Ceratopsen

Ceratops is een nomen dubium geslacht van plantenetend certopia dinosaurus wat leefde tijdens de late Cretaceous. Z’n fossiele zijn gevonden in Montana, maar de onbekende, Ceratops zijn belangrijk in de geschiedenis van dinosaurus, sinds het de type genus is voor beide de Ceretopsia en de Ceratopsidae zijn genoemd. De materiaal is moeilijk te beslissen voor een andere dinosaurus, en daarom zijn Ceratops dus een nomen dubium.

Geschiedenis

De eerste Ceratops, een occipital condyle en een paar hoornen, waren gevonden door John Bell Hatcher in de late zomer van 1888 vlakbij de Cow Creek in Blaine County aan de bovenstuk bij de Judith River Formation in Montana. Hatcher was toen werknemer bij Professor Othniel Charles Marsh die in hetzelfde jaar de typesoort Ceratops montanus. De generale naam was van het Grieks, wat het gezicht betekent. De specifieke naam was Montana. Marsh geloofde dat de Ceratops op de typesoort Stegosaurus leek, maar met 2 hoornen op zijn achterkant van zijn hoofd, een lichaamslengte van 25 tot 35 meter lang, horizontale platen op z’n rug en tweevoetig. Volgens Marsh zou het een hele rare gebeurtenis zijn. In z’n tekening van de hoornen, Marsh had de hoornen gewisseld en inwaarts getekend.
In 1906 Richard Swann Lull noteerde dat de naam Ceratops verwarrend met een vogel, Ceratops Rafinesque 1815, maar ook dat het geen nomen nudum was, daardoor was de naam nog steeds tot 1888 Ceratops.

Holotype

De holotype, USNM 2411, waren gevond in een laag van de Campanien tijd. Het bestaat uit twee supra orbitale hoornen van ongeveer 22 centimeter lang. De rechter hoorn is gehecht aan de prefrontal cortex. Marsh zei later dat het twee os squamosum van de type, type USNM 4802 en USNM 2415. Deze zijn lijken meer op een centrosaurine, ze worden ook wel Aveceratops genoemd.

Classificatie

Ceratops is gekozen in maart in de Ceratopsidae in 1888. Het past dus bij de Ceratopsia, een groep van plantenetend dinosaurus met vogelachtige bek wat leefde in Noord-Amerika en Azie tijdens de latte Cretaceous periode, wat eindigde ongeveer 66 miljoen jaar geleden. In 1919 een Ceratopsinae was genoemd door Othenio Lothar, maar dit concept is een probleem omdat Paul Sereno had het erkend als een Chasmosaurinae maar andere onderzoekers hebben het gewoon Ceratops genoemd en niet iets anders.

Vergelijkbare artikelen

Zwaartekracht

7 jaar geleden 0

Missie op Mars?

6 jaar geleden 0

Klimaatverandering

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.