Ritmische Gymnastiek

De sport Olympische sport Ritmische gymnastiek is een combinatie tussen de sporten ballet, gymnastiek en dans. Wat alleen door meisjes beoefend word. Bij ritmische gymnastiek is het belangrijk dat je ritme gevoel hebt, conditie, flexibiliteit, snelheid en coördinatie hebt. Met je trainster kies je passende muziek bij je materiaal om een zo’n spectaculaire oefening te laten zien op de wedstrijd. Je kan ritmische gymnastiek in verschillende aantallen beoefenen op een wedstrijd: Individueel, als duo(niet op internationaal niveau) of een groep (bestaat uit 5 gymnasten).

Materialen

Bij een ritmische gymnastiek heb je met individueel 4 oefeningen met elk een ander materiaal. Bij een groepsoefening doe je wedstrijd met 2 oefeningen: 1 oefening met hetzelfde materiaal en de andere oefening met een gemixt materiaal bijvoorbeeld 3 ballen en 2 hoepels. Elk materiaal heb je in veel verschillende kleuren, stoffen en groottes. Bij officiële wedstrijden word er streng gecontroleerd of een materiaal wel de goede maat of gewicht heeft. Als het iets lichter, zwaarder, korter of langer is dan kan je daar aftrek voor krijgen. Of je moet een nieuw materiaal kopen met de juiste gewicht en maat. Aan de voeten van een ritmische gymnaste zitten een soort van schoentjes die ervoor zorgen dat je meer grip hebt op de vloer en dat je beter kan draaien in je pirouetten.

Bal

Een ritmische gymnastiek is een rubberachtige zachte bal die voor het junioren niveau een diameter heeft van ongeveer 15/16 cm. En voor senioren niveau een diameter moet hebben van 18/18,5 cm. De bal mag ook maar 400 gram wegen. Tijdens de oefening gebruik je een bal om mee te stuiteren, te rollen van arm tot arm, te balanceren, te gooien en natuurlijk vangen. Je kan puntaftrek krijgen op je uitvoering als je de bal klemt tegen je pols, of grijpt met je vingers. Daarom moet je er heel ontspannen en elegant mee bewegen.

Hoepel

De hoepel voor ritmische gymnastiek is gemaakt van hout of plastic materiaal. Die een diameter heeft van max 90 cm. De hoepel moet naast je precies je heup aanraken dan heb je de goeie maat. Het gewicht van een hoepel moet minimaal 300 gram wegen. Als je een oefening doet met hoepel dan kan je daarmee kreitsen om je hand, rollen over je lichaam of de grond, gooien door middel van je benen en vangen. Ook moet de gymnaste zo veel mogelijk variatie laten zien en een goede techniek beheersen.

Knots

De knots is het enige materiaal dat bestaat uit 2 materialen. Ze zijn gemaakt van hout of rubber materiaal die 40-45 cm lang moet zijn afhankelijk van het niveau junior of senior. Elke knots moet op zijn minst 150 gram zijn. Het voordeel bij rubberen knotsen is dat je ze aan elkaar kan klikken. Hierdoor kan je makkelijker gooien. Gedurende oefening moet de gymnaste de knotsen op verschillende manier bewegen zoals kreitsen in je hand, boven je hoofd, en natuurlijk gooien en vangen. Dit kan je doen met 2 tegelijk of 1 voor 1 of je gooit er maar 1. Een gymnaste die zowel rechts als links veel controle heeft die gaan een knots oefening best makkelijk af.

Lint

Veel mensen kennen de sport ritmische gymnastiek al snel als ze een lint zien. Zo’n lint is 5-6 meter lang afhankelijk van het niveau. De lint zelf is in de breedte ongeveer 4-6 cm. Het lintstokje is vaak wit met een stukje grip aan de onderkant zo’n stokje is ongeveer 55 cm. Het gewicht van het lint mag niet meer wegen dan 35 gram. Als een gymnaste een oefening doet met lint, moeten ze het constant in beweging houden. Dit kunnen ze doen door pirouetten te maken, rollen over je arm, en gooien en vangen op verschillende moeilijke manieren. Bij het publiek is dit vaak het populairste bij de gymnaste vaak minder omdat je snel een knoop kan krijgen en de techniek moeilijker is met lint. d

Touw

Het materiaal touw word niet meer beoefend op het hoogste niveau bij de senioren alleen nog bij de junioren bij individueel. Sinds dit jaar is touw weer toegevoegd bij de groepsoefeningen.

Het touw is gemaakt van een synthetisch materiaal die soepel en licht zijn aan het einde van een touw zit er een knoopje zodat je het touw makkelijker kan vast houden. De maat van het touw hangt af van de lengte van de gymnaste. Tijdens de oefening kan je door het touw heen springen, kreitsen met je hand, bewegingen boven je hoofd, en gooien. En natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Het touw moet de hele oefening goed zichtbaar zijn en in beweging.

Oefening

Een ritmische gymnastiek oefening is met een individuele gymnaste 1 minuut en 30 seconden lang. Bij een groepsoefening is dat 2 minuten en 30 seconden lang. Tijdens zo’n oefening moet een gymnaste een aantal onderdelen verplicht doen: sprongen, evenwichten, pirouetten en gooien. Ze hebben een maximaal aantal elementen dat verschilt per niveau.

Wedstrijden

Op een wedstrijd word een oefening beoefend op een mat dat je kan vergelijken met een tapijt maar dan iets gladder. Zo’n mat heeft een witte/crème kleurige kleur die aan de buitenkant een rode strook heeft om aan te geven waar de vloer eindigt. Zo’n vloer is 13 bij 13 meter lang.

De oefeningen worden beoordeeld door een jury die verdeeld is in 2 groepen: moeilijkheid en uitvoering. Beide groepen kunnen een maximale score geven van 10 punten wat bij elkaar 20 punten is. Ook is er in de jury een jurycoördinator en juryhoofd die kijken of alles wel eerlijk word gescoord en of de gymnaste niet te langer bezig is dan 1 minuut en 30 seconden.

Een gymnaste moet op een wedstrijd een strakke knot in het haar zodat het er netjes uitziet en niet in de weg zit tijdens de oefening. Op een wedstrijd dragen de gymnasten een pakje die vaak op maat worden gemaakt. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en stijlen. Ook word er op zo’n pakje steentjes geplakt die van Swarovski zijn. Het hangt van het aantal steentjes en kwaliteit af wat de prijs is van zo’n pakje.

Vergelijkbare artikelen

Monopoly

6 jaar geleden 0

Premier League

5 jaar geleden 0

Kitesurfen

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.