Alles over Argentinië

HET VERHAAL ACHTER DE ARGENTIJNSE VLAG

Argentinië is een republiek waar Spaans wordt gesproken. Het ligt in het zuidelijke deel van het continent Zuid-Amerika. Argentinië ligt tussen Andes en de Atlantische Oceaan. Argentinië grenst ook aan de landen Chili, Uruguay, Bolivia, Brazilië en Paraguay. Het bevolkingsaantal van Argentinië is ongeveer 44 miljoen en de oppervlakte van Argentinië is ongeveer 2.780.000 km². De naam Argentinië is afgeleid van ‘argentum’, dit is een Latijns woord dat zilver betekent. Argentum is een edelmetaal dat erg belangrijk was tijdens de opkomst van het kolonialisme in Europa. Sinds 1816 was Argentinië een onafhankelijk land, daarvoor was Argentinië een kolonie. De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires, het bevolkingsaantal van deze stad is ongeveer 3 miljoen.

GESCHIEDENIS

Argentinië werd ontdekt door Europeanen, ze zochten een doorgang tussen de Stille en de Atlantische Oceaan. In het jaar 1536 bouwde Mendoza een nederzetting wat later zou groeien tot de hoofdstad Buenos Aires. De Spanjaarden bouwden nederzettingen bij de steden Salta, Mendoza, Córdoba en San Miguel de Tucumán. In deze steden was er een grote hoeveelheid vruchtbare grond, waardoor het landbouwgronden werden. In het jaar 1810 begon er een oorlog, namelijk de Onafhankelijkheidsoorlog. In het jaar 1816 werd het land uiteindelijk onafhankelijk en in het jaar 1818 liep de oorlog af. Argentinië werd in het jaar 1865 betrokken bij een andere oorlog en vocht samen met Uruguay en Brazilië tegen Paraguay. Na 5 jaar, dus in 1870 won Argentinië samen met Uruguay en Brazilië de oorlog tegen Paraguay. Na de afloop van de oorlog bouwde Argentinië zich snel op en was Argentinië na 10 tot 50 jaar zelfs een enorm rijk land. Later ging het erg slecht met Argentinië. Het ging niet goed met de politiek waardoor dit ook zorgde voor economische problemen. In het jaar 1982 begon de Falklandoorlog, deze oorlog werd gevoerd over de Falklandeilanden en werd uiteindelijk gewonnen door het Verenigd Koninkrijk. In het jaar 2001 ging het erg slecht met de economie, maar het gaat sindsdien alweer wat beter.

GEOGRAFIE

Argentinië is de 2e grootste land in het continent Zuid-Amerika. De oppervlakte van Argentinië is ongeveer 2.780.000 km². Argentinië wordt verdeeld in drie delen: Het Andesgebergte, Pampa en Patagonië. Het Andesgebergte ligt in het westelijke van het gebied Patagonië, in het noordelijke deel van Argentinië ligt Pampa en in het zuidelijke deel ligt Patagonië.
De grote steden van Argentinië zijn:
– Córdoba
– Buenos Aires
– Rosario
– La Matanza
– Almirante Brown
– Salta
– La Plata
– Quilmes
En zo heb je ook nog een aantal andere grote steden in Argentinië.

GESCHIEDENIS ARGENTINIË

Vice-royalty van La Plata: 1776-1810 Voor de eerste twee eeuwen van het Spaanse rijk is de uitgestrekte regio die van de Andes naar de rivier de Plate in Buenos Aires stroomt, het minst beschouwde deel van Latijns-Amerika. Het mist het goud of zilver dat avonturiers over de Atlantische Oceaan naar Mexico en Peru trekt. Er is geen directe link met Spanje, alle officiële contacten zijn via de viceregal hoofdstad in Lima. De meeste van de vroege nederzettingen zijn gevestigd door kolonisten die vanuit Peru of Chili de regio in trekken. In 1726 heeft Buenos Aires een bevolking van slechts 2200. Maar de status van het gebied verbetert geleidelijk in de 18e eeuw, vooral na een administratieve reorganisatie in 1776. Tot die tijd maakte de regio deel uit van de onderkoninkrijk van Peru, die op zeer lange afstand van Lima werd toegediend. In 1776 krijgt het hele gebied, van de oostelijke Boliviaanse hooglanden via Paraguay, Uruguay en Argentinië tot de zuidelijke punt van het continent, een afzonderlijke status als vicero-loyaliteit van La Plata met zijn hoofdstad in Buenos Aires.

BUENOS AIRES

De inwoners van Buenos Aires ontdekken een opwindend nieuw gevoel van trots in 1806, nadat een Britse vloot arriveert en de stad vangt. De Spaanse onderkoning vlucht smadelijk, waarna de Creoolse militie onder leiding van Santiago de Liniers de indringers op eigen kracht verdrijft. Drie jaar lang regelt Liniers in plaats van de afwezige onderkoning. Buenos Aires is nu in de stemming om toekomstige kansen te grijpen.

ARGENTINIË EN SAN MARTÍN: 1810-1816

Argentinië zet zijn eerste stap naar onafhankelijkheid gemakkelijker dan de meeste andere regio’s van het Spaanse rijk, deels vanwege de gebeurtenissen van 1806-9 in Buenos Aires. Wanneer de ontwikkelingen in Spanje in 1808 een keuze voor loyaliteit afdwingen, beslist een cabildo abierto (open stadsvergadering) in Buenos Aires op 25 mei 1810 snel om een autonome lokale regering op te richten namens de afgezette Ferdinand VII. Deze eerste stap wordt echter al snel gevolgd door een gewelddadig conflict met vijandige royalistische krachten elders in de provincie. Nieuws over dit conflict brengt een Argentijns-geboren officier uit het Spaanse leger, José de San Martín, terug naar Buenos Aires. Wanneer San Martín in 1812 Argentinië bereikt, staat het patriotleger onder het commando van Manuel Belgrano, een advocaat uit Buenos Aires die zijn eerste militaire ervaring heeft gehad als lid van de Creoolse militie in 1806. Maar hij wordt verder naar het noorden verslagen, in Bolivia, later in 1813. In 1814 wordt hij vervangen als commandant door San Martín. Deze gevechten zijn allemaal dicht bij de belangrijkste bron van royalistische kracht geweest, de rijke en behoudende onderaardse loyaliteit van Peru. San Martin concludeert dat de onafhankelijkheid van Latijns-Amerika nooit veilig zal zijn totdat Peru wordt veroverd. De onafhankelijkheid van Argentinië wordt formeel afgekondigd op 9 juli 1816 en doet afstand van enige schijn dat de junta namens Ferdinand VII regeerde. (De beslissing wordt vereenvoudigd door de reactionaire en incompetente heerschappij van de Spaanse koning nadat hij zijn troon in 1814 heeft hersteld.) Ondertussen verzamelt en traint San Martín een leger voor zijn langetermijnactieplan tegen Peru. Hij heeft besloten tot een tweepuntige aanval, te beginnen met een invasie van Chili. Hij heeft al een belangrijke Chileense bondgenoot in Bernardo O’Higgins, een soldaat die nauw betrokken was bij het begin van de onafhankelijkheidsbeweging in Chili, maar vanaf 1814 een vluchteling in Argentinië.

STEDEN ARGENTINIË

Argentinië ook wel de Argetijnse Republiek genoemd. Het Spaanstalige landje bevind zich in het Zuiden van het continent Zuid-Amerika. Veel mensen weten niet dat Argentinië het zeven na grootste land is ter wereld en ook daarme het grootste land dat Spaanstalig is. Argentinië is jaren lang een Spaanse kolonie geweest. Wel drie eeuwen zaten de Spanjaarden in Argentinië en zie je de invloed zeker nog steeds wel terug. Zo spreken ze in Argentinië de Spaanse taal in plaats van iets anders. In het begin van het jaar 1500 waren de Europeanen de eerste die deze regio hebben ontdekt met uitsluiting tot het huidige bevolking natuurlijk. De Spanjaarden waren degene die zich echt gevestigd hadden in Argentinië. In 1816 werd Argentinië toch wel onafhankelijk, maar hebben de spaanse invloeden zich al erg genesteld in de bevolking.

BUENOS AIRES

Veel mensen verwachten niet dat Argentinië een heel erg welvarend land was, maar toch waren ze in het jaar 1880 tot en met het jaar 1920 wel een van de tien meest welvarende landen in de wereld. Maar op de dag van vandaag is Argentinië niet een van de meest welvarende landen. Buenos Aires is dan wel het cultureel en economisch middelpunt wat ook de grootste stad is van Argentinië. Buenos Aires heeft zo ongeveer 3 miljoen inwoners. In deze oude Stad Buenos Aires is er bordeveel te doen zo kun je veel danslessen volgen omdat het stadje ook wel bekend staat als een echte dans stad. Omdat het zo’n oude stad is kun je ook veel Kathedralen bezoeken en andere oude gebouwen wat heel interessant is.

SALTA

Salta het mooie stadje wat ook wel de bijnaam De Schone heeft gekregen en terecht! Salta trekt ieder jaar weer duizenden toeristen. Dit komt natuurlijk door de majesteuse gebouwen die gebouwd zijn in de 18e eeuw. Ook zijn er veel musea te bezoeken in deze oude stad en Kathedralen voor wie geïnteresseerd is.

MENDOZA

Mendoza ook weer zo’n oude stad waar je fantastische dingen kunt doen. Zo heb je een wijnboererij die je kunt bezoeken. Zowat 80% van de Argentijnse wijn wordt gemaakt in dit stadje en een heerlijk uitstapje voor wijnliefhebbers. Mount Aconcagua is ook een geweldige plek om te bezoeken. Deze makkelijk te beklimmen berg is daarom ook een toeristisch hoogtepunt in dit stadje en als je toch niet zo van klimmen houdt is er ook het Aconcaguapark wat overigens een prachtig uitzicht heeft.

MAR DEL PLATA

Mar del Plata is een echte havenstad en is gevestigd in het Oosten van Argentinië. Mar del Plata is overigens ook een aangename toeritische plek die veel mensen aan trekt. Dit komt onder andere door de mooie stranden en kusten die deze stad te bieden heeft. Kunstliefhebbers kunnen zich ook zeer vermaken in dit stadje omdat de stad zowat bordevol zit met kunst museums. Ook is er voor de kids natuurlijk wat te doen zoals waterparken en bossen die ze kunnen bezoeken. Al en al een fantastische stad met diverse activiteiten voor jong en oud.

Vergelijkbare artikelen

DE IRAANSE VLAG

1 jaar geleden