Rabarberrecepten
Coen 4 maanden geleden Eten en drinkenRabarber
Rabarber is een soort plant in de familie Polygonaceae. Het is een kruidachtige vaste plantaardige groei van korte, dikke wortelstokken. Het produceert grote giftige bladeren die enigszins driehoekig zijn, met lange vlezige eetbare stengels en kleine bloemen gegroepeerd in grote samengestelde groen-witte tot roze-rode bloeiwijzen. Bij culinair gebruik zijn verse, ruwe bladstengels (petioles) fris (vergelijkbaar met selderij, hoewel ze niet dezelfde familie delen) met een sterke, smakelijke smaak. Hoewel rabarber geen echt fruit is, wordt het in de keuken meestal bereid alsof het was. Meestal worden de stengels gekookt met suiker en gebruikt in taarten, kruimels en andere desserts. Een aantal variëteiten zijn gedomesticeerd voor menselijke consumptie, waarvan de meeste worden herkend als Rheum x hybridum door de Royal Horticultural Society. Rabarber bevat anthraquinonen waaronder rhein, en emodine en hun glycosiden, die kathartische en laxatieve eigenschappen verlenen. Het is dus nuttig als een catharticus bij verstopping.
Telen
Rabarber is sterk gegroeid, en met broeikas productie is het gedurende het grootste deel van het jaar beschikbaar. Rabarber gegroeid in broeikas heet “broeikas Rabarber”, en wordt typisch ter beschikking gesteld op de consumentenmarkten in het vroege voorjaar, voordat openlucht Rabarber beschikbaar is. broeikas Rabarber is meestal helderder rood, meer teder en zoet verterend dan buiten Rabarber. In gematigde klimaten is rabarber een van de eerste voedselplanten geoogst, meestal in het midden tot het late voorjaar (april / mei in het noordelijk halfrond, oktober / november in het zuidelijke halfrond) en het seizoen voor veld planten loopt tot september . In de noordwestelijke Amerikaanse staten Oregon en Washington zijn er typisch twee oogsten, van eind april tot mei en van eind juni tot juli. Rabarber is klaar om zo snel te worden gehaald, en vers gesneden stengels zijn Stevig en glanzend.
In het Verenigd Koninkrijk wordt de eerste rabarber van het jaar geoogst door kaarslicht bij het dwingen van schuren waar alle andere licht uitgesloten zijn, een praktijk die een zoeter, meer zachte stengel produceert. Omdat rabarber een seizoensgebonden plant is, is het moeilijk om verse rabarber buiten het seizoen te verkrijgen in koudere klimaten, zoals in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Rusland. Rabarber bloeit in gebieden van direct zonlicht en kan met succes in containers worden geplant als ze groot genoeg zijn om de groei van een seizoen te behouden.
Rabarber die door ernstige kou wordt beschadigd, mag niet gegeten worden, omdat het hoog is in oxaalzuur, dat uit de bladeren migreert en kan ziekte veroorzaken. De kleur van rabarberstengels kan variëren van de veelal geassocieerde karmozijnrood, door gespikkeld lichtroze, tot lichtgroen. Rabarberstengels worden poëtisch omschreven als “karmozijnrode stengels”. De kleur komt voort uit de aanwezigheid van anthocyaninen, en varieert afhankelijk van zowel rabarber variatie als productietechniek. De kleur is niet gerelateerd aan de geschiktheid voor het koken: [9] De groene stengel rabarber is robuuster en heeft een hogere opbrengst, maar de rood gekleurde stengels zijn veel populairder bij de consument.
Waar wordt het meestal voor gebruikt
Rabarber wordt hoofdzakelijk gekweekt voor zijn vlezige stengels, technisch bekend als petioles. Het gebruik van rabarberstengels als voedsel is een relatief recente innovatie. Dit gebruik werd voor het eerst opgenomen in 17de eeuwse Engeland, nadat betaalbare suiker beschikbaar was voor gewone mensen en een piek bereikt tussen de twee wereldoorlogen van de 20ste eeuw. In het algemeen wordt het met suiker gestoofd of gebruikt in pastei en desserts, maar het kan ook in hartige gerechten of gepekeld worden. Rabarber kan worden gehydrateerd en ingevuld met vruchtensap. In de meeste gevallen is het met aardbeiensap gevuld om de populaire aardbeien Rabarbertaart te nabootsen. Rabarberwortel produceert een rijke bruine kleurstof die vergelijkbaar is met walnoten huid. Het wordt gebruikt in noordelijke regio’s waar walnotenbomen niet overleven. Rabarberbladeren kunnen worden gebruikt in honingbij kolonies als een milde Varroa-cide, ofwel als gebroken bladeren of in de vorm van een thee. Rabarber thee weekte papieren handdoeken / winkel handdoeken of gebroken bladeren worden boven de broodnest geplaatst. Werker bijen beginnen onmiddellijk met het verwijderen van deze vreemde stof, waarbij de kolonie wordt blootgesteld aan oxaalzuur in het proces. Oxaalzuur is giftig voor Varroa mijten, en mijt druppels stijgen terwijl deze rabarber middelen op de korf zijn.
Rabarbercompote
Rabarbercompote is één van de simpelste, maar bekendste recepten die je met rabarber kunt maken. Een compote van rabarber geeft rabarber een zoete smaak en maakt de groente toegankelijker om te eten. Veel mensen voegen een kleine beetje kaneel, appeltjes of aardbeien aan de rabarbercompote toe. We houden deze compote simpel en combineren drie ingrediënten om tot het eindresultaat te komen. Rabarber uit eigen tuin is het lekkerst om voor dit recept te gebruiken, maar uiteraard kun je ook rabarber bij de supermarkt, groenteboer of bijvoorbeeld op de markt kopen. Rabarbercompote is een aantal dagen te bewaren, laat het in de koelkast staan om het zo lang mogelijk goed te houden. Rabarbercompote kun je los als toetje eten, maar ook combineren met iets anders! Combineer de rabarbercompote met vla, crème fraîche in de yoghurt, bij een bolletje ijs of verwerkt de rabarbercompote in een taart. Houd je van zoetigheid? Dan kun je aan dit recept best wat extra suiker toevoegen, de ingrediënten zijn slechts een suggestie en kun je aanpassen naar eigen smaak.
Rabarbercompote
Kaneel, aardbeien, appels of andere ingrediënten kun je naar smaak aan jouw compote toevoegen, rabarber, basterdsuiker en boter vormen echter de basis van een rabarbercompote.
- Voorbereiding : 5 minuten
- Bereidingstijd : 50 minuten
- Beoordeling 3 sterren uit 8 beoordelingen
- Personen : 4
Ingrediënten
- Rabarber – 500 gram
- Basterdsuiker – 50 gram
- Boter – 10 gram
- Eventueel: kaneel, appel en aardbeien
Instructies
- Gebruik een bos van ongeveer 750 gram rabarber, was de rabarber goed om alle vuiligheid van de groente af te wassen. Verwijder de schil van de rabarber en snijdt de harde delen van de stelen af. Voel goed of alle harde delen en bladeren zijn verwijderd, later wil je dit niet in jouw rabarbercompote proeven. Snijd de rabarber in kleine stukjes van 2-3 cm per stuk, dit is de optimale lengte, later zullen deze stukjes uit elkaar vallen als de rabarber wordt gekookt.
- Pak een kleine pan en plaats deze op het vuur.
- Stop de boter in de pan en laat de boter rustig smelten, later kun je alle andere ingrediënten toevoegen.
- Voeg de rabarber en suiker in de pan met de gesmolten boter toe, stop een deksel op de pan en laat het rustig sudderen voor een minuut of 30. Je ziet de rabarber vanaf dit moment uit elkaar vallen, het is belangrijk om steeds goed door de pan te roeren om het bereiden van de compote te versnellen!
- Voeg later andere ingrediënten toe, appel of aardbeien kun je het best iets korter op het vuur zetten dan de rabarber. Naar smaak kun je eventueel nog kaneel of extra suiker toevoegen.
- De rabarbercompote kun je laten afkoelen of warm bij verschillende gerechten eten! Rabarbercompote combineert goed binnen wildgerechten, maar ook bij een dessert doet de rabarbercompote het erg goed.
Geroosterde rabarber met munt en aardbeien
Geroosterde rabarber is eens iets anders dan de standaard compote of saus die er meestal van rabarber gemaakt wordt. Je zult bij geroosterde rabarber verbaasd zijn over het resultaat, de rabarber wordt gecombineerd met munt en aardbeien voor een zoete en tegelijk frisse smaak. Rabarber is van zichzelf vrij zuur, in combinatie met aardbeien bereik je een zoetere smaak, maar is de rabarber nog steeds goed te proeven. Volg de stappen van de bereiding goed op om het juiste resultaat neer te zetten, het gerecht is Italiaans en bij Italiaanse gerechten komt het vaak aan op de details. De toevoeging van mascarpone maakt het gerecht helemaal af, de kaas combineert goed met het zoete van de aardbei en de geroosterde rabarber. Doseer de mascarpone, mascarpone is vrij zwaar en daardoor gebruik je helaas al snel teveel.
Geroosterde rabarber met munt en aardbeien
- Voorbereiding : 5 minuten
- Bereidingstijd : 30 minuten
- Beoordeling 3.5 sterren uit 4 beoordelingen
- Personen : 4
Ingrediënten
- Rabarber – 500 gram
- Aardbeien – 250 gram
- Mascarpone – 200 gram
- Boter – 50 gram
- Suiker – 50 gram
- Munt – een half bosje
- Basterdsuiker – 2 eetlepels
Instructies
- Was de rabarber, verwijder de harde stukken en bladeren met een mesje. Doe dit rustig en beheerst, alleen op deze manier zal de rabarber straks goed verwerkt kunnen worden in het toetje. Snijd de stengel in stukken van ongeveer 10 centimeter om later te roosteren.
- De munt mag met een groot mes worden fijngehakt, stop de blaadjes en suiker in een blender en mix het tot een groene massa. Heb je geen blender? Eventueel kun je de blaadjes zelf heel klein snijden, zonder de hulp van een blender.
- Plaats alle bewerkte ingrediënten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
- Stop de boter in een pan en meng dit met de basterdsuiker op een laag vuur tot de boter gesmolten is.
- Stop de stukken rabarber in een ovenschaal en schenk de boter met de basterdsuiker over de rabarber heen.
- Plaats de rabarber in de voorverwarmde oven en laat de rabarber een kwartier in de oven staan. Bewaak de rabarber goed, de rabarber mag niet uit elkaar vallen en moet heel blijven. Draai de stengels rabarber halverwege om, laat ze aan beide kanten zo goed mogelijk garen.
- De laatste 4 minuten mag je de aardbeien laten meegaren in de ovenschaal. Laat de aardbeien iets zachter worden, maar bewaak dat het geen compote wordt. Schep een klein beetje mascarpone op elk bord en voeg vervolgens de stengels rabarber en aardbeien aan het bolletje mascarpone toe. Strooi de mix van munt met suiker over het gerechtje heen en het dessert is klaar om geserveerd te worden!
Rabarbertaart met aardbeien
Rabarber en aardbeien geven een uitstekende combinatie, de combinatie van het zoet en het zuur maken deze ingrediënten zeer geschikt voor een taart. De rabarbertaart met aardbeien is geschikt als toetje, maar ook te nuttigen in combinatie met een kopje thee of koffie. De taart is niet zo zoet als appeltaart of andere soorten gebak en daardoor ook voor de mensen die niet zo van zoetigheid houden een heerlijke taart. Het is belangrijk om de vulling goed door te warmen, alleen op deze manier bereik je uiteindelijk het gewenste resultaat. Als toetje is de taart het lekkerst met een bolletje vanille-ijs, je kunt dit ijs zelf maken, maar als je deze mogelijkheid niet hebt kun je het ijs uiteraard ook kopen bij de supermarkt of een hiervoor geschikte speciaalzaak. Rabarbertaart voor bij de koffie combineert net als appeltaart uitstekend met een klein beetje slagroom. Koop de benodigde ingrediënten in en volg de bereidingswijze stap-voor-stap om het recept op de juiste manier samen te stellen.
Rabarbertaart met aardbeien
- Voorbereiding : 15 minuten
- Bereidingstijd : 02u 30min
- Beoordeling 3.14 sterren uit 7 beoordelingen
- Personen : 8
Ingrediënten
Deeg
- Voorbereiding : 15 minuten
- Bereidingstijd : 02u 30min
- Beoordeling 3.14 sterren uit 7 beoordelingen
- Personen : 8
Vulling
- Voorbereiding : 15 minuten
- Bereidingstijd : 02u 30min
- Beoordeling 3.14 sterren uit 7 beoordelingen
- Personen : 8
Instructies
- Vermeng de bloem met het bakpoeder in een kom, voeg ook de vanillesuiker, het zout en de normale suiker toe. Snijd de boter in gelijke blokjes en voeg deze aan het mengsel toe. Een ei mag vervolgens ook toegevoegd worden, nu is het tijd om het deeg tot een soepel geheel te kneden. Kneed een egale massa van het deeg met je handen, vervolgens kun je het deeg in de koelkast plaatsen. Laat het deeg een uur in de koelkast rusten, vervolgens kun je naar de volgende stap. Een uur later…
- Meng de bloem en de suiker van de vulling, vervolgens mag je de aardbeien en rabarber toevoegen. Is alles goed gemengd? Dan mag je dit een half uurtje laten rusten. Een half uur later…
- Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
- Vet een springvorm in met een klein beetje boter.
- Pak twee derde deel van het deeg uit de koelkast en gebruik dit om er een grote lap van te rollen met de deegroller. Gebruik een beetje bloem om het rollen flexibel te laten verlopen.
- Bedek de springvorm met de grote lap met deeg, zorg dat de zijkanten van de springvorm en de bodem goed bedekt zijn met het deeg.
- Stop nu het mengsel van aardbeien en rabarber in de taartvorm en voeg een aantal kleine stukjes boter toe.
- Rol het laatste derde deel van het deeg uit en snijd repen van deze nieuwe lap met deeg. Maak vervolgens een raster van de stroken met deeg.
- Smeer het deeg in met een klein beetje eigeel en strooi suiker over het deeg heen.
- Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor precies 40 minuten, controleer af en toe of alles nog goed gaat. Zet de oven uit en laat de taart 15 minuten in de oven staan. De taart kan op dit moment helemaal gaar worden en rustig afkoelen.
- Haal de taart uit de oven en laat de taart verder afkoelen. Snijd de taart rustig aan en laat jouw gasten genieten!