Bier fust

Een bier fust is een vat waar bier of wijn in zit. Meestal is zo een vat van hout of van kunststof. De vaten hebben niet als vaak wordt gedacht, de vorm van een cilinder, maar zijn meer of minder buikig qua vorm. Aan het eind van de 17e eeuw is de uitvinding van het biervat gekomen.

Bier

Bier is een alcoholische drank waarvan het bekendste ingrediënt hop is. Hoe bier wordt gemaakt is door middel van het bier in water te laten fermenteren en de rest van de ingrediënten toe te voegen wat alcohol en koolzuurgas vormt. Het proces van graanvrucht naar bier heeft als benaming mouten.

Rookbier

De naam rookbier komt van het feit dat dit bier is gemaakt van gerookt mout. Het is een erg donkergekleurde bier, in tegenstelling tot de meeste andere soorten. Tegenwoordig wordt het niet meer vaak gebrouwen, alleen in de Duitse stad Bamberg. Erg populair is het dan ook niet in Nederland.

Witbier

Witbier is een bier dat ongefilterd en troebel is. Ook word het wel tarwebier genoemd vanwege het feit dat het wordt gebrouwen met tarwemout en gerstemout.

Nederland en bier

In Nederland wordt bier vaak gedronken bij gelegenheden zoals een verjaardagsfeest of een spelletjes avond. Bij het avondmaal wil het ook wel vaak voorkomen dat het wordt gedronken vanwege het feit dat het een enorme dorstlesser is. Maar het vaakst wordt het gedronken in een café, waar het met koolzuur wordt getapt en op 5 graden wordt geschonken. Het is de meest gedronken alcoholische drank dat wordt genuttigd in Nederland.

Bekende biersoorten in Nederland zijn Hertog jan, Bavaria, Grolsch, Amstel bier en Heineken. Heineken is er tevens een die ook in het buitenland bekend is maar van origine uit Nederland komt

Schuim

Bij bier hoort natuurlijk een schuimkraag. Vooral als je verse bier uit een kroeg voorgeschoteld krijgt, bevat die een flinke laag schuim. Het schuim ontstaat door dat biervloeistof en gas met elkaar worden vermengd. Om schuim te krijgen is het van belang dat de stof isohumulonen ontstaat, omdat zonder, er geen kans is dat de schuimkraag stevig is. Ook kan je alleen gebruik maken van vrouwelijke hopplanten, omdat de mannelijke hopplanten rijk aan vetten en vetzuren is en dus onbruikbaar.

Eenmalige fust

Eenmalige fusten is bedoeld voor transport, het tappen van bier en verpakken van producten. Er bestaan tevens twee soorten van de eenmalige fust. Het eerste soort is er een die de stijgbuis heet. De kraan waar de vloeistof uitkomt, is bevestigd aan de buis die door het fust heen loopt. In dat vat bevindt zich drijfgas die de vloeistof als het ware omlaag drukt.
Het tweede soort fust is er een waarbij er een ander soort technologie aan te pas komt. De drank, in dit geval het bier, zit dan in een uitrekbare zak in het fust. Bij deze fust komt drijfgas niet in contact met het bier.
De fusten die voor eenmalig gebruik zijn noem je pet-fust of wegwerp fust. In 2002 is de eerste eenmalige fust uitgekomen.

Vergelijkbare artikelen

Courgette recept

10 maanden geleden

Aardappelen recepten

1 jaar geleden

Only registered users can comment.