Satésaus

Satésaus is een saus gemaakt van gemalen geroosterde of gefrituurde pinda’s, op grote schaal gebruikt in keukens over de hele wereld. Satésaus wordt gebruikt met kip, vlees en groenten, het toevoegen van smaak aan gegrild vlees met stokjes, zoals satays, gieten over groenten als saladedressing zoals in Gadogado, of als onderdompelende saus voor friet.

Ingrediënten

Het hoofdingrediënt is gemalen geroosterde pinda’s, waarvoor pindakaas een perfecte vervangingsmiddel is. Er bestaan verschillende recepten voor het maken voor satésauzen, wat resulteert in een verscheidenheid aan smaken, texturen en consistentie. Een typisch recept heeft meestal pindakaas, kokosmelk, sojasaus, tamarinde, laos, knoflook en specerijen. Andere mogelijke ingrediënten zijn chili pepers, suiker, gebakken ui en citroen. De textuur en consistentie van een satésaus komt overeen met de hoeveelheid water die erin wordt gemengd.

In westerse landen wordt de gemakkelijk en algemeen beschikbare pindakaas vaak gebruikt als een vervangend ingrediënt om satésaus te maken. Om authenticiteit te bereiken, zouden sommige recepten aanraden om geroosterde gemalen pinda’s te gebruiken. Met behulp van traditionele stenen vijzel en stampers om te malen voor de gewenste smaak van satésaus te hebben.

Het gebruik van satésaus in de Aziatische keuken

Een van de belangrijkste kenmerken van de Indonesische keuken is de brede toepassing van bumbu kacang (satésaus) in vele Indonesische gerechten, zoals saté, gadogado, karedok, ketoprak, rujak en pecel. Het wordt meestal toegevoegd aan vlees of groenten om smaak toe te voegen, gebruikt als saus zoals sambal kacang (een mengsel van gemalen Spaanse peper en gefrituurde pinda’s) voor otak-otak of ketan of als dressing op groenten. Pinda’s bloeide in de tropische gebieden van Zuidoost-Azië en tegenwoordig zijn ze geroosterd en fijngesneden te vinden, ze vullen een verandering aan gerechten en in marinades en sauzen. Satésaus bereikte zijn herkenning in Indonesië, met de smaak verkregen uit verschillende ingrediënten zoals gebakken pinda’s, gula jawa (palmsuiker), knoflook, sjalot, gember, tamarinde, citroensap, zout, Spaanse peper, peper, zoete sojasaus gemengde met water om de juiste smaak te verkrijgen. Een goede satésaus hoort niet te dik en niet te waterig zijn. Indonesische satésaus is meestal minder zoet dan de Thaise satésaus. Gadogado wordt gegeten met satésaus in Indonesië en laat het evenwicht tussen zoet, pittig en zuur.

In de Chinese keuken wordt satésaus vaak gebruikt op gegrild vlees. Andere toepassingen met satésaus is noedels. In Singapore wordt satésaus niet alleen als saus gebruikt. Het wordt ook gegeten met rijst vermicelli ook wel bekend als Satay Bee Hoon. In Vietnam wordt het tương đậu phộng genoemd en gebruikt in cuốn diếp-gerecht.

Bereiding en ingrediënten

  • 1 stuk gember, geschild
  • 1 klein teentje knoflook
  • ½ kopje romige pindakaas
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel lichtbruine suiker
  • ½ theelepel gemalen rode pepervlokken

Laat de gember en het teentje knoflook in een blender lopen en meng tot ze fijngehakt zijn. Voeg pindakaas, sojasaus, citroensap, bruine suiker, rode pepervlokken en 1/3 kopje water toe en mix. Voeg meer water toe met een eetlepel als dat nodig is om te verdunnen, tot het glad is.

Satesaus kan 3 dagen vooruit worden gemaakt. Breng over naar een kleine kom, dek af en laat afkoelen.

Vergelijkbare artikelen

De Thaise keuken

6 jaar geleden 0

Groente

6 jaar geleden 0

Geitenkaas

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.