Geschiedenis ballonvaart

Op 19 september 1783 lanceerde de Franse wetenschapper Pilatre De Rozier de ‘Aerostat Reveillon’, ’s werelds eerste heteluchtballon. Er werden geen mensen op deze eerste vlucht gestuurd, in plaats daarvan waren het een schaap, een eend en een haan. De ballon bleef in totaal 15 minuten in de lucht voordat hij crashte

De eerste bemande ‘vlucht’ kwam een ​​paar maanden later, op 21 november. Twee Franse broers, Joseph en Etienne Montgolfier lanceerden de ballon vanuit Parijs en vlogen gedurende 20 minuten. Heteluchtballonvaart was geboren.

Slechts een paar dagen later, op 1 december 1783, maakte professor Jacques Charles de eerste gasballonvlucht vanuit Parijs. Dit bleef 2 uur boven en reiste en hoogtes tot 2.000 voet voor het landen van 27 mijlen weg in het kleine stadje Nesle.

Charles werd de eerste persoon die “twee zonsondergangen op één dag” zag nadat hij een eerste landing had gemaakt om zijn co-piloot Aine Roberts uit te laten.

Ballonvluchten werden een attractie en moedige ‘aeronauten’ zochten sponsors om de bouw van de ballon te financieren met de belofte van aanzienlijk rendement van toeschouwerstickets verkocht om de lancering te bekijken. Een Italiaan genaamd Lunardi maakte een van de eerste vluchten vanuit Londen, landde dichtbij de South Mimms-diensten waar een plaquette dit evenement herdenkt.

In 1785 werd het Kanaal beschouwd als de eerste stap naar ballonvaren op lange afstand.

De Franse ballonvaarder, Jean Pierre Blanchard, en zijn Amerikaanse co-piloot John Jefferies waren de eersten die de overtocht in een ballon maakten. Dit was een gigantische sprong voorwaarts de ballonvarende pioniers, en ook een opmerkelijke maatstaf in de geschiedenis van het ballonvaren.

In hetzelfde jaar werd Pilatre de Rozier tragisch gedood in zijn poging om het kanaal over te steken. Helaas explodeerde zijn heteluchtballon een half uur na het opstijgen vanwege het experimentele ontwerp van het samenbinden van een waterstofballon en een hete luchtballon.

Nu een sprong vooruit in de tijd 100 jaar: in augustus 1932 was de Zwitserse wetenschapper Auguste Piccard de eerste die een bemande vlucht naar de Stratosfeer bereikte. Hij bereikte een hoogte van 52.498 voet en zette een nieuw hoogterecord neer. In de volgende paar jaar werden de hoogtegegevens nog elke paar maanden vastgelegd en verbroken – de race was aan de gang om te zien wie het hoogste punt in een heteluchtballon bereikt.

In 1935 werd een nieuw hoogterecord vastgesteld dat 20 jaar lang niet zou worden verbroken. De ballon Explorer 2, een gasheliummodel, bereikte een hoogte van 72,395 voet (dat is 13,7 mijl!). Voor het eerst in de geschiedenis was het bewezen dat mensen konden overleven in drukkamers op extreem hoge hoogten. Deze vlucht was een mijlpaal voor de luchtvaart en hielp zelfs de weg vrijmaken voor toekomstige ruimtereizen.

Het record van de Altitude werd opnieuw verbroken in 1960 toen kapitein Joe Kittinger een parachutesprong maakte van een ballon op een hoogte van 102.000 voet (19 Miles!). De ballon brak het bestaande hoogterecord en kapitein Kittinger, het hoogteverschil met parachutespringen. Hij brak zelfs de geluidsbarrière met zijn lichaam!

De Atlantische uitdaging

In 1978 was de Double Eagle II de eerste ballon die de Atlantische Oceaan overstak, een ander groot evenement in de geschiedenis van het ballonvaren. Na vele niet-geslaagde pogingen was deze machtige oceaan eindelijk overgestoken. Het was een helium gevulde model, en het droeg 3 passagiers, Ben Abruzzo, Maxie Anderson en Larry Newman. Ze hebben een nieuwe vluchtduur ingesteld op 137 uur.

Vergelijkbare artikelen

Istanbul

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.