Mosselen recepten
Coen 8 maanden geleden Eten en drinkenWe kennen allemaal wel de klassieke mosselen recept. Het wordt wel is tijd om variatie aan het recept toe te voegen. We hebben een heerlijk mosselen recept voor u in elkaar gezet met tomatensaus. Het recept is inhoudelijk genoeg voor 4 personen. Als u voor 2 kookt kunt u de helft van de ingrediënten gaan gebruiken. Voor het geval dat u voor meerdere mensen gaat koken, kunt u zelf uitrekenen hoeveel u nodig heeft voor de ingrediënten die u nodig heeft. Het is een zalig recept om te eten en samen met wijn te drinken als avondeten.
Zeeuwse mosselen
De meeste mosselen worden onder de naam Zeeuws verkocht in de winkel. Helaas zijn niet alle Zeeuwse mosselen gegarandeerd ook echt Zeeuwse mosselen. De echte Zeeuwse mosselen komen uit de Noordzee. De mosselen hebben door het vloedwater een vers vol gezonde algen in hun bezit. De mosselen zijn op de algen waardoor ze goed groot groeien en heerlijk dik van worden. Als je de mosselen op zijn verst kan eten zijn ze op hun best als smaak. Vandaar dat ze meestal heel vroeg in de ochtend worden gevangen. Zo kunnen ze rond de middag naar de winkel gebracht worden om verkocht te worden. Mensen kunnen hierdoor een zalige avond maaltijd krijgen.
Ingrediënten
- twee eetlepels olijfolie
- een gesnipperde ui
- een fijngesneden rode peper zonder zaadjes
- een gesnipperde knoflookteen
- een takje tijm
- een takje fijngesneden oregano
- een laurierblad
- een theelepel
- cayennepeper
- 200 gram tomaten uit blik die gepeld is
- 200 mililiter droge witte wijn
- 2 kilogram mosselen die vers zijn in hun schelp (schoongemaakt)
- een eetlepel fijngehakt peterselie
- peper en zout
Bereidingswijze mosselen met tomatensaus
Voeg de olijfolie alvast in de pan samen met de gesnipperde ui, de knoflook teen die gesnipperd is en de fijngesneden rode peper. Zorg er voor dat alles goed samen gemengt is met elkaar op normaal vuur. Hou er wel rekening mee dat je de ingrediënten steeds om de 3 minuten door geroerd moet hebben en dat ze niet te bruin worden.
Voeg nadat alles goed met elkaar gekookt is doe je de oregano, tijm, laurier, de gepelde stukjes tomaten en cayennepeper er aan toe. Laat het nu ongeveer 4 min sudderen op laag vuur. Je kan volgens smaak zelf wat zout er aan toevoegen als je dat wilt. Blijf wel af en toe doorroeren zodat het niet aan de bodem gaat plakken en dat alle ingrediënten heerlijk samenkomen.
Voeg de witte wijn er aan toe en later de mosselen als het gekookt. Als de saus wat te dik is geworden kan je altijd water er aan toevoegen. Plaats de deksel weer op de pan en houd wel in de gaten dat je de mosselen goed moet doorscheppen. Na 3 minuten kan je de peterselie er aan toevoegen. Na ongeveer 5 minuten zijn de mosselen klaar om geserveerd te worden. Als er nog mosselen dicht zijn van hun schelp kan je die weg gooien.
Mosselen met friet
Mosselen met friet is typische Belgisch gerecht. Ze noemen het ook wel Le complet bruxellois. Het is zeker niet ingewikkeld allen de bereiding van het recept plus het ritueel dat de bevolking in het Oostende plegen om het recept te consumeren is het zeker waard. We zullen u op een eenvoudige manier uitleggen hoe u het gerecht makkelijk thuis zelf kan voorbereiden. Het zijn heel erg passende instructies die u kan volgen. We kunnen u ook zeker aanraden dat u bij het gerecht een glas Oflager bier bij kan drinken. De Oostende vissers raden wel aan dat je na een bepaalde hoeveelheid mosselen beter een glas melk kan drinken als je het hebt gegeten.
Ingrediënten
- 5 kilogram mosselen
- 1 kilogram aardappelen
- 1 ui
- 1 deciliter witte wijn
- 1 eetlepel zout peper
- 1 bosje peterselie
- 100 g roomboter
- 100 g bloem
- 1 sjalot
- 4 augurkjes (klein)
Bereidingswijze
Hou er rekening mee dat we 1.5 kilogram mosselen en 250 gram aardappelen per persoon reken voor dit recept. Inhoudelijk is dit gerecht voldoende voor 4 personen en duurt het maar 30 minuten om het gerecht klaar te maken. Het wordt meestal als hoofdgerecht gegeten.
Zorg dat alle mosselen in de pan samen met de halve ui die fijngesnipperd is op hoog vuur staat. Voeg er ook een glas azijn of witte wijn en een lepeltje zout/peper er aan toe. Pak een andere pan erbij en zorg dat dit samen met de andere helft van de ui samen bakt en voeg een beetje gehakte selderij er aan toe. Als de mosselen open gegaan zijn kan je deze in een apart bord leggen zodat je ze straks op tafel kan gaan serveren. Strooi als de ui-selderij goed gebakken is over de mosselen heen en zorg ervoor dat de mosselen warm blijven terwijl je saus wilt gaan voorbereiden. Als je de mosselen laat zeven hou je het kookvocht over.
In een andere pan kan je 100 gram boter op laag vuur laten smelten. Voeg de bloem er doorheen terwijl je alles goed samen doorheen roert. Pak de mosselvocht erbij en meng dit samen met het mengsel, zodat je een heerlijke romige saus aan overhoud. Vervolgens kan je een groot hoeveelheid fijngehakt peterselie er aan toevoegen samen met de sjalot dat fijngesneden is plus 4 augurkjes (kleine). Laat nu de saus een aantal minuten koken. Als je het hak werk al van te voren had gedaan, kan je het bereiding voor ongeveer nog 5 minuten duren. De friet kan je op je huidige manier dat je gewend bent voorbereiden. Zorg dat de friet wel echt gefrituurd is en niet de friet uit de oven maakt. Je kan het friet naast de mosselen gaan serveren.