Wat is een stad?

Een stad is anders dan een dorp, het is een plek waar mensen wonen, met verkeerswegen die wat groter zijn en het heeft een eigen besturing en verzorging systeem. Steden worden vooral geteld door de hoeveelheid inwoners en hoe je er kan voorziene.

Hoe zijn steden ontstaan?

Bijna de helft van de wereldbevolking woont in een stad. Duizenden jaren geleden zijn de eerste steden ontstaan. In het zuiden van Mesopotamië is de eerste stad ontstaan. In het Grieks betekent de naam Mesopotamië ‘tussen de rivieren’. Tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris ligt dus ook Mesopotamië. De grond was erg vruchtbaar hierdoor zijn de mensen daar komen wonnen. Doordat de rivier elke jaar overstroomde bleef er iedere jaar vruchtbare land achter. De eerste steden zijn dus zo ontstaan zo’n 5600 jaar voor Christus.

Definitie stad in Nederland

De term stad komt in de Nederlands wet niet voor. Sinds 1848 zijn pas de begrippen gemeente en stad voor in de Nederlands wet. In de 1900 werd een stad pas een stad wanneer ze stadsrechten hadden. Na 1977 kregen vooral steden een stadsrecht. In Nederland wordt pas gesproken over een stad als de stad meer dan ongeveer 50.000 inwoners heeft. Een plaats wordt ook pas gezien als stad als het een bepaalde aantal bevolkingsdichtheid heeft in Nederland.

Stedentypen

Een agglomeratie noem je een stad met voorsteden. Een miljoenenstad noemen mensen wanneer steden meer dan een miljoen inwoners heeft. Gebieden zoals de ‘’BosWash’’, de Noordzeekust en een paar steden in Azië zijn ‘’megolopolis’’ dit zijn steden die meer dan miljoenen inwoners hebben.

Rond steden zijn een vaak kleine plaatsjes die bij grote steden horen, dit noem je dan voorsteden. Dit wil zeggen dat deze plekken hun dorps kuren zijn kwijt geraakt en meer op een stad beginnen te lijken. De voorsteden zijn vooral gericht op de voorzieningen en werkgelegenheden van groter steden.

Als een grote stad op het gebied van handel, financien, wetenschap, cultuur en uitgaansleven voorkomt dan noemen we dat een wereldstad. Een wereldstad heeft invloed op het economische systeem van landen. Een wereldstad wordt vaak verward met een miljoenenstad. Een miljoenenstad heeft een groot aantal aan inwoners, maar een wereldstad is internationaal bekend met veel invloed. In een wereldstad gebruiken ze geen landelijke politiek, maar dat van hun zelf.

Grootste steden ter wereld

Per landen is het niet echt bepaald wanneer er over een stad wordt gesproken. Hierdoor is het moeilijk om steden met elkaar te vergelijken vanuit verschillende landen. Hieronder staan de vier grootste landen ter wereld. Shanghai een stad in China staat boven aan met 24.150.000 miljoen inwoners. Op de 2de plek staat Bombay een plek in India met 13.922.125 miljoen inwoners. Op de 3de plek staat Karachi een stad in Pakistan met 12.827.927 miljoen inwoners. Op de 4de plek staat Istanboel een plek in Turkije met 12.573.836 miljoen inwoners. Deze cijfer kunnen misschien niet meer kloppen aangezien er iedere dag mensen geboren worden of overlijden. Dit zijn slechts geschatte aantal inwoners in een stad

Vergelijkbare artikelen

Thaise groente

7 jaar geleden 0

Fallout 4

4 jaar geleden 0

Triceratops

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.