Badkamertegels

Badkamertegels

Wandtegels zijn vierkante stukken materiaal die een oppervlakte bedekken en een mooie decoratie zijn voor de ruimte. Ze beschermen tegen spetters van vloeistoffen. Ze nemen geen stof op en zijn er hygiënisch. Zijn gemakkelijk te schoonmaken vanwege het feit dat de tegels zijn geglazuurd. Ze worden dan ook op plekken waar hygiëne erg wenselijk is zoals de keuken, badkamer etc. gelegd. Als je een goede keuze maakt qua tegels heb je de kans dat ze lang meegaan.

Aansluiting

Tegels hebben voegen. Die zijn ontstaan door het feit dat er verschillende maten zijn als het gaat om de tegels. Zij moeten dat opvangen. De voegen zijn ook nodig om de dichte afwerklaag op de wand te krijgen. Tussen de voegen komt er cement of een andere opvulling. Als er inwendige hoeken zijn in het tegelwerk, wordt dat afgekit. Op plekken waar de hygiëne echt gegarandeerd goed moet zijn, wordt het voorzien van een extra beschermlaag. Dat is een kunststoflaag die vaak doorzichtig is en glad maakt. Dat komt vaak voor in een professionele keuken.

Soorten en maten

Er zijn twee meest voorkomende materialen om tegels van te maken. Dat zijn keramiek en natuursteen. De keramische tegel is meer geschikt voor de badkamer en natuursteentegel meer voor de rest van het huis. Een tegel gemaakt van keramiek bestaat uit mineralen en gebakken aarde. Bekende soorten zijn grestegels en terracotta tegels. Het is een tegel die je geheel naar je eigen smaken en wensen kan stijlen. Van de structuur tot de kleur ervan.

Er zijn vele verschillende kleuren, maten en motieven beschikbaar voor tegels. Van klein tot groot, druk of rustig. Je hebt zelfs de keuze uit een ronde tegel van glad tot grof qua textuur.

Bij het kiezen van een tegel moet je rekening houden met het snijverlies van de tegels. Als je bijvoorbeeld een badkamer hebt die 20m2 aan tegels nodig heeft, moet je rekening houden met een snijverlies van 2 m2 bij 30 m2 met 3m. Hoe specialer en exclusiever je een tegel wilt hebben, hoe duurder de tegel natuurlijk.

Door naar de PEI-waarde van een tegel te kijken, kan je nagaan of de gekozen tegel geschikt is voor de plek waar jij hem wilt leggen. Die PEI-waarde is te vinden op de tegelverpakkingen.

Onderhoud

De tegels zijn erg makkelijk in omgang en goed te onderhouden, met niet al teveel moeite. Een schoonmaakmiddel dat heel erg pH neutraal is doet het werk al, het liefst pH 7. Het moet een olie –en zuurvrij product zijn omdat dat ervoor kan gaan zorgen dat er zich laagjes op de tegels gaat vormen. Wekelijks afnemen met het ph neutraal product, houdt de tegels het langst schoon en mooi.

Specificaties

Tegenwoordig bestaan er ook tegels met specificaties zoals een ingebouwd zeepbakje in een tegel of een toiletrolhouder gebouwd in de tegel.

Wijsheid

Tegeltjeswijsheid is een ‘levenswijsheid’ die vaak tot altijd wordt afgebeeld op een wandtegel en vrijwel altijd in het Nederlands is. Het zijn of spreekwoorden of gezegdes die erop worden gezet. Meestal worden daarvoor Delfts blauwe tegeltjes gebruikt. Delfts blauw is een soort aardewerk waar blauwe decoratie voor wordt gebruikt.

Vergelijkbare artikelen

Terrastegels

6 jaar geleden 0

Geluidsisolatie

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.