Provincies Nederland

Nederland is verdeeld in 12 verschillende provincies. Elke provincie heeft een eigen regering die wordt geleid door de gouverneur en zijn provinciale vergaderingen. Provinciale vergaderingen worden om de vier jaar gekozen. Wie Nederland bezoekt, zal snel zien dat elke provincie zijn eigen lokale gebruiken, bezienswaardigheden en geschiedenis kent.

Friesland

De provincie Friesland ligt op het vasteland, maar omvat ook de West-Friese eilanden. De hoofdstad Leeuwarden is een rustig, charmant stadje met bijna 100.000 inwoners. In deze regio houden de lokale bevolking vast aan een traditionele manier van leven en spreken hun eigen unieke taal die bekend staat als West-Fries. Belangrijke steden zijn Dokkum, Heerenveen, Franeker en Sneek.

Groningen

Deze provincie maakt ook deel uit van het Nederlandse vasteland, maar omvat ook de eilanden Simonszand, Zuiderstrand, Rottumeplaat en Rottumeroog. De provincie Groningen is genoemd naar de hoofdstad en is vooral een landbouwgebied. Veel historische monumenten en gebouwen zijn echter in bijna elk dorp en dorp van de provincie te vinden. De hoofdstad Groningen is het hoofdkwartier van de aardgasgigant Gausnie. Het Groninger Museum bevindt zich ook in het hart van de stad en biedt een eclectische verzameling moderne kunst, Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw en archeologische voorwerpen. De noordelijke regio van de provincie, bekend als Hoogeland, is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Veel natuurgebieden zijn hier te vinden en Groningen is een uitstekende locatie voor watersport.

Noord-Holland

Hoewel Amsterdam misschien wel de grootste en meest opvallende stad in Noord-Holland is, is de hoofdstad Haarlem. De provincie is een breed schiereiland met meer dan de helft van het land dat onder zeeniveau ligt. Noord-Holland huisvest meer dan 100.000 inwoners en omvat vier verschillende gemeenten. Net ten noorden van Amsterdam zijn oude steden en dorpen te vinden met historische architectuur en traditionele levensstijl. In grote steden, zoals Alkmaar, Hoorn en Haarlem, zijn veel bezienswaardigheden en attracties te vinden. Alkmaar is een must voor liefhebbers van lekker eten, want de stad staat bekend als de hoofdstad van de kaas.

Overijssel

De provincie Overijssel ligt in de centraal-oostelijke regio van Nederland. De naam vertaalt zich naar ‘aan de overkant van de IJssel’. De hoofdstad Zwolle heeft een zeer rijke geschiedenis die teruggaat tot de bronstijd. Opmerkelijke steden in de provincie zijn Kampen, Almelo en Enschede. De stad Kampenhas heeft meer dan vijfhonderd historische monumenten om te verkennen. De historische stad is nog steeds versterkt door zijn middeleeuwse poorten, die toeristen kunnen bezoeken en een reis terug in de tijd kunnen maken. Er zijn drie natuurgebieden in de regio: Los Hoos, De Weeribben en Oomen. Giethoorn is een klein dorp in de buurt van De Weeibben, waar reizigers het Nederlandse landelijke leven kunnen proeven. De stad wordt vereerd door de Nederlanders als het mooiste dorp van het land.

Drenthe

Drenthe is vooral een agrarisch gebied en is sinds de middeleeuwen dunbevolkt. De steden Assen (de hoofdstad van de provincie) en Emmen hebben wel wat industrie, maar de provincie wordt vooral gebruikt voor landbouwdoeleinden. Drenthe dateert uit de prehistorie en kunstvoorwerpen uit de regio behoren tot de oudste van Nederland. Ironisch genoeg was de provincie tot de Bronstijd een van de meest dichtbevolkte gebieden van het land. Er zijn 52 neolithische monumenten in de oorsprong van Drenthewhose blijven een mysterie en worden eenvoudigweg ‘hunebedden’ (hunebedden) genoemd. Deze structuren zijn ouder dan Stonehenge. De beroemde schilder Vincent van Gogh vond al vroeg in zijn carrière inspiratie in Drenthe toen hij Nederlandse boeren hard aan het werk fotografeerde tijdens zijn verblijf in de provincie.

Zuid-Holland

Deze specifieke provincie werd gevormd in 1840 toen Nederland officieel werd verdeeld. Een deel van de provincie ligt op het Nederlandse vasteland, maar omvat ook de eilanden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee, Ijsselmonde en Beijerland-HoekseWaard. De hoofdstad van de provincie is Den Haag, dat ook de zetel is van het Nederlandse parlement en de regering. Vanzelfsprekend maakt de provincie integraal deel uit van het Nederlandse politieke leven en sinds de middeleeuwen. De regio beschikt over een aantal badplaatsen, zandstranden en historische dorpen.

Zeeland

De provincie Zeeland is de meest westelijke provincie van Nederland en bestaat uit een groot aantal eilanden. De naam ‘Zeeland’ verwijst naar ‘zeegebied’ en een groot deel van de regio bevindt zich onder zeeniveau. De hoofdstad van de provincie is Middelburg. Toerisme is een belangrijk onderdeel van de lokale economie in Zeeland, vooral tijdens de warme zomermaanden wanneer reizigers massaal naar de stranden trekken.

Utrecht

De provincie Utrecht is genoemd naar de hoofdstad en is een van de dichtstbevolkte gebieden van het land. De provincie was de bron van groot conflict gedurende een groot deel van zijn geschiedenis. De hoofdstad en de omliggende gebieden herbergen echter een aantal historische monumenten, gebouwen, musea en kastelen.

Limburg

Limburg is de zuidelijkste provincie van Nederland, waarvan de hoofdstad Maastricht is. De provincie heeft een divers landschap met overvloedige bossen, glooiende heuvels en een aantal grote rivieren. Limburg heeft ook een eigen regionale taal, bekend als Limburgs. De hoofdstad werd gesticht door de Romeinen tijdens de middeleeuwen en werd een belangrijk handelscentrum. Bekende steden in de provincie zijn Sittard, Arcen, Thorn, Honsroek, Valkenburg en Heerlen. Veel kastelen kunnen worden verkend door toeristen.

Flevoland

Flevoland is een nieuwe Nederlandse provincie die werd gevormd in 1988. Er zijn drie polders in de provincie. Noord-Oostpolder is verbonden met het vasteland, terwijl Oost- en Zuid-Flevoland als eilanden op het IJsselmeer blijven. Lelystad is de hoofdstad van Flevoland. Dit vlakke gebied wordt voornamelijk gebruikt voor landbouwdoeleinden.

Gelderland

Gelderland ligt net ten zuiden van de provincie Overijssel. Deze provincie is de minst bevolkte maar grootste regio van het land. Het gebied beschikt over een aantal grote nationale parken en een paar industriegebieden. De hoofdstad van Arnhem is het meest beroemd om zijn gevecht met nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Kroller-Muller-museum is een toeristische hotspot met een grote collectie moderne kunst.

Noord-Brabant

Noord-Brabant is een bruisende provincie die een van de dichtstbevolkte provincies van het land is. Deze regio van Nederland herbergt vele industrieën en de hoofdstad ‘s-Hertogenbosch trekt jaarlijks duizenden toeristen. Een van de meest industriële steden, Eindhoven, heeft een modern kunstmuseum met kunstwerken van Pablo Picasso.

Vergelijkbare artikelen

Wat is een stad?

6 jaar geleden 0

Pompoensoep

5 jaar geleden 0

Bruidsfotografie

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.