Bleekselderij recept

Eén van de bekendste selderijen is bleekselderij. Het is een pittige selderij, waarvan de bladstelen en bladeren gegeten kunnen worden. Bleekselderij is een zeer veelzijdige groente die in vele soorten gerechten gebruikt kan worden. Vaak wordt het als basis gebruikt in een frisse salade of een lekkere soep. Door het pittige karakter van de bleekselderij is het dan ook de ideale groente om in een saus te verwerken. De saus krijgt door bleekselderij dan een lekkere frisse en kruidige smaak. Bleekselderij is het gehele jaar verkrijgbaar, maar in de maanden mei tot en met november is de groente volop beschikbaar in de supermarkt. Een ander groot voordeel van bleekselderij is de houdbaarheid. Als je bleekselderij in de koelkast bewaart, blijft deze tot een week lang goed!

Bleekselderij is een natuurlijk smaakmaker, waardoor je in gerechten met bleekselderij weinig kruiden hoeft toe te voegen. Een beetje zout en peper is meestal al voldoende. Met de toevoeging van een paar verse groentes zet je met bleekselderij zo een lekkere salade op tafel. Het is dan ook de ideale basis voor een frisse salade op een warme zomeravond.

Voedingswaarde per 100 gram bleekselderij

 • 17 kcal
 • 0,1 gram vet
 • 3,5 gram koolhydraten
 • 0,7 gram eiwit

Zoals je wel kan verwachten is bleekselderij een gezonde groente. Het bevat nauwelijks calorieën of vetten. Hierdoor is het een goede basis voor mensen die willen afvallen en het past in bijna elk dieet. Daarnaast kan je bleekselderij ook als gezond tussendoortje gebruiken, want door de harde ‘bite’ is het een prima snack alternatief.

Bleekselderij bereiden

Bij het kopen van een bleekselderij moet je vooral op de structuur en kleur van de selderij letten. Het is belangrijk dat de structuur stevig is en dat de bleekselderij er groen uitziet. De bleekselderij is eenvoudig schoon te maken, door het witte gedeelte aan de onderkant er af te snijden. Vervolgens is het belangrijk om de bleekselderij goed te wassen en de nerven van de stengels af te halen. Wanneer je de bleekselderij hebt afgedroogd is deze klaar om gegeten te worden. Je kan bleekselderij rauw eten of kort koken en daarna serveren.

Vegetarische wokschotel met bleekselderij

Bleekselderij is een heerlijke, knapperige groente en komt het beste naar voren in een fris gerecht met andere verse groentes. Bleekselderij smaakt erg lekker met tomaat en ui, wat de basis vormt voor deze wokschotel. Je kan deze wokschotel los als maaltijd serveren of als bijgerecht bij bijvoorbeeld een rijstgerecht. Ook kan de wokschotel op een later tijdstip koud gegeten worden.

Ingrediënten

 • Eén struik verse bleekselderij
 • 500 gram tomaten
 • Eén ui
 • Eén rode paprika
 • Twee teentjes knoflook
 • Drie eetlepels olijfolie (het liefste extra vergine)
 • Zout
 • Versgemalen peper
 • Koriander
 • Een paar takjes verse munt

Bereidingswijze

 1. Je begint met het schoonmaken en snijden van de bleekselderij. Allereerst snijd je de witte onderkant van de struik bleekselderij af en was je de stengels goed. Vervolgens snijd je de stengels in stukjes en zet je deze even apart.
 2. Vervolgens begin je met het wassen van de tomaten en paprika. Het is belangrijk om de groentes goed te wassen, zodat je zeker weet dat ze schoon zijn.
 3. Na het wassen van deze groentes kan je beginnen met het snijden van alle groentes. Je begint met de tomaten, wat een aardige klus is. De tomaten snijd je blokjes van ongeveer een centimeter (naar gelieve kan je het ‘natte’ vruchtvlees eruit laten). Als je dit teveel werk, vindt kan je er ook voor kiezen om een blik tomatenblokjes te gebruiken.
 4. Na het snijden van de tomaten begin je met het snijden van de paprika. Deze kan je snijden zoals je wil. Je kan ervoor kiezen om wat grote stukken te combineren met kleine vierkantjes of om de gehele paprika in kleine blokjes te snijden. Na de paprika kan je de ui schillen. Eerste verwijder je de schil en zijkanten van de ui. Daarna snijd je deze in mooie blokjes op. De stukjes ui en paprika leg je nu samen met de bleekselderij apart.
 5. Vervolgens moet je de twee teentjes knoflook pellen en de zijkanten verwijderen. Je hebt twee mogelijkheden voor het fruiten van de knoflook. Je kan de knoflook in kleine stukjes snijden of een knoflookpers gebruiken, het is maar net wat je zelf fijn vindt.
 6. In een grote wokpan verhit je nu de drie eetlepels olijfolie. Wanneer deze heet is fruit je de knoflook voor ongeveer een halve minuut op hoog vuur.
 7. Voeg nu de bleekselderij, paprika en ui toe en wok deze voor drie minuten op hoog vuur. Het is nu belangrijk om goed te roeren tijdens het wokken, anders branden de groentes aan.
 8. Voeg nu de koriander toe en verlaag het vuur een klein beetje.
 9. Giet vervolgens de stukjes tomaat af en voeg deze toe in de wokpan. Vervolgens laat je het geheel ongeveer 8 minuten doorbakken tot dat de bleekselderij beetgaar is.
 10. Breng nu het geheel op smaak met zout en peper. Je kan het beste versgemalen peper gebruiken, omdat dit voor een optimale smaak zorgt. Serveer de wokschotel vervolgens in grote kommen en garneer eventueel met een aantal blaadjes verse munt.

Vergelijkbare artikelen

Bier fust

6 jaar geleden 0

Rode wijnsaus

6 jaar geleden 0

Kokosnoten

6 jaar geleden 0