De top films uit de jaren negentig

De jaren negentig was een hele mooie periode voor veel mensen in de wereld, niet alleen ging het economisch goed, door de val van de muur was er overal volop optimisme. Cultureel gezien was het eveneens een hoogtepunt. Zowel op het gebied van muziek als film werden vele meesterwerken geproduceerd. Veel mensen die nu volwassen zijn kijken er met nostalgische gevoelens op terug. Wanneer jij nog een keer wil terugkeren naar de jaren negentig, dan zijn de volgende films aan te raden. Het zijn de beste films uit de ‘nineties’ en vormen een venster waardoor je een blik kunt werpen terug in de tijd. Zo kun je vervlogen tijden herbeleven.

Films uit de jaren negentig ogen vandaag de dag vrij langzaam. Er zijn veel technologische ontwikkelingen geweest waardoor het proces van film maken veranderd is. Het rustige tempo van de films is echter alles behalve negatief, vaak is er in deze films meer aandacht voor de verhaallijnen, de sfeer van de film en de personages. Wanneer je hier de voorkeur aangeeft boven vele explosies en actiescènes, dan zijn de volgende films zeker aan te raden.      

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump is een echte filmklassieker. In de film wordt een simpele ziel genaamd Gump gevolgd. Hij vertelt, terwijl hij op een bankje zit, zijn levensverhaal aan andere mensen die op de bus aan het wachten zijn. Met behulp van flashbacks kan de kijker meegenieten. Gump wordt gevolgd vanaf het moment dat hij een kind is tot op latere leeftijd. Het verhaal speelt zich af na de tweede wereldoorlog en ten tijde van een aantal historische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de Vietnamoorlog. Hoewel Gump achterlijk is, heeft hij toch een grote invloed op veel (bekende) mensen, en is hij erg succesvol in zijn leven. Hij is bijvoorbeeld een inspiratiebron voor Elvis Presley en John F. Kennedy. Zijn bescheiden en vriendelijke voorkomen wekt sympathie op bij iedereen die de film kijkt. Een hele bekende scène uit de film is wanneer hij besluit om hard te lopen dwars door Amerika. Hij wordt al snel populair en het levert hem talloze volgelingen op die achter hem aan rennen. Hier komt ook de beroemde uitspraak: ‘Run forrest run’ vandaan.  De film bracht gigantisch veel geld op en is van de meest succesvolle films ooit. 

The Lion King (1994)

In 1994 verscheen eveneens ‘The Lion King’. Het is de 32ste animatiefilm van Walt Disney en waarschijnlijk de meest succesvolle. De hoofdpersoon van de film is Simba, een leeuwenjong. Zijn vader Mufasa is de koning van de jungle. Door omstandigheden wordt Simba gedwongen om uit de savanne te vluchten. Hij komt in de jungle terecht en ontmoet het stokstaartje Timon en Pumba het zwijn. Zij ‘adopteren’ hem en introduceren hem in hun eigen levensstijl, die tamelijk ‘chill’ is. Hun motto is ‘hakuna matata’, wat ‘heb geen zorgen’ betekent. Deze term is enorm populair geworden en wordt tegenwoordig zelfs gebruikt door mensen die de film nog nooit gezien hebben. Terwijl Simba geniet van zijn onbekommerde leventje, kom hij voormalig vriendinnetje Nala tegen, die hem vraagt terug te keren naar de savanne en de strijd met zijn oom Scar aan te gaan. ‘The Lion King’ is een familiefilm die iedereen in het gezin kan waarderen. De soundtrack van de film is eveneens van een hoog niveau, onder meer Elton John zingt prachtige liederen.

The Shawshank Redemption (1994)

1994 was een goed jaar voor films, want ‘The Shawshank Redemption’ verscheen ook dat jaar. Deze film is een echte klassieker, sommige beschouwen het als de beste film ooit gemaakt. De hoofdpersoon van het verhaal, Andy, komt in de gevangenis terecht nadat hij ervan beschuldigd wordt zijn vrouw en haar minnaar te hebben vermoord. Hij beweert zelf onschuldig te zijn. In de gevangenis raakt hij bevriend met Red, gespeeld door Morgan Freeman. Omdat Andy handig is met boekhouden wordt er door veel mensen, waaronder het gevangenispersoneel, van zijn diensten gebruik gemaakt, zo krijgt hij het nodige gedaan in de gevangenis. Echter, de wens om ooit weer een vrij man te zijn is nooit ver weg.

Vergelijkbare artikelen

Muziek

2 jaar geleden