DE IRAANSE VLAG

HET LAND IRAN

ran is een islamitische Republiek en is gevestigd in het midden oosten. Iran word begrenst met de volgende landen Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan en Irak.

Iran heeft een populatie van 82 miljoen inwoners en staat daarmee op nummer 18 in de lijst met meest bevolkte landen ter wereld. Iran is het op een na grootste land in het midden- Oosten. en heeft een grondgebied van 1.649.190 km. Het land heeft twee kustlijnen, de Perzische Golf en Kaspische zee. Omdat Iran centraal gelegen staat in west Azië heeft het land geostrategische belangen over de wereld.

DE STEDEN IN IRAN

Iran heeft een van de hoogste stedelijke groeipercentages ter wereld. De steden in Iran zijn sinds 1950 tot 2002 gegroeid van 26% tot 60 %. De verwachtingen zijn dat in 2030 de stedelijke populaties met 80% zal stijgen. Teheran is de hoofdstad van Iran en is daarmee de grootste en leidende economische centrum van het land. Teheran heeft rond de 8.9 miljoen inwoners. Mashhad staat op nummer twee met een populatie van 3,5 miljoen inwoners. Mashhad ligt in de provincie Razavi khorasan en is de plek van Iman Reza Schrine. De stad is heilig voor de shia islamitsche stroming . elk jaar bezoeken zo’n 16 tot 20 miljoen mensen het heiligdom.

DE MACHT IN IRAN

Iran heeft een islamitische raadgevende vergadering. dat bestaat uit een eenkamerstelsel bestaande uit 290 kamer leden, die worden gekozen voor een periode van 4 jaar. De wetgevende macht, Stelt wetten op en keurt internationale verdragen en de jaarlijkse begroting van het land. Iran heeft best wel een democratische systeem vergeleken andere Arabische landen in de regio. In Iran heb je de Guardian council, Die bestaat uit twaalf juristen. zes van de juristen worden gekozen door de suprême leader de andere 6 worden gekozen door de het parlement zo heeft de oppositie nog wel wat te zeggen over het bestuur.

DE ECONOMIE IN IRAN

De Iraanse economie draait voornamelijk uit olie, staat eigendommen, landbouw en dienstondernemingen. De BBP van iran is 484 miljard (1.540 triljoen ppp) Iran is gerankt als land met een middeninkomen.In 2007 kwam ongeveer 50 % van de Iraanse inkomsten uit olie – aardgas en 31% uit vergoedingen en belastingen. Iran is groot in productie industrie, voornamelijk in Bouwmaterialen, auto industrie, transport huishoudelijke producten. voedsel, landbouwproducten, wapen industrie en petrochemische producten. Volgens De voedsel en landbouworganisatie behoort Iran tot de top 5 export voedselproducten van kersen, abrikozen, zure kersen, augurken ,dadels,komkommers, vijgen, pistachenoten, walnoten en watermeloenen

HET TOERISME IN IRAN

Sinds de Iran-Irak oorlog is de toerisme flink afgenomen in Iran. De laatste jaren neemt de toerisme in het land weer toe. Elk jaar bezoeken ruim 6 miljoen buitenlanders toeristen Iran. De meeste toeristen komen, meestal uit Aziatische landen. 10% kwam de afgelopen jaren uit Europa en noord Amerika. De meest populaire stad in Iran was Teheran maar ook Mashhad Shiraz en Isfahan zijn veel bezochten bestemmingen.

OP VAKANTIE NAAR IRAN

Iran komt vaak negatief in het nieuws als een slecht en gevaarlijk land, Maar is dat wel zo? Iran is wel degelijk een veilig land en ze hebben de zelfde veiligheids- ranking als Mexico en Vietnam. Dus hou jij van cultuur en geschiedenis, dan is Iran de perfecte land om te verkennen.

Vergelijkbare artikelen

HOOFDSTAD INDONESIË

2 jaar geleden

RONDREIS INDONESIË

1 jaar geleden