Planten verzorgen

Een van de meest raadselachtige dingen die in uw tuin kunnen gebeuren, is wanneer een plant een ziekte krijgt. Hoe is het gebeurd? Zal het zich verspreiden? Gaan al mijn planten dood? Hoe kan ik er vanaf komen? Het belangrijkste om te begrijpen over ziektepreventie is de ziektedriehoek (tekening, rechts). Ziekte kan alleen gebeuren als drie dingen samenvallen: je hebt een plant die ziek kan worden (een gastheer), een ziekteverwekker (zoals een schimmel, bacterie of virus) die de plant kan aanvallen, en omgevingsomstandigheden (zoals vochtigheid of droogte) die de ziekte bevorderen.

Als een van deze dingen niet aanwezig is, zal de ziekte niet gebeuren, dus preventie houdt in dat ten minste één zijde van de driehoek wordt uitgeschakeld. In plaats van te wachten op een probleem in je tuin, beschouw je de beste verdediging tegen ziekte als een goede overtreding. Wat volgt zijn 10 manieren om ten minste één kant van de ziektedriehoek te elimineren en je planten gezond te houden.

1. Onderzoek planten zorgvuldig voordat je ze koopt

De eenvoudigste manier om ziektes in uw tuin te beperken, is om te voorkomen dat u deze in de eerste plaats introduceert. Een ziekte krijgen met een nieuwe plant is niet het soort bonus dat eenieder van ons wil. Een van de moeilijkste dingen om te leren is hoe een gezonde plant eruit moet zien, waardoor het moeilijk is om te weten of degene die je wilt ziek is.Het is een goed idee om een ​​paar boeken, tijdschriften en catalogi te verzamelen die laten zien hoe een gezond exemplaar eruit ziet. Neem geen plant mee naar huis met dode plekken, rotte stengels of insecten. Deze problemen kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar uw gezonde planten en zijn soms moeilijk te verwijderen wanneer ze eenmaal zijn gevestigd.
Controleer naast het controleren van de toppen van planten altijd de wortelkwaliteit. Je ziet klanten niet vaak dit in een tuincentrum doen, maar het moet een gewoon gezicht zijn. Plaats je hand op het grondoppervlak met de steel van de plant tussen je vingers. Draai de pot voorzichtig om en schud de plant los. Misschien moet je de rand van de pot tegen een stevig oppervlak tikken om de wortels los te maken van de pot. Wortels moeten stevig zijn, meestal wit en op enige afstand van de kluit. Donkere of slappe wortels zijn geen goed teken. Zelfs als de toppen gezond lijken, is het slechts een kwestie van tijd voordat een gerot wortelgestel een plant doodt.

2. Gebruik volledig gecomposteerd tuinafval

Niet alle materialen in een compostpaal ontbinden met dezelfde snelheid. Sommige materialen zijn mogelijk voldoende gedegradeerd om in de tuin te worden geplaatst, terwijl andere materialen dat niet zijn. Grondig composteren genereert hoge temperaturen gedurende langere tijd, waardoor ziekteverwekkers in het materiaal daadwerkelijk worden gedood. Geïnfecteerde plantenresten die dit proces niet hebben ondergaan, zullen potentiële ziektes opnieuw in uw tuin introduceren. Als u niet zeker bent van de toestand van uw composthoop, vermijd dan het gebruik van tuinafval als mulch onder gevoelige planten en vermijd mogelijk besmet puin in uw stapel.

3. Houd uw fouten in de gaten

Insectenschade aan planten is veel meer dan cosmetisch. Virussen en bacteriën kunnen vaak alleen via een soort van opening in een plant binnenkomen, en bugschade biedt dat. Sommige insecten fungeren feitelijk als een transportmiddel voor virussen en verspreiden ze van de ene plant naar de andere. Bladluizen zijn een van de meest voorkomende dragers en trips verspreiden impatiens necrotisch vlekvirus, wat de afgelopen tien jaar een serieus probleem is geworden voor commerciële producenten. Astergeel (foto, rechts) is een ziekte die wordt gedragen door sprinkhanen en heeft een enorm scala aan waardplanten. Insectaanvallen zijn een andere manier om een ​​plant onder stress te brengen, waardoor het minder waarschijnlijk is om ziekten af ​​te weren.

4. Opruimen in de herfst

Het is altijd het beste om de tuin in de herfst schoon te maken, zelfs als u in een gematigd klimaat leeft. Dit is niet alleen een effectief afschrikmiddel tegen ziekten, maar ook een goede manier om ziekten die zich al in uw tuin bevinden onder controle te houden.Ziekten kunnen overwinteren op dode bladeren en puin en de nieuwe bladeren aanvallen als ze in het voorjaar verschijnen. Irisbladvlek, dagleliebladstrook en zwarte vlek op rozen zijn voorbeelden van ziekten die dramatisch kunnen worden verminderd als de dode bladeren elke herfst worden opgeruimd. Als u stengels en bladeren verlaat om winterinteresse te creëren, moet u deze verwijderen voordat de nieuwe groei in het voorjaar begint.

5. Breng de juiste meststof aan

U moet voorzichtig zijn bij het bemesten van planten, omdat te veel kunstmest wortels kan verbranden, waardoor ze minder water opnemen. Dit maakt de planten op hun beurt gevoeliger voor stress door droogte, kou en hitte. Planten die hongeren naar voedingsstoffen zijn kleiner en kunnen slecht worden aangetast door bladvlekken, terwijl een sterkere plant ziektes kan bestrijden. Een overvloed aan specifieke voedingsstoffen is een andere manier om stress op een plant te leggen.Als u een grondtest bij uw lokale uitbreidingsbureau krijgt, krijgt u nauwkeurige informatie over de voedingsstofniveaus in uw bodem. Zonder dit is het waarschijnlijk dat het eten van uw planten giswerk van uw kant is en kan resulteren in te veel van de ene voedingsstof of niet genoeg van de andere.

6. Plantaardige ziekte-resistente rassen

Ziekteresistente planten zijn planten die ziek kunnen worden met een bepaald probleem, maar die de ziekte bestrijden in plaats van eraan te lijden. Sommige tomaten zijn bijvoorbeeld gecodeerd als “VFN-resistent”, wat betekent dat het tomatenras bestand is tegen de schimmels Verticillium en Fusarium en tegen nematoden.Als u naar deze codes op bloemen gaat zoeken, zult u waarschijnlijk teleurgesteld zijn omdat ziekteresistentie zelden op plantentags wordt geïdentificeerd. Dit betekent niet dat talloze bloemvariëteiten niet resistent zijn tegen ziekten. Veel rozenbedrijven bieden planten die resistent zijn tegen ziekten zoals echte meeldauw en zwarte vlek.Kwekerijmedewerkers en collega-tuinders kunnen u helpen bij het identificeren van de beste of meest resistente variëteiten van veel planten. Naslagwerken en catalogi kunnen ook planten en variëteiten bevatten die resistent zijn tegen bepaalde ziekten.

7. Snoei beschadigde ledematen op het juiste moment

Het trimmen van bomen en struiken in de late winter is beter dan wachten tot de lente. Gewonde ledematen kunnen in de winter geïnfecteerd raken, waardoor ziektes kunnen ontstaan ​​als de plant slapend is. Snoeien in de late winter voorkomt dat de ziekte zich uitbreidt naar nieuwe groei. Hoewel late winterstormen nieuwe schade kunnen aanrichten, is het toch beter om een ​​gebroken ledemaat in te korten dan deze te negeren tot de lente onderweg is. Gebruik altijd scherpe gereedschappen om zuivere sneden te maken die snel genezen en zorg ervoor dat u snijdt naar gezond, levend weefsel.

8. Kies en site planten op de juiste manier

Succesvol tuinieren is gebaseerd op het gebruik van planten die geschikt zijn voor uw zone en site. Als je een schaduwminnende plant, zoals een azalea, in de volle zon zet, zal deze slecht groeien en gemakkelijk worden aangevallen door ziekten en insecten. Ik heb eens een krekel mirte geplant waar een deel van de bladeren in de schaduw lag. Dit was het enige deel van de plant met echte meeldauw.Planten hebben afweermechanismen die lijken op het immuunsysteem van een mens, die in actie komen wanneer planten worden aangevallen door een insect of ziekte. Als planten onder stress staan, kunnen ze niet met volledige kracht reageren om ziekten te bestrijden of te herstellen. Gestresseerde planten zullen dus eerder aan deze aandoeningen bezwijken.

9. Water goed

Je tuin water geven is een goede zaak, maar omdat veel ziekten evenveel water nodig hebben als planten, maakt het verschil uit wat je doet. Veel ziekteverwekkers in de bodem en de lucht hebben water nodig om te bewegen, te groeien en zich voort te planten. Om te voorkomen dat deze ziekten een omgeving krijgen waar ze dol op zijn, kies je bestrooiingsmethoden die het vocht op het gebladerte van een plant beperken. Soaker-slangen en druppelirrigatie volbrengen dit. Als u met de hand water geeft, houdt u de bladeren uit de weg terwijl u de wortels water geeft.
De meest voorkomende bladproblemen worden verergerd als bladeren nat zijn, dus overheadsprinkling is de minst gewenste optie. Als u voor deze methode kiest, echter, water op een moment dat de bladeren snel drogen, maar de wortels nog steeds tijd hebben om het vocht te absorberen voordat het verdampt.Onthoud ook dat meer niet noodzakelijkerwijs beter is als je je planten een drankje geeft. Doordrenkte grond of potten bevorderen sommige wortelrotschimmels en kunnen ook wortels verstikken, waardoor ze gemakkelijk doelwit worden voor de rottende schimmels.

10. Verdraag geen planten

Pas op bij het uitzetten van transplantaten en houd gevestigde planten in de gaten tijdens het verspreiden. Overvolle planten creëren hun eigen luchtvochtigheid, waardoor ziekten zoals echte meeldauw (foto, rechts), roest en valse meeldauw kunnen gedijen. Door de luchtstroom rond uw planten te verbeteren, wordt deze hoge relatieve luchtvochtigheid verlaagd en kan gebladerte sneller drogen.
Planten die te dicht bij elkaar staan, hebben de neiging om slecht te groeien als gevolg van concurrentie voor licht, water en voedingsstoffen. Deze zwakke planten zijn vatbaarder voor aanvallen. Ziekten verspreiden zich soms ook wanneer een geïnfecteerd blad in contact komt met een gezond blad, wat waarschijnlijker is wanneer planten naast elkaar staan.Om de kans op ziekte te verminderen, trim overvol, beschadigd of oude stengels op planten die gevoelig zijn voor echte meeldauw, zoals Phlox paniculata. Het verdelen of herschikken van uw planten wanneer ze het nodig hebben, zal ook helpen.

Vergelijkbare artikelen

Varens

5 jaar geleden 0

Portugese tegels

6 jaar geleden 0

Bijzondere planten

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.