Courgette recept

Courgette

Courgette is een groente uit de familie van de komkommer. In Nederland worden de meeste courgettes in het groen verkocht, maar ze bestaan er ook in het geel. De courgette wordt meestal gekookt of gebakken en in blokjes of schijfjes gesneden. De courgette wordt soms ook rauw in salades verwerkt. Courgettes groeien in de zomer het best, in Nederland moet er in de zomermaanden een aantal keer per week geoogst worden. De courgette heeft een zachte en neutrale smaak, de groente past binnen veel verschillende gerechten. De courgette wordt in Nederland van zaadje tot plant opgekweekt.

Voedingswaarde per 100 gram courgette

  • 27 kcal
  • 92 gram water
  • 5 gram koolhydraten
  • 5 gram suikers
  • 2 gram eiwitten

Courgette kopen

De courgette is tegenwoordig bij elke groenteboer en supermarkt verkrijgbaar. Controleer of de courgette geen beschadigingen heeft, of het kroontje nog aan de courgette vastzit en voel of de courgette nog hard is. Courgettes zijn het hele jaar verkrijgbaar uit binnen- en buitenland, courgettes uit Nederland zijn verkrijgbaar van maart tot en met oktober.

Courgette bewaren

Bewaar de courgette bij voorkeur niet in de koelkast, maar op een koele plaats. De courgette blijft het langst goed bij een temperatuur die ligt tussen de 10 en 15 graden Celsius. In de koelkast kan de courgette niet meer narijpen, bij een iets hogere temperatuur is dat wel mogelijk, dat zal de smaak ten goede komen. Heb je de courgette gebruikt in een gerecht en wil je dit in de diepvries bewaren? In de diepvries blijft de courgette tot ongeveer een jaar houdbaar (in een gesloten zakje).

Courgette in de keuken

Courgetterecept.nl heeft verschillende recepten voor je op een rij gezet, om courgette in de keuken te gebruiken. Courgette kun je gebruiken in veel verschillende gerechten. De meest populaire toepassingen van de courgette zet ik hieronder voor je op een rij:

  • Ingelegde courgette met azijn
  • Courgette in de lasagne
  • Gegrilde courgette met olijfolie en peper en zout
  • Gevulde courgette
  • Courgette op de pizza
  • Courgette verwerkt in een wokgerecht
  • Courgette in een ovenschotel
  • Courgettesoep

Courgette met kruidige yoghurtsaus en rijst

De courgette is heerlijk uit eigen tuin, maar kun je gelukkig ook gewoon bij de supermarkt of groenteboer kopen. Dit gerecht is geschikt voor vier personen en kun je binnen het uur bereiden. Yoghurt geeft een Arabisch tintje aan dit gerecht en maakt het net iets specialer dan je normaal gewend bent. De kruiden en knoflook geven veel smaak aan dit gerecht en zijn absoluut onmisbaar. Rijst vormt de basis van dit gerecht, waardoor je zeker weet dat iedereen een gevuld gevoel heeft.

Ingrediënten

  • 4 stuks courgettes
  • 50 gram verse dille
  • olijfolie
  • 200 gram witte rijst
  • 1 stuk ui
  • 500 ml yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper en zout

Instructies

  • Stop olijfolie in een pan en bak hierin een versnipperde ui tot de stukjes glazig worden. Voeg een eetlepel suiker toe, fijngehakte dille, de courgette in kleine blokjes en de ongekookte rijst.
  • Bak het geheel voor een minuut of 5, vervolgens voeg je peper en zou toe naar smaak en een half glas water om het gerecht verder te laten garen.
  • Laat het gerecht rustig doorgaren voor een minuut of 20, tot de rijst gaar is.
  • Meng de yoghurt, knoflook en een snufje zout door elkaar en gebruik deze als saus bij de courgette en rijst. Eetsmakelijk, het gerecht is klaar om opgediend te worden!
  • Voorbereiding : 10 minuten
  • Bereidingstijd : 50 minuten
  • Personen : 4

Courgettesoep

Soep brengt de aardse smaak van de courgette optimaal tot haar recht. Courgettesoep is courgette in gepureerde vorm, in combinatie met verschillende smaakmakers. Bouillon en pesto geven de soep een kruidige smaak, melk maak het geheel romiger. Courgettesoep is vrij eenvoudig te bereiden, in de garing van de courgette en de verdere bereiding kan er bijna niets fout gaan. De soep is geschikt voor beginnende koks, in 15 minuten heb je met deze courgettesoep een top gerecht op tafel en kun je er met vier personen van genieten. Vind je de soep flauw? Wees dan vrij in het toevoegen van extra pesto of een extra ui, ook peper en zout brengt de soep verder op smaak. Courgettesoep lijkt een kleine beetje op aardappelsoep en zoals je waarschijnlijk weet is het belangrijk om deze soep goed op smaak te brengen.

Ingrediënten

  • 350 gram courgette
  • 1 stuk ui
  • een halve liter Kippen- of groentebouillon
  • 3 eetlepels groene pesto
  • 250 ml melk
  • een scheutje olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Snijd de courgette in blokjes en versnipper de ui.
  • Fruit de ui rustig in een pan en voeg de courgette toe om deze mee te laten bakken in de olijfolie.
  • Voeg de kippen- of groentebouillon toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten garen.
  • Voeg ook de groene pesto toe, drie eetlepels of meer wanneer je het lekker vindt. Eventueel kun je verderop in het proces nog meer pesto aan de soep toevoegen.
  • Pureer het geheel wanneer het nog warm is met een staafmixer.
  • Maak de courgette, bouillon en ui tot een gladde massa met een staafmixer en voeg de melk toe.
  • Laat de courgettesoep niet meer koken, maar laat hem opwarmen om de soep vervolgens te serveren.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Voorbereiding : 5 minuten
  • Bereidingstijd : 15 minuten
  • Beoordeling 3.33 sterren uit 6 beoordelingen
  • Personen : 4

Gegrilde courgette met kaas

Gegrilde courgette met Parmezaanse kaas, is het ideale gerecht voor in de zomer. Je kunt het eenvoudig op de barbeque bereiden en iedereen vindt het lekker. Heb je geen barbeque tot je beschikking? Dan kun je de gegrilde courgette met kaas ook op een normale grill bereiden, net wat jou uitkomt. Gegrilde courgette met kaas is bedoeld als bijgerecht. Het gaat het best samen met een stukje vlees, kip of vis. Doe niet te zuinig met de Parmezaanse kaas, dit geeft dit bijgerecht namelijk het hartige karakter. Het onderstaande recept is geschikt voor vier personen en kun je binnen 15 minuten bereiden.

Ingrediënten

  • 3 stuks courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels boter
  • Verse peterselie
  • 100 gram Geraspte Parmezaanse

Instructies

  • Verwarm een grill of de oven voor, zodat je straks direct kun starten met grillen. Grill je met de barbecue? Zorg in dat geval dat de vlammen zijn verdwenen en de kolen witheet zijn.
  • Snijd een courgette door het midden door de midden, vervolgens snijd je tweemaal drie plakken van de courgette. Per courgette heb je daarmee zes dikke plakken.
  • De boter, verse peterselie en geperste knoflook vermeng je. Smeer de dikke plakken met dit mengsel in van boter in.
  • De geraspte Parmezaanse kaas voeg je toe aan één kant van de plakken.
  • Na een minuut of 5 komen er grillstrepen op de plakken, laat de courgette nu nog een minuut of 2 garen en wacht tot de kaas goed gesmolten is. Eetsmakelijk, de gegrilde courgette met kaas is klaar om gegeten te worden!
  • Voorbereiding : 5 minuten
  • Bereidingstijd : 15 minuten
  • Personen : 4

Gevulde courgette

Gevulde courgette, is een klassieke wijze om de courgette bereiden. De langwerpige vorm en knapperigheid van de courgette maken de courgette tot een uitstekende groente om te vullen. We gaan de courgette bij deze variant vullen met rijst, gehakt, tomaten, ui, kaas en verschillende kruiden voor de smaak. De combinatie van ingrediënten maakt de gevulde courgette tot een vullende, maar gezonde maaltijd. De gevulde courgette is arm aan koolhydraten en bevat genoeg groente om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente te komen. Een lekker en gezond gerecht! Gevulde courgette.

Ingrediënten

  • 150 gram rijst
  • 250 gram mager rundergehakt
  • 4 stuks courgettes
  • 4 kleintjes italiaanse tomaten
  • 4 kleintjes uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram geraspte kaas
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder
  • Kaneel
  • Peterselie
  • Peper en zout

Instructies

  • Kook de 150 gram rijst gaar.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes, verwijder het vruchtvlees.
  • Maak de uien en knoflook schoon en versnipper ze.
  • Stop een scheutje olijfolie in een pan en bak het rundergehakt bruin.
  • Voeg de uien, knoflook, tomaten en alle kruiden toe.
  • Laat het geheel voor ongeveer 5 minuten rustig garen. Tot zover de voorbereiding!
  • Verwarm de oven tot 200 graden.
  • Halveer de courgettes in de lengte en verwijder het vruchtvlees uit de courgette met een lepel. Besprenkel de halve courgettes met een klein beetje zout.
  • Het mengsel met de groente en het gehakt, mag in de halve courgettes worden gestopt.
  • Strooi de geraspte kaas over de courgettes met de geraspte kaas en stop de halve courgettes 25 minuten in de voorverwarmde oven (schakel de oven terug tot 180 graden).
  • Serveer twee halve courgettes per persoon, serveer de rijst er apart bij.
  • Voorbereiding : 5 minuten
  • Bereidingstijd : 40 minuten
  • Beoordeling 5 sterren uit 1 beoordelingen
  • Personen : 4

Ovenschotel met courgette

Courgette is de ideale groente om in een ovenschotel te verwerken. De ovenschotel met courgette is een Franse schotel, breng hem op smaak met Provençaalse kruiden om de ovenschotel dat Franse gevoel mee te geven. De toevoeging van aardappel en kaas, maakt deze ovenschotel vrij zwaar. Je kunt iets minder aardappel en kaas gebruiken, wanneer je het gerecht graag lichter hebt. Elke oven verwarmd op een andere manier, houd de ovenschotel goed in de gaten om de juiste garing te bereiken. Deze ovenschotel is vrij gemakkelijk te bereiden, alle ingrediënten kun je in de supermarkt kopen. Schroom niet om extra ingrediënten toe te voegen, zo kun je op een creatieve manier jouw eigen handtekening onder deze ovenschotel zetten.

Ingrediënten

  • Courgette
  • Ui
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Tomatenblokjes uit blik
  • Geraspte kaas
  • Aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • Runderreepjes
  • Provençaalse kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  • Halveer de courgette in de lengte en snijd plakjes van de helften. Snijd de ui in ringetjes en bak de ui voor ongeveer een minuut in verhitte olijfolie.
  • Voeg de runderreepjes toe en bak deze in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Voeg nu ook de courgette toe en laat de stukjes courgette voor ongeveer 3 minuten meebakken, breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Het mengsel mag je vervolgens in een ovenschotel scheppen, leg de voorgekookte aardappelschijfjes hier bovenop en bestrooi de ovenschotel met kaas. De ovenschotel met courgette heeft ongeveer 30 minuten nodig, controleer af en toe de oven om te zien of de ovenschotel al goed is.
  • Voeg naar smaak Provençaalse kruiden toe om de ovenschotel met courgette een Franse touch te geven.
  • Voorbereiding : 5 minuten
  • Bereidingstijd : 60 minuten
  • Beoordeling 3.8 sterren uit 5 beoordelingen
  • Personen : 4

Vergelijkbare artikelen

Glazuur maken

7 jaar geleden 0