Wat is hummus

Hummus is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het is een puree die gemaakt is door een groot gedeelte kikkererwten. Op verpakkingen van hummus zal je verschillende namen zien, zo staat het ook bekend als ‘houmous’, ‘hoemoes’ of als ‘humus’.

Hummus bestaat voor het grootste gedeelte uit gepureerde kikkererwten maar er zit ook tahin bij. Tahin is een pasta die gemaakt is van sesamzaad. Je kunt zelf ook nog altijd ingrediënten toevoegen, denk hierbij aan wat knoflook, kruiden of citroensap.

De afkomst van Hummus

Waar hummus nou precies vandaan komt weet niemand helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat het in uit de buurt van Levant komt. Ten oosten van de Middellandse zee ligt het gebied Levant. Hummus werd vroeger vaak door de Joden of Arabieren gegeten.

Creatief omgaan met hummus

Je kunt veel verschillende smaken geven aan hummus en het zo klaarmaken zoals jijzelf lekker vind. Je kunt je hummus extra pittig maken door wat meer peper toe te voegen, je kunt er ook wasabi bij eten of je kunt de hummus eten met zongedroogde tomaten. Niet alle hummus die je in de winkels ziet zijn met kikkererwten gemaakt. Tegenwoordig zijn er ook hummes gemaakt met rode bieten, avocado en andere gegrilde groentes. De naam hummes stond er altijd voor dat het gemaakt werd met kikkererwten  maar tegenwoordig staat hummes meer voor een mediterrane spread, waar je ook mee kunt dippen.

Wat kun je met hummus doen

Met hummes kun je erg veel doen. Het is bijvoorbeeld erg lekker op een broodje of op een stukje toast, maar je kunt het ook op een wrap doen bijvoorbeeld. Als je helemaal in de Israëlische stemming wilt komen kun je het nemen bij de falafel. Je kunt van alles in de hummus dippen, zo zijn stukjes wortel, komkommer of andere rauwkost.

Is hummus gezond?

Hummus staat bekend als een super gezond product. De basis van de hummus bestaat voornamelijk uit kikkererwten. Kikkererwten zitten bomvol met vezels, langzame koolhydraten, magnesium, calcium, eiwitten, zink en vitamine B11. Je zou denken dat dit erg gezond is, dat is het ook!

Waar is hummus te koop?

Waar kan je hummus nou niet kopen. Het is in bijna elke supermarkt wel te vinden. Maar je kunt hummus ook gemakkelijk zelf klaarmaken. Er zitten vrij weinig verschillen in de hummus die je in de supermarkt vind en die je zelf kunt maken. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de hummus van de supermarkt vaak veel minder kikkererwten in zitten en er wordt een andere olie gebruikt. Desalniettemin is de hummus van de supermarkt een prima keuze als je geen tijd hebt om het zelf te bereiden.

Om je eigen hummus te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 400 g kikkererwten, 1 el tahin, 2 knoflookteentjes, een scheutje olijfolie, citroensap, peper en zout om de hummus op smaak te brengen. Om mee te beginnen gooien we alle ingrediënten in een kom en pakken we er een mixer bij. Mix alles goed door elkaar heen en zorg dat je een mooie pasta hebt. Dit is je hummus.   

Vergelijkbare artikelen

Kokosnoten

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.