Bananen

Bananen

Een banaan is een eetbare vrucht, botanisch een bes die geproduceerd door verschillende soorten grote kruidachtige bloeiende planten in het geslacht Musa. In sommige landen kunnen bananen die voor het koken worden gebruikt ze worden plantains genoemd, waardoor ze worden onderscheiden van dessertbananen. De vrucht is variabel in grootte, kleur en stevigheid, maar is meestal langwerpig en gebogen, met zacht vlees rijk aan zetmeel bedekt met een zwoerd, dat groen, geel, rood, paars of bruin kan zijn wanneer het rijp is. De vruchten groeien in trossen die aan de bovenkant van de plant hangen. Bijna alle moderne eetbare (zaadloze) bananen komen van twee wilde soorten – Musa acuminata en Musa balbisiana. De wetenschappelijke namen van de meeste gecultiveerde bananen zijn Musa acuminata, Musa balbisiana en Musa paradisiaca voor de hybride Musa acuminata M. balbisiana. De oude wetenschappelijke naam Musa sapientum wordt niet meer gebruikt.

Soorten bananen

Musa-soorten zijn inheems in tropische Indomalaya en Australië, en zijn waarschijnlijk als eerste gedomesticeerd in Papoea-Nieuw-Guinea. Ze worden geteeld in 135 landen, voornamelijk voor hun fruit en in mindere mate voor de productie van vezels, bananenwijn en bananenbier en als sierplanten. India en China waren in 2016 Werelds grootste bananenproducenten. Samen zijn ze goed voor 28% van de totale productie.

Wereldwijd bananen

Wereldwijd bestaat er geen scherp onderscheid tussen “bananen” en “plantains”. Vooral in Noord- en Zuid-Amerika en Europa verwijst ‘banaan’ meestal naar zachte, zoete dessertbananen, vooral die van de Cavendish-groep, die de belangrijkste exportproducten zijn van bananenproducerende landen. Musa-cultivars maar met steviger, meer zetmeelhoudende vruchten worden “plantains” genoemd. In andere regio’s, zoals Zuidoost-Azië, worden veel meer soorten bananen gegroeid en gegeten, dus het binaire onderscheid is niet nuttig en wordt niet in lokale talen gemaakt.

Term banaan

De term “banaan” wordt ook gebruikt als de algemene naam voor de planten die de vrucht produceren. Dit kan zich uitstrekken tot andere leden van het geslacht Musa, zoals de scharlakenrode banaan. De bananenplant is de grootste kruidachtige bloeiende plant. Alle bovengrondse delen van een bananenplant groeien uit een structuur die gewoonlijk een “knol” wordt genoemd. Planten zijn normaal lang en redelijk stevig, en worden vaak aangezien voor bomen, maar wat een stam lijkt te zijn, is eigenlijk een “valse stengel” of pseudostem. Bananen groeien in een breed scala van bodems, zolang de grond maar 60 cm diep is, goede drainage heeft en niet gecomprimeerd is. De bladeren van bananenplanten bestaan uit een “steel” (bladsteel) en een blad (lamina). De basis van de bladsteel wordt breder om een schede te vormen; de dicht opeengepakte omhulsels vormen de pseudostem, dat is alles wat de plant ondersteund. De randen van de schede komen samen wanneer deze voor het eerst wordt geproduceerd, waardoor deze buisvormig wordt. Als er nieuwe groei optreedt in het midden van de pseudostem, worden de randen uit elkaar gedrukt. Gecultiveerde bananenplanten variëren in hoogte, afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden. De meeste zijn ongeveer 5 m lang.

Bananen zijn ook heel gezond om te eten en het geeft je goede energie ook tijdens het sporten.

Vergelijkbare artikelen

Zacht gekookt ei

6 jaar geleden 0

Paprika

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.