Kurkuma

Kurkuma wordt ook wel een geelwortel, koenjit genoemd.
Kurkuma is een wortelstok dat afstamt van de gember familie. Kurkuma wordt niet alleen gebruikt voor de smaak in het eten maar ook gebruikt om de duurdere saffraan te vervangen. Dit wordt ook wel de Indiase saffraan genoemd. De kurkuma geeft het gerechten een geel kleur. Je kunt de wortel in schijfjes mixen met Curry’s of fijnmalen. Vaak wordt kurkuma gebruikt voor de gele kleur in nasi. De kurkuma wordt eerst geraspt en daarna uitgeknepen en gemixt bij het koken van de rijst. Er is ook een poedervariant die toch makkelijk is. Kurkuma past goed in groente en visgerechten. Het kan ook in verschillende pastagerechten en soepen gebruikt worden. Kurkuma heeft een bitter mild bitter smaak en heeft een sterk aroma. Kurkuma wordt ook door sommige gebruikt als verf (geel verf) voor textiel. Het merendeel van de oogst van kurkuma komt uit India. De geelwortel wordt ook vaak in Indonesië gebruikt voor smaak in hun visgerechten, Thailand eten ze de wortel zo op, in plaats van dat ze het gebruiken voor hun gerechten.

Gebruik

In Azië gebruiken mensen kurkuma in bijna alle gerechten. In Noord-Afrika is kurkuma een vast ingrediënt, het wordt gebruikt voor tajinegerechten. In de keukens van Noord-Afrika tot aan India wordt kurkuma niet alleen gebruikt maar ook saffraan. Saffraan geeft toch wat meer een oranjekleur. Kurkuma kun je gebruiken voor je zelfgemaakte currypasta of marinade, je smelt eerst geklaarde boter (Ghee genoemd in India) en daarna voeg je kardemomzaad, kruidnagels en mosterdzaadjes erbij toe. Voeg daarna een kleine eetlepel kurkuma en zout toe, roer er kort mee. Na deze stap voeg je gewassen basmati-rijst erbij toe, hierdoor krijgt de rijst een mooi geel kleur en een lekker smaak.

Gezondheid

In veel oosterse landen wordt kurkuma gebruikt voor medisch gebruikt. In landen als China, Indonesië en India wordt kurkuma gebruikt voor darmklachten, huidaandoeningen, kiespijn en ontsteking. Kurkuma wordt ook gebruikt voor wonden en schrammen, kurkuma zorgt ervoor dat je snel geneest. Kurkuma wordt ook voor gebruikt voor ziektes als Alzheimer en Parkinson en Trombose.

Medisch onderzoeken

Uit veel onderzoeken is het gebleken dat kurkuma je beschermt tegen verschillende ziektes. Kurkuma zorgt ervoor dat je minder vaak ziek bent, kurkuma zorgt ervoor minder ontsteking in de darmen. Kurkuma heeft een positieve werkingen voor je gezondheid en vooral tegen kanker symptomen. Volgens onderzoek van het Anderson Cancer Center zorgt kurkuma ervoor dat dat kanker moeilijk zich gaat verspreiden waardoor je tumor groter wordt. Kurkuma stimuleert vooral je apoptose die ervoor zorgt van je celdood, dit kan helpen tegen tumorcellen en die laten afsterven. Uit het onderzoek van Tuft University in Bosten is het gebleken dat de groei van vet cellen zich verminderen door kurkuma. Helaas is er weinig onderzoek gedaan over kurkuma, helaas is kurkuma niet een wondermiddel maar kurkuma heeft zeker wel werking tegen kanker en remt het af. Uit veel onderzoeken is er wel gebleken dat kurkuma voor je lichaam zeker goed is en ook voor je maag. Kurkuma verkleint de kans van de effecten van kanker.

Vergelijkbare artikelen

Gojibessen

6 jaar geleden 0

Avocado salade

7 jaar geleden 0

Pompoentaart

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.