Witlof koken

Witlof is een groente soort. Witlof groeit in de grond en wordt een bladgewas genoemd. De bladgewas (ook wel een bladgroente genoemd) groeit het liefst in het donker. Witlof wordt veel gebruikt. In verschillende gerechten zijn ze niet weg te denken. Witlof heeft een soort bittere smaak. Ze moeten op een bepaalde manier bereid worden. In Nederland wordt witlof heel veel gegeten. Ze worden ook zelf verbouwd op het platte land. Al deze groente soorten zoals roodlof en andijvie zijn onderdeel van cichorei. Cichorei is een soort geslacht voor groente. Witlof is een van de meest gegeten groente in Nederland. Maar ook in België is de groente zeer populair. In België eten ze gemiddeld z’n 7 tot 8 kilo witlof in een jaar. In Nederland is dat wel iets meer. Wij eten zo ongeveer 3 tot 4 kilo in een jaar. Witlof komt van het Belgische woord witloof.

Witlof koken

Witlof wordt voor veel gerechten gebruikt. Het is belangrijk om de witlof op een bepaalde manier te bereiden. De witlof heeft een bittere smaak. De meeste mensen en kinderen vinden dat niet meer zo lekker tegenwoordig. Witlof wordt nu op verschillende manieren bereid. Er worden zelfs wat zoetere witlof gewassen geproduceerd. Witlof kan rauw worden gegeten. Maar meestal koken we de witlof. Dit dit doen we in water of melk. Dit verzacht de bittere smaak. Om de witlof rauw te eten kun je het mengen in een salade met frisse stukjes appel. De witlof smaakt dan minder bitter en wat frisser. Deze gerechten zijn zeer populair bij de mensen in de zomer tijd. Om de witlof te combineren met warme gerechten moet de witlof eerst gekookt zijn. Dat doe je in een grote pan met water. Je pelt de witlof af en je kunt het bittere stukje in het midden via de onder kant eruit snijden. De witlof kan op het vuur worden gezet. Dit duurt ongeveer 12 tot 15 minuten. Om ze wat meer smaak te geven kun je er wat zout bij gooien. Of gooi er wat melk bij tegen de bittere smaak.

Recepten

Witlof kan met veel verschillende dingen worden gecombineerd. Witlof wordt het hele jaar door gegeten. In de zomer zijn er andere gerechten met witlof dan in de winter. In de zomer wordt de witlof vaak rauw gegeten. Ze zijn te vinden in salades. Om de smaak van de witlof minder bitter te maken worden er stukjes appel en tomaat gebruikt. Salades zijn zeer populair in de zomer maanden. In de winter wordt witlof over het algemeen meer gegeten dan in de zomer. De witlof wordt dan ook gekookt. Witlof kan worden gekookt en in combinatie met ham en kaas in de oven. Dit is een echt klassieker wat veel wordt gegeten. De witlof wordt minder bitter en geeft een pittigere smaak.

Teelt

Witlof groeit op het platteland. De gewassen worden door de boeren bij gehouden. Het groei proces van de witlof duurt 2 jaar. Het eerste jaar bestaat uit het inzaaien van de grond en de wortels laten groeien. Daarna komen de eerste gewassen uit de grond. Dit proces wordt ook wel de trek genoemd. Vroeger werd de witlof alleen geteeld in de winter. Tegenwoordig wordt de witlof door het hele jaar door geteeld.

Vergelijkbare artikelen

Courgette recept

10 maanden geleden

Rode poon

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.