Rode poon

De rode poon is een vis uit de familie van ponen een andere benaming daarvoor is triglidae. Dit betekent ook wel schorpioenvisachtigen. Een volwassenen zeehaan kan maximaal 75 cm lang worden en 6 kilogram zwaar. Vaak worden rode ponen gemiddeld 30 cm lang. De rode poon kun je herkennen aan de koppantser. De vis heeft 1 rugvin dat bekleed is met ongeveer 8 tot 11 stekels en de tweede rugvin is bekleed met 14 tot 18 vinstralen. De vis is van boven lichtrood en heeft een overgang van donker oranje naar lichtoranje. De vissen houden onderling contact door knorrende geluiden te maken.

Ponen

De ponen is een familie dat op de bodem van de zee leeft. Ze worden ook wel knor of zeehanen genoemd. Ze leven op zanderig grond dat minstens 300 meter diep in de zee is. hier kunnen ze met hun buikvinnen zoeken naar eten. Deze vissen voeden zich met kleinere vissen, tweekleppigen en kreeftjes.

Leefgebied

Deze soort vissen komen voor in het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De rode poon komt van de Atlantische kusten van West-Europa en van Afrika.

Recepten

Rode ponen zijn heel lekker om te eten daarom zal ik jullie een paar overheerlijke recepten vertellen.

Recept 1: Gebakken rode poon

Ingrediënten:

  • 12 filets van kleine rode poon
  • 2 deciliter knoflook
  • 2 citroenen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine aubergines
  • Zout
  • Peper
  • Rooster

Bereiding:

Begin eerst met het snijden van de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm. Doe er wat versgeperste citroensap op en bestrijk het daarna met wat olijfolie. Wanneer je dit hebt gedaan rooster de aubergines gaar. Snij ondertussen de knoflook fijn en bestrooi de aubergines mee wanneer dat klaar.

Voor de french dressing schillen we de overgebleven citroen en mixen we het met olijfolie. Zorg ervoor dat je er genoeg olijfolie in doet en breng het daarna op smaak met zout en peper.

Bak nu de rode ponen in olijfolie, doe hier wat zout en peper bij om de vis wat meer op smaak te brengen. Bak de rode ponen gaar.
Leg de nu de gebakken rode ponen op een bord en bedek het mooi en gelijkmatig met de French dressing dat we hebben gemaakt. Maak het gerecht wat fancier door de aubergineplakjes rondom het gerecht te schikken.

Recept 2 Gebakken rode poon met peterselie

Ingrediënten:

  • 600 gram rode poon-filet
  • 2 theelepels zout
  • 2 uien
  • 50 gram boter
  • 1 handje peterselie
  • Citroensap
  • Citroen partjes
  • Koekenpan

Vergelijkbare artikelen

Wijn bij kaasfondue

4 jaren geleden 0

Over stoofpeertjes

4 jaren geleden 0

Marsepein

4 jaren geleden 0

Only registered users can comment.