Hibiscus snoeien

Het snoeien van de hibiscus is niet bijzonder belangrijk in het onderhoudsproces, maar wij raden dit zeker wel aan voor niet-gecultiveerde varianten. Dit komt omdat de cultivar varianten al zijn gekozen op hun groeipatroon en dus bijna altijd een vaasvorm aan zullen houden. Vraag daarom altijd bij de aankoop van een hibiscus of het een cultivar variant is; dan weet je wat je kan verwachten qua snoeionderhoud.

Wanneer moet ik mijn hibiscus snoeien?

Tijdens het eerste voorjaar na beplanting is het aan te raden om de takken tot ongeveer de helft toe terug te snoeien. Hierdoor zal de vertakking van de plant niet bosvormig zijn. Wij raden ook aan om de hibiscus in een vaasvormig snijpatroon te onderhouden. Hierdoor zullen de bloemen mooi naast elkaar uitgroeien.

Hibiscus inperken na overgroei

Mocht uw hibiscus al te ver zijn doorgegroeid dan raden wij ten zeerste aan om de plant bij te snoeien. Een te brede hibiscus oogt snel verwilderd en dat is zonde. Wij raden aan om de hibiscus rond maart bij te snoeien. Door in maart te snoeien heeft de plant nog ruim de tijd om zijn nieuwe takken te laten groeien voordat hij gaat bloeien. De hibiscus bloeit namelijk alleen op eenjarig hout!

Als u de plant flink wilt verjongen, dan raden wij aan om alle hoofdtakken tot ongeveer 50 cm vanaf de grond af te zagen. Dit is wel een drastische ingreep, dus dit raden wij alleen aan als u zeker wat dat u dit wilt.

Snoeien na strenge vorst

Bij strenge vorst is het mogelijk dat de planten lichtelijk invriezen. Zodra de plant in het voorjaar weer “wakker” wordt, kunt u de dode delen wegknippen. Deze delen zijn te herkennen aan hun vale kleuren. Omdat bijna alle varianten van de hibiscus op de oervormstam groeien, kan dit betekenen dat er opeens takken zullen ontstaan met blauwe bloemen. Mocht u dit niet willen, dan moet u deze afwijkende takken herkennen en wegknippen.

Bloeiproblemen wegsnoeien

Het kan soms voorkomen dat de hibiscus minder bloemen zal produceren dan je er misschien van gewend bent. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat de takken van de hibiscus ouder zijn dan één jaar. De hibiscus bloeit alleen op zijn jongste takken. Als u dit opvalt raden wij u het volgende stappenplan aan:

  • Snoei de hibiscus tot ongeveer 35 cm boven de grond;
  • Knip alle zijtakken terug tot ongeveer drie knoppen;
  • Bemest rondom de bodem van de struik na het snoeien;
  • Zorg dat tijdens het voorjaar er voldoende water is voor een mooie groei.
Let op:

Mocht u dit willen doen, dan raden wij aan om dit rond eind februari te doen i.v.m. het groeiseizoen van de hibiscus. Hierdoor zal het genoeg tijd hebben om voor augustus weer te kunnen bloeien mits u de plant goed heeft verzorgd. Als het nog steeds vriest in februari, dan moet u dit uitstellen vanwege potentiële bevriezing van de snoeiwonden.

Vergelijkbare artikelen

Moestuinen

3 jaar geleden

Betontegels

6 jaar geleden 0