De melkweg

De Melkweg is een sterrenstelsel waar ons zonnestelsel zich in bevindt. Vanaf de aarde is de Melkweg namelijk al zichtbaar. Je kunt het zien als een prachtig gevormde band. Deze band loopt van de ene kant van de sterrenhemel naar de andere kant. De Melkweg kan normaliter in westerse landen niet gezien worden, omdat er sprake is van lichtvervuiling. Het sterrenstelsel, oftewel de Melkweg, is een redelijke grootte spiraalstelsel waarin ongeveer tussen de 150 en 350 miljarden sterren hun oorsprong kennen. Ook zijn er gigantische gaswolken in ons sterrenstelsel zichtbaar. Op dit moment hebben wetenschappers al voldoende kennis over de Melkweg. Dit was vroeger niet het geval. De wetenschappers hebben echter lang over de ontdekking van de Melkweg gedaan, waardoor er vroeger vaak gespeculeerd werd over een goddelijke creatie.

Wat is de mythe achter de Melkweg?

De sterren in de Melkweg kon men vroeger niet met het blote oog waarnemen. Dit kon alleen maar via een telescoop gebeuren. De Egyptenaren dachten dat de heldere band die ’s nachts zichtbaar was, afkomstig was uit de uier van één heilige koe. Deze koe zou de Melkweg hebben gecreëerd.

Ook in de oude tijd van de Grieken kent de Melkweg een mythologische oorsprong. De oppergod Zeus gaf zijn zoon, genaamd Herakles aan zijn voormalige vrouw Hera. Hera voedde Herakles met melk. Op het moment dat Hera besefte dat Herakles niet haar zoon was, duwde ze Herakles van haar weg. De gemorste moedermelk vormde vervolgens de Melkweg.

Daarbij bewonderden ook de Azteken de Melkweg en hadden zo weer hun eigen verhaal. In hun eigen taal werd de Melkweg simpel gezegd Mixcoatl genoemd. Als je het naar het Nederlands vertaalt, betekent dit wolkenslang. De Kelten noemden het verschijnsel van de Melkweg naar de ketting van Lugh.

De astronomen die op dit moment naar de Melkweg onderzoek doen, hebben veel tijd moeten investeren om erachter te komen wat de Melkweg precies inhoudt. Wij bevinden ons middenin de Melkweg maar helaas belemmert de interstellaire gaswolken ons zicht. Dat wil zeggen dat de interstellaire gaswolken afkomstig zijn van andere sterren. Enkele bekende wetenschappers slaagden er enigszins in om een deel van de structuur van de Melkweg te ontcijferen. De Melkweg is als het ware een ruimtelijke schijf met middenin een dikke kern. Deze kern staat ook wel bekend als de bulge.

Algemene gegevens

Wetenschappers kunnen ondertussen al concluderen dat de Melkweg een doorsnee heeft van circa 100.000 lichtjaar en ongeveer een dikte van 3.000 lichtjaar. De Melkweg heeft niet alleen een dikkere kern, maar de Melkweg wordt ook nog voorzien door spiraalarmen die van binnen naar buiten lopen. De twee bekendste spiraalarmen staan beter bekend als Sagittariusarm en Perseusarm. De verdikking in de kern van de Melkweg zou ongeveer 6.000 lichtjaar zijn. Daarnaast zouden 50 miljard sterren hun oorsprong kennen in de Melkweg. Deze sterren bevinden zich allemaal dicht bij elkaar, waardoor men het kenmerkt als een zeer dichte concentratie. Daarnaast bevinden er in de Melkweg ook jonge en oude sterren en ieder van hen heeft zo weer een hoeveelheid aan nevels en stofwolken.

Vergelijkbare artikelen

Toetanchamon

5 jaar geleden 0

Goji bessen

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.