Hortensia snoeien

De bloem hortensia is een geweldige bloeier die ideaal is als borderplant, haag en oeverplant. Deze plant heeft mooie bloemen die gekleurd zijn en is zeer makkelijk om in onderhoud te houden. Wel zal je de hortensia`s moeten gaan snoeien.

Een sterke en mooie Hortensia`s

De hortensia is eigenlijk een struik die met veel voor delen heeft. De plant is niet ziektegevoelig en kan ook zeer sterk zijn. Hij kan wel liefst in een halve jaar maar aan een groot stuk door gaan bloeien. Ook een voordeel van het plant is dat hij heel gemakkelijk te onderhouden valt. Het meest belangrijke en enige ding dat je deze plant moet geven in zijn water! Dit goed voldoende voor hem.
Wanneer kan je de hortensia`s gaan snoeien.
Voor je een de hortensia bloem wilt gaan snoeien moet je weten welk soort hortensia je hebt. Zoek ze daarom eerst op welk soort je hebt. De bekende hortensia die je hebt is de soort boerenhortensia. Je herkent ze door hun grote bollen of door hun schermbloemen. De hortensia is verdeeld in twee groepen: de nieuwe knoppen/oude knoppen en hun bloeiers.

De oude knoppen die bloeien

De soorten die hieronder van de hortensia`s vallen zijn: eikenbladhortensia, boerenhortensia, hydrangea involucrata en hydrangea aspera. Deze hortensia soorten zijn aangelegd het jaar hiervoor en bloeien hierdoor op de knoppen. Deze soort hoef je in presiepen niet te gaan snoeien. Wel de uitgebloeide hortensia`s moet je gaan afknippen. Als je zelf vind dat de bloem te breed en groot aan het worden is kan hem op eigen voorkeur gaan snoeien.

  1. Knip als de winter net is geweest de bloemen die al zijn uitgebloeid weg. Die zijn meestal de dikke en gezonde knoppen.
  2. Je moet nooit de struiken in het voorjaar gaan snoeien, omdat ze niet goed of helemaal niet meer zullen gaan bloeien. In het voorjaar kan je oude takjes gaan afknippen die aan de grond zitten. Hierdoor kan de struik zich gaan verjongen.
  3. Bescherm wel deze soorten als het ineens late nachtvorst komt tegen extra kou. Doordat je dit doet kunnen de bloemknoppen niet gaan bevriezen.
  4. Als je toch wilt dat de ze verkleinen kan je bijvoorbeeld in een jaar voor de helft zijn takken gaan knippen en de ander keer weer de ander helft. Doordat je ze hebt gesnoeid moet je rekening mee houden dat er wel geen bloemen komen in dat jaar.

De nieuwe knoppen die bloeien

Bij de nieuwe knoppen heb je 2 soorten: pluimhortensia en Hydrangea arborescens. Deze bloeien allen op de takken die in het voorjaar gevormd gaan worden. Daarom bloeit het gewoon door als je het hebt gesnoeid. Je kan de hortensia`s snoeien tijdens de vroege lente.

  1. Je kan van de struiken zijn planten ongeveer vijftien centimeter erboven afknippen van de grond, zodat je een compacte plant kan krijgen.
  2. Als je wilt dat je plant goed groeit en groter wordt dan moet je alleen de bloemen eraf gaan knippen.
  3. De hortensia soort Annabelle kan je altijd rigoureuzer snoeien. Hierdoor kan je een groter mooiere bloemen krijgen.
  4. De hortensia`s hoef je niet te gaan snoeien in het najaar. Dit komt door dat de bloem zelf beschermt als er vorst komt.

Een Hortensia kopen

Bomen laten snoeien

Vergelijkbare artikelen

Keukenbladen

5 jaar geleden 0

Slotenmakers

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.