

Tol Slovenia

6 jaar geleden 0