Griekenland

Griekenland is een goede vakantie plek om je zomer door te brengen. Hoofdstad van Griekenland is Athene en toeristen komen daar behoorlijk vaak.
Griekenland ligt bij de werelddelen grenzen  van Azië, Europa en Afrika. Gelegen op de zuidpunt van het Balkan-schiereiland en zijn buurlanden met Albanië in het noordwesten, de Republiek Macedonië en Bulgarije in het noorden en Turkije in het noordoosten. De Egeïsche Zee ligt ook aan de grenzen van oosten van Griekenland. De Ionische Zee ligt aan het westen van het land en de Kretenzische Zee en de Middellandse Zee aan het zuiden van het land. Griekenland is een land die de langste kustlijn aan de Middellandse Zee en de 11e langste kustlijn ter wereld met 13.676 km (8.498 mijl) lang, met een groot aantal eilanden, waarvan er ongeveer 250  bewoond zijn. 80 procent, zo een 4 van de 5 van Griekenland is bergachtig, met Mount Olympus als hoogste piek op 2.918 meter (9.573 voet). Het land bestaat uit negen geografische regio’s: Macedonië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos, Thessalië, Epirus, de Egeïsche eilanden (inclusief de Dodekanesos en Cycladen), Thracië, Kreta en de Ionische eilanden.

Geschiedenis

Griekenland wordt beschouwd als de bakermat van de westerse beschaving, de geboorteplaats van de democratie, de westerse filosofie, de Olympische Spelen, de westerse literatuur, geschiedschrijving, politieke wetenschappen, belangrijke wetenschappelijke en wiskundige principes en het westerse drama. Vanaf de achtste eeuw voor Christus werden de Grieken georganiseerd in verschillende onafhankelijke stadstaten, bekend als poleis (enkelvoudige polis), die zich uitstrekten over het hele Middellandse-Zeegebied en de Zwarte Zee. Philip van Macedonië verenigde het grootste deel van het Griekse vasteland in de vierde eeuw voor Christus, terwijl zijn zoon Alexander de Grote snel een groot deel van de antieke wereld veroverde en de Griekse cultuur en wetenschap van het oostelijke Middellandse Zeegebied naar India verspreidde. Griekenland werd door Rome gehecht in de tweede eeuw voor Christus en werd een integraal onderdeel van het Romeinse Rijk en zijn opvolger, het Byzantijnse rijk, waarin de Griekse taal en cultuur dominant waren. De Grieks-orthodoxe kerk heeft ook de moderne Griekse identiteit gevormd en de Griekse tradities doorgegeven aan de ruimere orthodoxe wereld. Valt onder Ottomaanse heerschappij in het midden van de 15e eeuw, de moderne nationale staat Griekenland ontstond in 1830 na een onafhankelijkheidsoorlog. De rijke historische erfenis van Griekenland wordt weerspiegeld door de 18 UNESCO-werelderfgoedlocaties, een van de meest in Europa en de wereld.

Politiek en inkomen

Griekenland is een democratisch en ontwikkeld land met een geavanceerde economie met een hoog inkomen, een hoge levenskwaliteit en een zeer hoge levensstandaard. Griekenland, een van de oprichters van de Verenigde Naties, was het tiende lid van de Europese Gemeenschappen (voorloper van de Europese Unie) en maakt sinds 2001 deel uit van de eurozone. Het is ook lid van tal van andere internationale instellingen, waaronder de Raad van Europa, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), en de Organisatie internationale de la Francophonie (OIF). Het unieke culturele erfgoed van Griekenland, de grote toeristische sector, de prominente scheepvaartsector en geostrategisch belang classificeren het als een middenmacht. Het is de grootste economie op de Balkan, waar het een belangrijke regionale belegger is.

Vergelijkbare artikelen

Gran Canaria

1 jaar geleden

Only registered users can comment.